Pastorii nu erau pe cîmp. Betleem e la munte, deci, daca iei in considerare transhumanta, e cit se poate de clar ca nu a fost in decembrie. Adevărul e că nu se stie exact, nici macar cu aproximatie.
Biblia spune că stăteau afară, în câmp...
OK. Maria si Iosif erau la Betleem, da? Inceputul versetului care zice ca stateau in cimp, spune ca "in tinutul acela". Adica in acea zona. Acum, Betleem, din cita geografie stiu eu, tine de zona muntoasa a Israelului, avand undeva la 770 m inaltime. Si atunci, ori Biblia greseste, zicind ca Betleemul e la cimp, ori e doar o expresie, ca si cimpul de lupta sau cimpul de sah. Sau o portiune de pamint nivelata ca un cimp. Sau poate si-o fi schimbat Betleemul locatia in ultimele doua mii de ani ? Te las pe tine sa decizi care varianta e corecta. Dar uite inca una din contradictiile aparente ale Bibliei!
Probabil era o porțiune nivelată, ca un câmp. Presupun.
Eu nu presupun. Eu cred ca asa a fost. E singura varianta viabila.
Hmm și eu care credeam ca pe 1 septembrie începe calendarul ortodox...
Putea fi în orice perioada a anului, dar din moment ce cu secole în urma unii popi au decis sa fie pe 25 ca pe vremea aia se sărbătorea nu mai știu ce (sau povestea asta era cu Paștile?!), aia e.
"Ştiind că Irod, în timpul căruia S-a născut Iisus, murise în luna aprilie a anului 4 î.Hr, Naşterea Domnului a avut loc, cel mai probabil, în toamna anului 5 î.Hr."
Îmi poți explica legătura dintre cele două informații, te rog?
Zaharia nu era mare preot. Era el preot, dar nu mare preot.
Isus s-a născut în anul 2 i.e.n. Irod a murit in anul 1 i.e.n.
Biblia nu dezvăluie data exactă a naşterii lui Isus. Totuşi, ea spune că el s-a născut „în zilele împăratului Irod" (Matei 2:1). Mulţi biblişti sunt de părere că Irod a murit în anul 4 î.e.n. şi că Isus s-a născut înainte de această dată, probabil chiar în 5 sau 6 î.e.n. Ei îşi bazează concluziile referitoare la moartea lui Irod pe afirmaţiile istoricului evreu din secolul I Flavius Josephus.*
Potrivit celor spuse de Iosefus, cu puţin timp înainte de moartea regelui Irod a avut loc o eclipsă de lună. Bibliştii îndreaptă atenţia asupra unei eclipse parţiale de lună care a avut loc la 11 martie anul 4 î.e.n., considerând-o o dovadă că Irod trebuie să fi murit în acel an. Totuşi, în anul 1 î.e.n. a avut loc o eclipsă totală de lună la 8 ianuarie şi o eclipsă parţială la 27 decembrie. Nimeni nu poate spune dacă Iosefus s-a referit la una dintre eclipsele din anul 1 î.e.n. sau la cea din anul 4 î.e.n. Prin urmare, nu putem folosi cuvintele lui Iosefus pentru a stabili cu exactitate anul morţii lui Irod.
Putem afla cu aproximație când s-a născut Isus dacă facem un calcul luând ca reper ziua în care a murit el. Era 14 nisan, în primăvara anului 33 e.n., când evreii sărbătoreau Paștele (Ioan 19:14–16). Întrucât Isus avea în jur de 30 de ani când și-a început serviciul pământesc, care a durat trei ani și jumătate, înseamnă că el s-a născut la începutul toamnei, în anul 2 î.e.n. (Luca 3:23).
Era mare preot deoarece se afla în Sfânta Sfintelor, loc în care avea voie doar marele preot, o dată pe an, după ce s-a făcut întâi ispășire pentru el.
Nu, nu se afla în Sfânta Sfintelor.
„Altarul tămâiei" se afla în extremitatea vestică a compartimentului din tabernacol numit Sfânta, în imediata apropiere a perdelei care despărțea acest compartiment de Sfânta Sfintelor. (Ex 30:1; 37:25; 40:5, 26, 27) Și în templul lui Solomon exista un altar al tămâiei. (1Cr 28:18; 2Cr 2:4) Pe aceste altare se ardea tămâie sfântă în fiecare dimineață și în fiecare seară. (Ex 30:7, 8; 2Cr 13:11) O dată pe an, în Ziua Ispășirii, marele preot lua cu un vas pentru arderea tămâiei, sau un făraș pentru foc, cărbuni aprinși și „două mâini de tămâie" și le ducea în Sfânta Sfintelor, unde tămâia era pusă să fumege înaintea capacului Arcei. (Le 16:12, 13)
Zaharia nu era mare preot. Citește atent - luca 1:5În zilele lui Irod*, regele Iudeei, era un preot pe nume Zaharia, din grupul lui Abiia.
8 Odată, Zaharia își îndeplinea serviciul de preot alături de grupul său înaintea lui Dumnezeu. 9 Potrivit obiceiului preoțesc, i-a venit rândul să intre în sanctuarul lui Iehova* ca să ofere tămâie.
Deci facea parte dintr-un grup de preoți, își efectuau serviciul pe rand...
Mare Preot era doar unul si nu intra in Sfânta Sfintelor cu rândul...
Chestia cu Zaharia - mare preot a fost inventată in incercarea de a "demonstra" ca Isus s-ar fi nascut pe 25 decembrie. Dar nu e așa, deja am scris de ce.
LisaJulie întreabă: