SE ÎNTÂMPLĂ peste tot: la locul de muncă, la şcoală, în mijloacele de transport în comun şi pe stradă. Strănuţi, iar oameni pe care nu-i cunoşti deloc, simpli trecători, îţi spun „Noroc!" sau „Sănătate!", ba chiar „Să trăieşti!". În multe limbi există expresii asemănătoare. În germană se spune „Gesundheit". Arabii zic „Yarhamak Allah", iar unii polinezieni de pe insulele din Pacificul de Sud spun „Tihei mauri ora".
Probabil consideraţi că oamenii spun aceste cuvinte pur şi simplu din politeţe, conducându-se după anumite reguli de etichetă, şi, prin urmare, nu v-aţi gândit prea mult la motivul pentru care le spun. În realitate însă, aceste expresii au la bază o superstiţie. Iată ce declară referitor la aceste expresii Moira Smith, bibliotecară la Institutul de Folclor din cadrul Universităţii din Bloomington, statul Indiana (SUA): „Ele au la bază ideea că îţi strănuţi sufletul". Când se spune „Să trăieşti!", de fapt i se cere lui Dumnezeu să-ţi redea sufletul.
Bineînţeles că majoritatea oamenilor ar fi, probabil, de acord că este iraţional să crezi că sufletul iese din corp când strănuţi. Prin urmare, nu este deloc surprinzătoare definiţia dată „superstiţiei" într-un dicţionar american (Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary): „Concepţie sau practică ce are la bază ignoranţa, teama de necunoscut, credinţa în magie sau noroc sau o concepţie falsă despre cauzalitate".
Ai uitat sa zici despre idolul noroc.
Sunt niste inventii umane si atat. Ca si religiile. De fapt religia = superstitie.
Sunt idei, conceptii create de mintea umana in contextul societatii si a tot ceea ce interactioneaza cu mintea.
E efectul de "turma", cand cineva ti-a povestit ca o pisica i-a taiat calea si i s-a intamplat ceva rau in ziua aceea, fara sa vrei in minte creezi ramificatii si dezvolti frici pe care le lasi apoi sa-ti controleze gandirea atunci cand o pisica neagra iti trece calea si astfel atragi energia negativa in calea ta si orice se intampla rau dupa aceea pui pe seama pisicii, superstitiei.
Deci ...mai mult nu am de zis.
Faza cu fara copy paste pare o treaba cam tampitica asa. Pai tu daca nu esti in stare sa citesti carti despre ce inseamna asta atunci e normal ca lumea sa ti dea copy paste ca sa poti sa aflii. Daca as fi dat copy paste si ti as fi zis ca e parerea mea ti ar fi convenit `? Parerea mea e ca cine crede in superstitii vraji si farmece nu este crestin adevarat iar cei care le fac sunt niste demoni cu chip de om. PS: mai puneti mana si pe carti mai copii.
dolshedolcik întreabă: