Si ca sa raspund la intrebare: cred in Dumnezeul lui Spinoza, care exista, dar nu face nimic pentru tine/mine.
Sunt 35000 de mii de religii creștine, fiecare consideră că deține adevărul, fiecare religie are argumente contra altei religii, vorbim de creștinism, Biblia e interpretată în 35000 de moduri diferite, îți dai seama ce șansă ai sa alegi religia corecta + religia creștină este o minoritate, doar 2, 5 miliarde sunt creștini, deși restul vor ajunge in iad, democratic vorbind creștini nu sunt majoritari
Pot sa va intreb ce anume va determina sa credeți că există sau mai mult, că ne iubește,?
Sigur. Filozofic vorbind am epuizat orice alternativă și orice paradigmă posibilă de a explica realitatea. Inexistența unei divinități la baza realității lasă în aer orice posibilitate de ordine metafizică. Adică nu există sens și nici posibilitatea cunoașterii. E o poziție complet indefensibilă. Toată lumea percepe o anumită ordine și o anumită structură în realitatea din jurul nostru. Ordinea asta ori e falsă (caz în care toată paradigma ta e o iluzie), ori e reală, caz în care Dumnezeu există. Eu nu sunt pur și simplu de părerea că Dumnezeu există. Nu e o opinie sau ceva ce pur și simplu sper că e real. Sunt absolut convins că Dumnezeu există pentru că așa reiese din orice calcule sau ecuații ai face în ceea ce privește metafizica. Dar nu te plictisesc cu treburi intelectuale. Pentru mine e o treabă de a ști că există, nu de a crede. Iar iubirea este comuniune și este o activitate reală. Ura și indiferența sunt pur și simplu coruperi si slabiciuni a iubirii. O ființă deplină iubește pentru că dă din preaplinul ei. Fiindcă are ce da fiind ea însăși desavarsita. Doar o ființă incompletă si frustrată ar urî sau ar fi indiferentă. Ura e o slabiciune, iar un Dumnezeu daca exista nu poate fi slab și incomplet. Asta ar fi o contrazicere evidentă. Și dovada că Dumnezeu e iubitor se află peste tot în Biblie. În special îți recomand să citești Evanghelile. Cum poți să citești despre Iisus cum vindecă și hrănește atâția oameni și chiar moare torturat și umilit pe cruce pentru ei și să n-ajungi la concluzia că este un Dumnezeu iubitor? Acuma eu te înțeleg pe tine că te-ai rugat la Dumnezeu să te ajute să-ți rezolve o problemă și problema nu s-a rezolvat deci ai fost dezamagita de Dumnezeu. Înțeleg perfect asta. Dar e important sa intelegem ca de multe ori ni se pare că știm ce e bine și ce e rău pentru noi, dar de fapt nu știm. Din multe întamplari foarte rele pot ieși rezultate foarte bune. Până la urmă ce altceva sa faci? N-ai fi prima persoana care se plange ca viata e nedreapta. Trebuie sa mergem inainte. Sunt sigur ca ai încredere în tine să treci prin viață. Daca până și în tine ai încredere care esti asa ca mine si ca orice altcineva doar un om muritor atunci cu cat mai usor e sa crezi in Dumnezeu ca îndreaptă unde se face strambatate? Ba chiar că Dumnezeu te iubește mai mult decat te iubești tu și poate sa facă mai multe decât poti face tu pentru tine.
Felicitari pentru raspuns! Intr-adevar sfintii au avut probleme toata viata lor, daca le citim vietile vedem clar asta. Pacat totusi ca a ales sa ii ofere lui ray funda care ii spune doar ce ar vrea sa auda in momentul acesta si profita de starea afectiva in care se afla femeia asta. Pe deasupra n-am vazut din partea lui un argument serios, i-as fi raspuns totusi daca nu mi-ar fi dat ignore de prima data cand am inceput sa ii dau raspunsuri la aberatiile pe care le zice; pe deasupra face parte din cultul mozaic cel mai probabil, pentru ca atunci cand vorbeste despre Biblie vine cu interpretari rabinice.
Fiecare crede sau nu in felul lui in functie propriul bagaj de experiente, de nivelul intelectual si spiritual.
Nimic nu ramane batut in cuie, Iisus de exemplu.
Acum si minunata teorie a lui Darwin pierde din credibilitate din cauza ultimelor descoperiri in genetica.
Dar momentan e materie de manual si multi inca se bat cu pumnul in piept ca ei cred in stiinta din manual.
Nimeni nu crede de fapt în Dumnezeu, toți cred in ceea ce le oferă Dumnezeu, Dumnezeu e un fel de tata protector, in fapt primele religi sau axat pe zeii că fiind ajutoare paterne și materne, ortodoxi au și sfinți care le împlinește tot felul de lucruri, romani sunt superstițioși
Cum adica nimeni? Eu cred
VLadAlexandru05 întreabă: