| TheHellcatSpangledShalala a întrebat:

Ca tot vazui o intrebare legata de exorcizari si raspunsurile sceptice de la acea postare...
Unele filme cu fantome, case bantuite, exorcizari, sunt inspirate din fapte reale.
Poate fi asta numita dovada clara ca exista astfel de fenomene paranormale?
O luam altfel, dar tot legat de autenticitatea informatiilor, biblia, biserica, mass-media manipuleaza oamenii cu existenta lui dzeu si tot ce presupune religia, pentru bani.

Intamplarile de unde filmele sunt inspirate, nu pot fi adevarate, dar regizorii mentioneaza "inspired by true events" pentru a atrage cinefilii tot pentru bani? Sau chiar sunt reale intamplarile si nu vorbim doar de bani aici?

16 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Alea-s aiurelile popilor. Eu nu l-am vazut pe dracu' si am trecut si prin cimitir la ora 24.00 si nu o data ci de "n" ori.

| danay72 a răspuns:

Demonii pot face ca oamenii sa creada in diverse lucruri, dar Biblia arata clar ca sufletul e omul insusi si cand moare merge in pamant.Eclesiastul9:5,6,10,Ezechiel18:4,Geneza2:7.Deci,nu exista fantome.

| Andree2234 a răspuns (pentru danay72):

Greșit sufletul nu merge in pământ După ce trece in cele 40 de zile toate vămile văzduhului se inalta la cer unde este judecat și trimis ori in iad ori in rai.Sufletul este nemuritor este suflare de la Dumnezeu.Trupul se duce in pământ dupa ce moare. Exista și spirite bune și spirite rele adică îngeri și demoni. Sufletul nu este același cu omul sunt 2 lucruri diferite eu as zice sa te mai documentezi.

| anonimg a răspuns:

Daca ai fi trait in america, ai vedea ca aceste lucruri sunt reale. Spiritismul este un lucru real. Exista forte/fenomene supranaturale. Spre sfarsitului acestui pamant, aceste fenomene se vor intesifica. In africa de exemplu, spiritismul este la el acasa. Dar cine se aventureaza pe terenul vrajmasului nu va putea scapa usor de el. Fantomele, strigoii, duhuri si alte elemente asemanatoare nu sunt decat ingeri rai.
Mai multe detalii aici: http://www.adventist.ro/index/materiale-de-studiu/e-books.html "Adevărul despre îngeri".

| milan9 a răspuns:

Referitor la ce spune @danay prin prisma doctrinei cultului ei necrestin, se poate spune doar ca interpreteaza fortat versete care au un cu totul alt sens.
Spre exemplu, versetul Iezechiel 18, 4 nu se referă la nici o moarte a sufletului. Exceptând propaganda eronată a sectei iehoviste, nici un verset al Scripturii nu se referă la vreo moarte a sufletului! Ceea ce ignoră cu desăvârşire această sectă este procentul copleşitor al exprimării METAFORICE, simbolice, polisemantice, întâlnite în Biblie!

Din CONTEXT reiese faptul că israeliţii se plângeau de faptul că pedeapsa pentru ceea ce a făcut tatăl, cade asupra urmaşilor săi! (citând un verset care zicea: "Părinţii au mâncat struguri acri şi copiilor li s-au strepezit dinţii" -vers. 2)

In acest CONTEXT (dificil de înţeles pentru o anumită grupare necreştină), versetul 4 vine ca un răspunsul al lui Dumnezeu la această problemă de mai sus: "Cel ce a păcătuit, acela va muri" (în sensul că DOAR acela va fi învinovăţit, pedepsit sau se va COMPROMITE din cauza păcatelor sale).

Exprimarea METAFORICĂ este foarte des întâlnită în Biblie. Dar lipsa de cultură lingvistică a dus la interpretări eronate ale ei, la apariţia a zeci de mii de feluri de interpretări si secte.

ECCLESIASTUL 9, 5 (si al fel Ecc.9, 9 si Ecc.9, 10 ) prezintă doar UN CONTRAST ÎNTRE DOUĂ PUNCTE DE VEDERE DIFERITE: cel uman, (greşit) ŞI CEL SACRU, spiritual! Acest contrast este prezentat sub forma unei DEZBATERI ce are loc în mintea autorului.

Este clar că acest pasaj, Ecc. 9, 5 exprimă o concepţie greşită, străină de Dumnezeu!

O dovadă în acest sens - un alt verset contradictoriu (punct de vedere uman gresit):
(Eclesiastul 9, 2) "Aceeaşi soartă are cel neprihănit şi cel nelegiuit, cel bun şi cel rău"
Cine poate crede că vor avea aceeaşi soartă indiferent de comportare? Dar este doar un punct de vedere gresit, subiectiv, aflat IN DIALOG cu Divinul.

In Ecclesiast, primele 10 versete din capitolul 9 redau punctul de vedere uman greşit, aflat în DIALOG şi controversă cu cel al lui DUMNEZEU.
Ca dovada, iata: „Morţii niciodată (se referă la toţi) nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare". Cine poate crede că morţii au dispărut toti pentru totdeauna? Este doar varianta greşită aflată în opoziţie cu mesajul lui Dumnezeu (procedeu stilistic).

În finalul cărţii, perspectiva sacră triumfă:
,, Si ca pulberea sa s eintoarca in pamant cum a fost, iar sufletul sa se intoarca la Dumnezeu care l-a dat" Ecclesiast 12, 7.

| milan9 a răspuns:

Cuvântul "suflet" ARE ÎN BIBLIE MAI MULTE ÎNŢELESURI:

1). uneori se referă la VIAŢA (trupului) unei persoane;
2). alteori la PERSOANA însăşi;
3). iar în alte cazuri se referă la PARTEA LĂUNTRICĂ CE SUPRAVIEŢUIEŞTE MORŢII OMULUI!

"Şi Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai." Luca 23, 43;

"Şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat." Ecclesiast 12, 7

„Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El A PUS ÎN INIMA LOR (a tuturor) şi VEŞNICIA, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit."- Ecc. 3, 11

"Şi a murit săracul (Lazar) şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam." - Luca16, 22;

Unele culte, în mod conştient greşit, neagă această ultimă semnificaţie a cuvântului suflet. Dar sunt contrazişi de toate celelalte versete referitoare la suflet ale Bibliei:,, Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheena." (Matei 10, 28);

| sublime89 a răspuns:

Nu exista dovezi clare ale acestor fenomene, iar filmele chiar nu conteaza. Am vazut atatea documentare despre case bantuite, sau fantome in general, si niciodata nu se gaseste nicio dovada. Merg in acea casa, instaleaza tot felul de aparaturi in speranta ca vor detecta ceva, si niciodata nimic. In schimb, avem multi "martori" care pretind ca li s-au intamplat toate astea. Stii, in era aparatelor foto si camerelor de filmat, e prea de tot sa nu fie nicio dovada de acest gen. Pe marturiile oamenilor nu te poti baza, asta e adevarul. Daca s-ar intampla atat de multe cazuri de aparitii ale fantomelor sau alte evenimente supranaturale, ar fi dovezi, care apoi ar fi analizate de oamenii de stiinta, care ar trage concluzia ca intr-adevar, exista ceva ciudat.

| Alphawolf a răspuns:

Este vorba si de interese, dar cel mai mult e vorba de prejudecati si superstitie(slabiciuni). Frica si superstitia sunt cele care produc in convingere ca o casa este bantuita. Frica il face pe om sa interpreteze gresit ceea ce a auzit sau vazut.

Exorcizarile sunt doar inselaciuni si autosugestie, teatru facut de persoane duse cu pluta.

| Andree2234 a răspuns (pentru Alphawolf):

Exorcizările sunt foarte reale nu sunt persoane bolnave psihic sunt posedate de demoni.Documentează-te oameni care fac asta nu o fac pentru bani sau faima. Oamenii aceia vor sa ajute pe ceilalți sa se îndrepte la dreapta credința.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"inspirate din fapte reale'... nu chiar. Sunt exagerari ale unor fapte reale care nu au nici cea mai mica legatura cu exorcizarile. Persoanele care au nevoie de exorcizare, in realitate sufera de o anumita boala si nu au nevoie de un pinguin care sa le dea cu niste buruieni in cap ci au nevoie de un doctor.

"Poate fi asta numita dovada clara ca exista astfel de fenomene paranormale?'... NU. Pentru fenomenele paranormale, supranaturale, etc NU EXISTA DOVEZI. Exista doar exagerari ale unor evenimente normale (a se vedea cazul exorcizarilor).

"pentru a atrage cinefilii tot pentru bani"... nu neaparat cinefilii deoarece filmele respective sunt jalnice. Sunt facute pentru a atrage publicul care crede in asa ceva. Daca faci un film decent / bun pentru un asemenea public, o sa scoti bani.

Sa luam ca exemplul serialul Fargo. La inceputul episoadelor are un text gen "inspirat din fapte reale" si cu toate astea, textul este fictiv. E doar un fel de a spune o poveste intr-un mod diferit.

Sunt multe persoane care ofera premii in bani (premii mari) tuturor celor care pot sa demonstreze existenta supranaturalului, a paranormalului, etc si cu toate ca premiile sunt puse la bataie de foarte multi ani, NIMENI nu a reusit pana in prezent sa castige. James Randi este unul din exemple (il dau pe el ca este cel mai cunoscut).

| TheHellcatSpangledShalala explică (pentru anonim_4396):

Filmele cu fantome sunt jalnice? pai asta inseamna horror in adevaratul sens al cuvantului; sau inseamna ca nu ai vazut un horror bun.
pai asta e farmecul filmelor foarte bune cu fenomene paranormale, ca cei care cred se pun in locul celor din film, si trairea e mai intensa.; un film horror cu fantome foarte bine realizat se joaca cu imaginatia ta, creste adrenalina si te face sa ai cosmaruri, si sa ramai si cu sechele. (bine, in cazul celor mai sensibili, nu e cazul meu)

filmele fara fenomene paranormale se numesc THRILLERE.
am obosit sa explic acest lucru, asa ca inchei aici.
mersi de raspuns oricum.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TheHellcatSpangledShalala):

"sau inseamna ca nu ai vazut un horror bun."... corect. Dupa standardele mele (si sunt destul de mari), am vazut foarte putine filme horror decente.

"mersi de raspuns oricum"... presimt ca nu ai inteles raspunsul meu. Iti sugerez sa-l mai citesti de cateva ori.

| DarkAndDreary a răspuns:

1. Faci un film
2. Scrii la sfârșit: Inspired by true events
3. Profiți

| AdrianDihoricescu a răspuns:

Inspirat din fapte reale, nu înseamnă că respectiva "realitate" este adevărată. Şi biblia este inspirată probabil din fapte reale, asta nu o face adevărată. Adevărul face ca ceva să fie adevarat, astfel zis, să vina cineva sa demonstreze că fantomele există. Iar asta nu s-a întâmplat, şi probabil nici nu o să se întâmple.

Dacă eu de exemplu, cred că văd fantome, desi în fapt as avea doar ceva probleme la tărtăcuţă, s-ar putea face şi un film după mine, şi sa se intituleze" inspirat din fapte reale", însa asta n-ar însemna mai nimic.

| Johndoe2023 a răspuns:

Exista fantome asa cum exista si zana maseluta, mos craciun, dumnezeu, vampiri, posedari demonice, varcolaci, si chupacabra. Sa ramanem la subiectul fantomelor sa demonstez scurt ca sunt inventate de oameni. Sunt o multitudine de poze cu fantome si povesti cu fantome care circula pe net. Dar nici una cu o fantoma care sa fie a unui om primitiv. Sau aia nu se faceau fantome? Povestile cu fantome au aparut cam de pe vremea inchizitiei, cand au inceput sa bage frica in oameni cu vrajitoarele... In legatura cu spiritul, mare parte a culturilor stravechi credeau in lumea spirtuala dar in sensul contopirii cu universul si nu o prezenta terestra.

| Ion_Gabriel_2000 a răspuns:

Iti spun eu, nu exista porcarii de genul fantome. asa se spune din batrani. Dumnezeu exista si si-a facut simtita prezenta in trecut, cand ne-a indrumat spre drumul binelui, acum multi sunt cresti. Partea cu inspired by true events, este facuta in asa fel incat sa fie de ochii lumii si sa atraga lumea. nimic adevarat. eu am stat blocat in padure intr-o noapte singur, fara foc, intuneric si nu mi s-a intamplat nimic. am facut o rugaciune si am adormit intr-un stejar. si mass-media manipuleaza tot, cum vezi ca se face haz sau necaz de unele cazuri, sau cu oana zavoranu cum toti o tin in gura ca e fata rea asta sa aiba popularitate.