| SandraEve a întrebat:

"Bunica nu avea cultură,
Nu studiase-așa, ca noi.
Se "cultivase"-'n bătătură
Și la prășit de popușoi.

Nu, nu era analfabetă,
Dar nici școlită nu era.
Din Biblia îngălbenită
De multe ori ea ne citea.

Mi-o amintesc în nopți de vară,
Cum se ruga lui Dumnezeu
Privind spre stele, în grădină,
Și neștiind că sunt și eu.

Ea nu luase masterate,
Nici doctorate n-a luat,
Însă credea cu fermitate
În Cel ce lumea a creat!

Cum să-i fi spus bunicii mele,
Ce se ruga spre cer mereu,
Că bolta cea cu mii de stele
Nu-i opera lui Dumnezeu?!

Să fi-'ndrăznit să-i zici bunicii,
În noaptea cu parfum de fân,
Că greierii și licuricii
Nu-L au pe Dumnezeu Stăpân?!

Nici n-ai fi terminat ideea,
Știu foarte bine ce îți spun:
Bunica mea, din clipa-aceea
Te-ar fi privit ca pe-un nebun!

Căci, după mintea ei vioaie,
Nimic nu-i fără autor:
Nici clăi de fân, nici mușuroaie,
Nici simpla urmă de tractor!

Să îi fi spus bunicii mele
Că soarele ascuns în nor,
Sau câmpul cel cu floricele,
Există fără Creator?!

Așa erau bătrânii noștri,
Crezând în Domnul Dumnezeu;
Strămoșii au crezut, bunicii,
Și mama mea credea, și eu.

Dar intelectualii lumii,
Cu diplome la școli de soi,
Mai caută și-acum dovada
Că ei se trag din maimuțoi!

Ei scurmă harnici prin țărână
Și caută bucăți de os
Prin care vor să demonstreze
Că. nu suntem ai lui Hristos!

Aceasta este marea luptă,
Vrăjmașul vrea prin rațiuni
Să ne lipsească de credința
Ce-o moștenim de la străbuni.

Să nu-i lăsați să vă golească
De harul ce-l aveți în voi;
Rugați-vă să se-'nmulțească,
Iar Duhul va veni șuvoi,

Căci Tatăl nostru ne iubește
Și nu ne lasă lui Satan.
Cu harul Său ne ocrotește,
Vrăjmașii se trudesc în van!

Pe cei ce pierd credința dreaptă
Și-'ncep să-și râdă de strămoși,
O grea robie îi așteaptă,
Căci demonii nu sunt miloși!

Urcați, urcați în Arca Sfântă,
În casa Domnului Hristos!
Biserica pe val plutește,
În timp ce lumea merge-'n jos!"

Nu va da un sentiment de bine, de siguranta, nostalgie?
Cum sa exprimi ideea existentei unui Creator intr-un mod mai frumos?

Răspuns Câştigător
| BlackOldSun a răspuns:

Somnoroase Creierele

Somnoroase creierele prin biserici se aduna,
Se-aseaza-n scaunele,
Noapte buna!

Portmoneele suspina,
Pe cand logica lor tace;
Dorm si neuronii-n tihna,
Dorm in pace!

Trece preotul la strana,
Credinciosii ca sa-i culce,
Dar icoanele reflecta,
Somnul dulce!

Peste-a mintii anestezie
Se ridica o minciuna-
Totu-i vis si nerozie,
Noapte buna!winking

| SG1995 a răspuns (pentru BlackOldSun):

Meriți fundă!

| SandraEve explică (pentru BlackOldSun):

Noapte buna si tie, dormi in continuare. Cand te vei "trezi" va fi poate prea tarziu

42 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Crestin nu e sinonim cu prost sau tampit. Nu inseamna ca un om cu cat e mai lipsit de stiinta de carte, cu atat e un mai bun crestin. Doar sectele lupta contra stiintei de carte.

| Holiday a răspuns (pentru doctorandus):

"Nu inseamna ca un om cu cat e mai lipsit de stiinta de carte, cu atat e un mai bun crestin."

Nu e un mai bun crestin (sau orice de orice alta orientare religioasa), e doar mai predispus sa fie crestin (sau adept al oricarei alte religii).

"Doar sectele se lupta contra stiintei de carte."

Daca e o secta crestine, membrii ei sunt tot...crestini, evident. Deci si unii crestini militeaza pentru asta.

| AC4S4 a răspuns (pentru doctorandus):

Du-te in bisericile "sectelor" si ai sa vezi profesori, medici, ingineri, informaticieni, etc. Da, o sa vezi si oameni care lucreaza in domenii ce nu au legatura cu stiinta. Lupta sectelor contra stiintei nu exista, doar tu ti-o imaginezi.

| doctorandus a răspuns:

"Şi cum să fie modestia o virtute a templelor, cînd orice babă decrepită care îşi închipuie Infinitul la cheremul ei, se ridică prin rugăciune la un nivel de îndrăzneală la care nici un tiran n-a aspirat vreodată?" Cioran. Nu sunt de acord cu Cioran, dar uneori le zice chiar la fix.

| SilentRain a răspuns:

Nup, nu imi da niciun sentiment

*Cum sa exprimi ideea existentei unui Creator jntr un mod mai frumos? *
Mai bine te duci sa donezi sange decat sa-ti pierzi timpul creand dedicat pentru D-zeu
Pe El nu-l impresioneaza vorbele, ci faptele

| Holiday a răspuns:

Din ciclul "daca bunica nu avea hartie igienica, eu de ce as folosi". Cam despre asta e vorba...

| SandraEve explică (pentru Holiday):

Woaw, asta e tot ce-ai inteles tu? Trist sad

| SG1995 a răspuns:

Dragă și ce se cheamă asta? Se cheamă apelul la emoți și e argument invalid? Pe scurt, faza cu credința strămoșească și argumentul creatorului e unul mai comun decât crezi și un hindus, musulman, yezidi sau animist amerindial îl poate folosi.

| mentholinks a răspuns:

Bunica bunicii tale de la care a invatat ea credinta cu sigiranta era analfabeta. Pe atunci slujbele si predicile nici macar nu erau in romana si nimeni nu intelegea ce zicea preotul.

| SG1995 a răspuns (pentru mentholinks):

What? Bunică-sa dacă cea care a pus întrebarea are undeva la 30 de ani, s-a născut prin ani '30, când din ce știu e BOR avea deja independență, până și înainte de 1900 se făceau slujbe în română, de la reforma lui Cuza în coace.

| mentholinks a răspuns (pentru SG1995):

Nu prea mi-a placut istoria, oricum, analfabeta sigur era daca a crescut la tara iar taranii priveau viata mai simplu, inghitind ce auzeau de la altii.

Priveau viața mai simplu dar nu era analfabetă, ci avea o educație de bază.

| mentholinks a răspuns (pentru SG1995):

Ma bucur ca ai cunoscut-o personal.

Nu am cunoscut pe nimeni personal, dar analfabetismul conform DEX este incapacitatea unei persoane de-a scrie/citi.

| raMLesS a răspuns:

Exista un inceput... Big Bang-ul, si ala e facut tot de mine.
Eu sunt acel "creator", eu sunt Dumnezeu!

| SandraEve explică (pentru raMLesS):

Atata ignoranta si dobitocism ca aici n am vazut happy dar ma amuza teribil, cu toate ca ar trebui sa ma intristeze uneori

| raMLesS a răspuns (pentru SandraEve):

Ai dreptate, esti foarte ignoranta la fel ca toti credinciosii, mancatori de rahat ce sunteti.
Chiar n-are rost sa incerc sa va mai conving, nu am cum sa reusesc asta indiferent de ce v-as spune, aveti fixuri ma nene, n-aveti mintea deschisa.
Spui "Dumnezeu a facut totul, stele, planete, tot" si renunti la orice intrebare.
Din ce sunt facute stelele? O sa zici. "Stelele sunt facute din material divin".

| SandraEve explică (pentru raMLesS):

Tot un copil imatur si tembelut ramai :* lasa-ma pe mine sa imi mananc c*catul linistita si tu vezi de treburile tale
Numai bine!

| raMLesS a răspuns (pentru SandraEve):

Sdjkaksljdlkdas lksajd rolling on the floor MRR plangi.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Daca era doar creator, era bine. Da' pe langa asta, cica le stie si pe toate, cica-i si superputernic. De asemenea, te iubeste atat de mult incat a creat Iadul ca sa se asigure ca Il iubesti si tu, la randul tau.

| Mclaren12 a răspuns:

Ultimele 2 versuri sunt foarte corecte.
In evul mediu de exemplu lumea traia in sclavie si saracie in timp ce biserica catolica detinea toata puterea si averea si persecuta pe oricine se opunea.

Poezii care trag la indoctrinati.

| SandraEve explică (pentru Mclaren12):

Dupa cum am mai specificat, sunt crestin-ortodoxa nu fsc parte din nicio sects si nici nu vreau sa indoctrinez. E o poezie draguta care starneste anumite sentimente...pentru cei care detin asa ceva, bineinteles. Pentru altii, e o indoctrinare :*

| Holiday a răspuns (pentru SandraEve):

Partea cu bunica, pe de o parte trezeste anumite trairi, amintiri, etc, dar partea cu spiridusii si biserica "pe val" te aduce cu picioarele pe pamant. Romania, sec XXI. Prostia inca e la ea acasa si povestile cu spiridusi inexistenti inca fac valuri... Vorba ta, foarte trist.

| Mclaren12 a răspuns (pentru SandraEve):

Dar de ce am zis de evul mediu n-ai nimic de spus?

Si la cati oameni nevinovati au murit din cauza acestui program de manipulare, de ce as avea sentimente pentru asta? Sincer sa fiu daca as avea putere as eradica crestinismul de pe fata planetei si iti garantez eu ca acest lucru este posibil fara sa moara absolut nimeni. In schimb au murit oameni pentru ca aceasta "religie" sa poata prospera, dainui si spala pe creier cat mai multi oameni. De asta ce crezi?

Ar fi multe de spus dar din ce mi-ai dat de inteles, vorbesc cu un zid, care n-ar intelege oricum. Imi lasi impresia ca ai acumulat niste frustrari pe care ti le reversi cumva pe religie. Acei oameni nevinovati care au murit, fi sigur ca sunt intr-un loc de un milion de ori mai bun decat cel in care ar fi urmat sa traiasca.

Daa, daca ai avea tu puterea ce n-ai face...
Uite de asta puterea nu sta la oameni care nu ar sti sa o gestioneze mod corect :*

Ba da, sta. Uita-te in parlamentul Romaniei de exemplu. Probabil si noi am putea conduce tara mai bine decat penalii aia.

"vorbesc cu un zid, care n-ar intelege oricum"
Nu-i vorba ca n-as intelege, este vorba ca orice ai zice n-ai cum sa scuzi sau sa justifici crimele facute in numele crestinismului. Multi nici macar nu sunt constienti de ele. Acele crime au avut deja loc deci ori ca vorbesti cu un zid ori nu, nu prea ai cu ce sa le scuzi.

"Acei oameni nevinovati care au murit, fi sigur ca sunt intr-un loc de un milion de ori mai bun"
Oriunde ar fi, iti zic eu ca numai in "rai" nu.

Nu vorbim aici de parlament...nu are treaba asta cu credinta si Dumnezeu.

Ai zis ca puterea nu sta la oamenii care nu stiu sa o gestioneze corect si ti-am dat exemplu de oameni care au putere si habar n-au sa o gestioneze.
Cat de credinta in zeul evreilor, m-am convins ca nici voi nu stiti in ce credeti, citeste asta
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16476338/

| Justme1997 a răspuns:

Dacă aș fi trait acum 100 de ani, poate. Din fericire bunica mea a fost întotdeauna în pas cu secolul. Mă obliga totuși să mă rog când eram mică și nu înțelegeam la ce bun

| SandraEve explică (pentru Justme1997):

Si inca n ai inteles la ce bun, pacat

| Romanul86 a răspuns:

Interesant!

| BlackOldSun a răspuns:

Oh si find vorba de sentiment de siguranta, bine si nostalgie...
Am citit o foarte motivationala carte din...DC intitulata SUPERMAN.
Un fiu atat a avut Jor-El si l-a trimis noua pe pamant sa ne salveze, lumea chiar are nevoie de un...mantuitor, acum chiar ma simt bine si in siguranta!
Eh ce nostalgie ma ia cand il va de el cum se ridica la cer...dar revine pe pamantwinking

Manifesta-ti ironiile in alta parte, pls :*

| BlackOldSun a răspuns (pentru SandraEve):

Ironiile zici...mm o.kay, te inteleg ca esti o fata care are nevoie sa fie inteleasa si e ok, suntem oameni diferiti pana la urma ceea ce e bine, asta ne face unicati si individuali. sper sa fie cineva pentru tine care iti poata impartasi convingerile si credintele cu aceiasi pasiune ca tine, e normal. ai grija!winking

Multumesc frumos! Poate ca am deja acea persoana, poate ca nubatting eyelashes hihi
In fine. Stiu ca totul va fi bine.