| Missmelimil a întrebat:

Buna! Vin si eu cu o problema care ma macina. Eu am citit intreaga Biblie o data si m-am apucat de cateva luni sa o citesc iar, ajungand la jumatate. Recent am descoperit ca nu este ortodoxa, ceea ce m-a zdruncinat. Scopul pentru care eu citeam Biblia era pentru a ma apropia de Dumnezeu si pentru a-mi putea "spala" pacatele. Oare am facut un pacat si mai mare? E suparat, oare, Dumnezeu pe mine?

20 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

La ortodocsi e pacat sa citesti biblii ortodoxe. Biblia e pe post de icoana, fiecare trebuie s-o aiba, dar e pentru pupat, nu pentru citit.

| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Cum adică "la ortodocşi e păcat să citeşti biblii ortodoxe"? Nu are niciun sens. happy

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Du-te la un popa ortodox si zi-i ca vrei sa citesti Biblia. Vezi ce-ti raspunde.

| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Şi în timpul slujbei se citeşte din biblie, deci nu văd care e problema. Ai întâlnit tu vreodată vreun preot care te-a sfătuit să nu o citeşti?

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu nu sunt de religia ta, asa ca n-am aceasta problema.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Si da, nu toti ortodocsii stiu lucrul asta, dar in general ASCOR-istii il stiu.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Mihăilă, Alexandru (2016). „Contactul cu Biblia ca premisă pentru hermeneutica biblică ortodoxă". În Ioniță, Alexandru M. Interpretarea Biblică între Biserică și Universalitate: perspective interconfesionale. Studia oecumenica. Andreiana. p. 155. ISBN 978-973-595-948-7. Accesat în 22 august 2023. "Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că Biserica Ortodoxă a interzis laicilor să citească Biblia în cadrul unui sinod care a primit acceptul tuturor celor patru scaune patriarhale de atunci. În faimoasa Mărturisire de credință a patriarhului Dositei II Nottara al Ierusalimului, aprobată de Sinodul de la Ierusalim din 1672, la prima întrebare li se interzice celor fără instruire teologică specială (deci laicilor) să citească Biblia.17 Cu siguranță motivul acestei interdicții a fost teama de răstălmăcirea învățăturii de credință, mai ales că în secolul anterior izbucnise în apus Reforma, iar efectele ei erau în creștere.

17 I.N. Karmires, Ta dogmatika kai symbolika mnēmeia tēs orthodoxou katholikēs Ekklēsias, vol. 2, p. 768. "

https://www.academia.edu/......odox%C4%83

| ania a răspuns:

Întreabă-l direct pe El: Ce părere ai despre faptul ca am citit aceasta Biblie!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Recent am descoperit ca nu este ortodoxa, ceea ce m-a zdruncinat.
Și ești zdruncinat tare? Cred că din cauza asta este supărat Dumnezeu pe tine, că te zdruncini ușor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

În ce hal s-a ajuns cu ortodoxia asta... Sa crezi ca ai făcut un păcat ptc ai citit o Biblie care nu era ortodoxă... Știi că Biblia e Biblie? Biblia e de la Dumnezeu, nu poate fi păcat niciodată, dar niciodată sa o citești. Da, există traduceri care au fost schimbate și spun lucruri neadevărate (cum e Biblia martorilor lui Iehova) dar tot nu cred ca e păcat sa o citești. Depinde ce traducere ai citit tu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut, îţi prezint feedback-ul meu sincer la ce ai scris:
1. Păcatele se spală prin intermediul spovedaniei sau dacă confesiunea nu oferă această posibilitate, atunci îţi poţi cere scuze direct de la Dumnezeu.
2. "Recent am descoperit că nu este ortodoxă" - Nu ştiu ce ar trebui să înţeleg de aici. Există şi biblie catolică tradusă în română, precum şi biblia baptistă (poate mai exista şi de la alte confesiuni, dar de astea două ştiu sigur).
3. Nu este de-ajuns să citeşti biblia ca să te apropii de Dumnezeu. Poţi întreprinde mult mai multe acţiuni în acest sens: rugăciunea, respectarea celor 10 porunci, spovedania regulată, împărtăşania etc. Şi oricum biblia ar trebui înţeleasă, întrucât unele părţi sunt mai greu de înţeles decât altele şi s-ar putea să aibă mai multe interpretări.
4. Da, este adevărat că este păcat să citeşti literatură nepermisă (care te depărtează de credinţă), dar nu sunt sigur dacă varianta neoprotestantă sau catolică a bibliei intră în această categorie. Personal consider că nu. Dar să citeşti cărţi precum "Codul lui Da Vinci" care pe lângă faptul că răspândesc învăţături false, te mai şi manipulează, atunci da, este păcat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Biblia este Biblie. Ortodocsă, catolica sau de orice alt fel, e Biblie. Oameni buni, reveniți la realitate. Filtrati prin filtrul rațiunii învățăturile pe care le auziți de la conducătorii religiilor voastre. Legile oricărei religii sunt în general făcute de oameni, care pot greși. Sfinții nu s-au implicat foarte mult în crearea legilor, oare de ce?

| EestiSodalane a răspuns:

În ce sens nu este Ortodoxă? Dacă vrei te pot ajuta în privat prin a-ti raspunde la întrebari si posibile nelamuriri.

| Whateverrr a răspuns:

Bună!
Cu tot respectul pentru confesiunea ta, ortodoxia nu a pus monopolul pe Biblie.
Și adevărul este că nicio traducere nu echivalează perfect termenii originali (din ebraică, respectiv greacă). Dacă vrei cea mai "pură" versiune a Bibliei, învața aceste limbi happy
În fine, ce vreau să zic este că nu trebuie să te stresezi. Poți de acum înainte să citești versiunea ortodoxă dacă asta te face liniștită, dar nu ai greșit cu nimic, pentru că deși limbajul e diferit față de VDC sau NTR, înțelesul este același. Foarte puține sunt locurile unde traducerile diferă considerabil între ele, încât sensul să pară diferit.
Ceea ce fac eu este să compar mai multe versiuni în timp ce citesc, chiar și din engleză.
Tu te-ai întrebat daca ai păcătuit, dar Biblia este revelația întreagă pe care Dumnezeu a vrut să o lase omenirii. Toate păcatele sunt cuprinse în Biblie (fie explicit, fie prin deducere) și dacă nu scrie nimic acolo despre asta, înseamnă că rămâne la înțelepciunea noastră să decidem care traducere este cea mai fidelă.
Un alt lucru care mi-a atras atenția din ce ai scris este că citești Biblia pentru a-ți spăla păcatele. Vreau doar să mă asigur că știi că nicio tradiție sau disciplină spirituală nu ne va mântui propriu-zis, ci doar credința în jertfa Mântuitorului care a plătit prețul pentru păcatele noastre, El fiind fără păcat și singurul vrednic să biruie moartea.

| doctorandus a răspuns (pentru Whateverrr):

Plus credinta in dogmele perfecte, fara absolut nicio urma de erezie. Cei care cred erezii nu se pot mantui. Doar crestinii extrem de liberali considera ca se pot mantui si cei care cred erezii. Aia care nu au auzit niciodata de Isus Hristos sunt mai usor de mantuit decat cei care au auzit de Isus Hristos, dar au ales sa creada erezii.

| Pocait01 a răspuns:

Deci tu acum crezi că dacă ai citit o altă traducere a bibliei față de cea ortodoxă ai săvârșit un păcat? Știai că acum mai puțin de 200 de ani în România dacă cineva era prins că ARE, nu că citește, că ARE o biblie ortodoxă era bătut de preot și cel mai probabil închis în pușcărie? Au bătrânii de la țară niște povești...

Să citești Biblia nu este suficient, trebuie împreună cu pocăință, rugăciune, părtășie cu frații în Hristos de la Biserică și, foarte important, ucenicie sau cineva care să-ți explice cum a pățit Famen-ul în Faptele Apostolilor 8:31.

| Sure14 a răspuns:

Buna,

Pentru majoritatea crestinilor, Biblia nu are rolul de adevar absolut in toate privintele. Diferenta se vede in comparatie cu Islamul, care e eminamente o religie a Cartii.
Nu conteaza asa mult traducerea pe care o citesti. De altfel, fie ca citesti editia Martorii lui Iehiva, fie citesti Editia Sinodala sau a lui Bartolomeu Anania, scopul e altul. Spre exemplu, sunt destul de sigur ca nu ai citit textul masoretic original sau cel din Septuaginta. Also, cred ca nu ai citit nici in greaca veche textul Noului Testament.

Ideea e ca nu trebuie sa iti faci griji ca ai facut ceva rau sau idk. Intelegi gresit toata religia crestina, ceea ce nu e de condamnat avand in vedere ca mare parte din crestinii din Romania nu stiu la ce divinitate se inchina in concret.

Sfatul meu e sa cercetezi Biblia cu un suport de curs sau ceva, e imposibil de inteles fara sprijin doctrinar. Sunt n parti pierdute in traduceri si sunt foarte multe parti care au legatura cu Vechiul Testament si cu filosofia antica. Biblia, e inspirata dr Dumnezeu. Insa nu e cuvantul ad literam a lui Dumnezeu.

| Darius2122 a răspuns:

2 Timotei 3
16. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire,
17. pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.
Păcatele le spală Domnul Isus Hristos prin Sângele Lui dacă crezi în El. El a murit pentru fiecare om de pe pământ, si-a dat viața pentru că Dumnezeu l-a iubit pe om, a murit ca noi sa trăim crezând în El, făcând voia Lui.

| doctorandus a răspuns (pentru Darius2122):

Ma nene, ce intelegea ala prin Scriptura in momentul in care scria? Tora (Pentateuhul) sau cel mult Septuaginta.

| kalasnicov32 a răspuns:

Adevarata divinitate face ceva pe Biblia ta ortodoxa sau nu.