Http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/......tuala.html
O sa ne raspunda un crestin american daca un baiat ca tine nu raspunde.
Eu salut cu ''Salut, Saru-mana, etc'' ei ''Adevarat a inviat''
Sau daca spun ''Hristos a inviat'' eu ii salut normal. Nu ma intereseaza daca se uita ciudat la mine, ar trebui macar sa stie ca nu toata lumea este cu Hristos.
Yep. asa fac si eu. un simplu "salut" consider ca e destul. ba chiar sunt darnic.
Adevarul e ca sunt cam aroganti cu salutul asta al lor, purtandu-se de parca toti trebuie sa fie crestini si sa le raspunda la fel. Ar trebui informati romanii ca in tara lor mai traiesc totusi si persoane non-crestine, si nu e nimeni obligat sa creada in invierea semi-zeului lor. Eu am raspuns tot timpul din politete si din respect pentru traditii. Plus ca n-am vrut sa creez un moment jenant. Dar nu m-ar deranja deloc sa se renunte la acest obicei.
Apropo de salutul asta, oare de ce il tot repeta crestinii atat de obsesiv in feicare an? E ca si cum n-ar fi nici ei siguri pe faptul ca Isus a inviat, si atunci isi tot spun asta incercand sa se convinga, sau mai bine zis, tot repeta o minciuna pana ajung si ei s-o creada. Daca esti 100% sigur pe ceva, nu mai ai nevoie sa tot ceri atatea confirmari.
"Acest salut, mărturisire și vestire a Învierii lui Hristos din morți, își are rădăcinile în cântările de la Paști și în mărturisirea îngerilor, a femeilor mironosițe și a apostolilor unii către alții după arătările Mântuitorului după Înviere. Iar răspunsul „Adevărat a înviat" este și el biblic: celor doi ucenici cărora li s-a arătat Domnul în drumul spre Emaus, cei unsprezece apostoli din Ierusalim le confirmă „că a înviat cu adevărat Domnul" (Luca 24, 34)."
http://ro.orthodoxwiki.org/Hristos_a_%C3%AEnviat
Salutul asta al nostru,face parte din credinta noastra,si nu am sa te mint insa s-ar putea sa fie arogant doar omul care stie ca esti ateu si iti zice,, Hristos A inviat!,, insa, avand in vedere ca majoritatea romanilor sunt crestini ortodocsi, avem tendinta sa spunem tuturor.Eu mereu ii urez sarbatori fericite unui baiat turc,de ziua lui mereu merg la el,il intreb curios despre obiceiurile si despre religia lui,vi se pare ca asi fi las? Ca asi fi las urand unui prieten,,sarbatori fericite,,chiar de nu fac parte din gredinta mea? Nu vrei sa i zici Hristos a inviat cuiva de paste? OK! Zi macar ca nu crezi si gata! Iar daca cpntinua,atunci e arogant caci iti baga crestinismul pe gat.Iar candi zici nu il lua la misto,zi simplu,,nu cred in Iisus!,,si ai terminat! Daca il lasi cu gura casca si pleci fara sa il bagi macar in seama, dai (zic ca dai dovada nu ca esti)un infumurat si un salbatic, si daca chiar(m-a scapat o cacafonie)vrei sa iti bati joc zi ceva mai putin dureros ca un simplu,, bravo Lui!,, La salutul Hristos A inviat.CIca noi eram aia intoleranti.Iar ca sa iti dau ultimata, o fata turca de la noi din clasa(in orasul meu micut, e plin de turci si tatari, amandoua cate gorii avand 75.000 de locuitori)a postat pe pagina clasei mesajul,,Hristos a inviat!,,un baiat i-a urat paste fericit,iar ea a multumit dar a zis ca nu sarbatoreste pastele. Daca pana si un copil e mai deschis la minte si mai tolerant decat voi,nu cred ca sunteti in masura sa va mai luati de comportamentul altora,acum fiti mandri,cautatimi virgulele si cratimile si bateti-va joc de mine, un copil, sau de rusine nu mai raspundeti, iar daca totusi raspundeti, faceti-o in sictir cu sarcasmul vostru si raceala vorbelor voastre.
Eu raspund cu "adevarat a inviat" de dragul prietenilor/familiei cu toate ca nu are nici o insemnatate pentru mine, e ca si cum as zice "buna dimineata" chiar daca dimineata nu o sa fie neaparat "buna"(pentru mine e doar o expresie si atat..motivul pentru care o folosesc este mai sus)
Poti sa-i spui diplomatie, ca doar nu cred ca vrei sa convingi pe toata lumea ca nu a inviat ci doar s-a sculat!
Nu. Pur si simplu ii respecti pentru ca ei cred. Eu nici cand eram mica nu credeam dar ziceam "adevarat a inviat" doar celor invarsta. Cand imi spunea altcineva obisnuiam doar sa dau din cap sau sa salut.
Poti raspunde Si Lazar a inviat .
Acum serios, nu o vad ca o lasitate, eu imi vad de treaba mea si ei de a lor. Acum nu o sa opresc fiecare persoana care imi spune Hristos a inviat si o sa le bat la cap ca eu nu cred in dumnezeu si etc.
Buna! Cred ca poate fi de fapt o simpla forma de respect pentru cei crestini care ne saluta astfel.
Dar daca eu le-as spune lor "zana maseluta a inviat" ei nu mi-ar spune ca sunt nebun?