NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

Când câte o familie de credincioşi se prinde de şarlatanie şi vine să-şi facă dreptate (în maniera pe care le-a oferit-o educaţia creştină, desigur), cerându-şi banii daţi pe nimic înapoi, "Slujitorii Domnului" revoltaţi se victimizează şi le transmit urări pline de iubire: "Praful să se aleagă de ei! Arzâ-i-ar focul!".
http://stirileprotv.ro/......atite.html
În cazul Bisericilor şi promisiunilor deşarte şi irealiste ale preoţilor - sugătorilor de bani - nu se poate apela la Protecţia Consumatorului?
Nu se aplică şi aici "Sunt un cetăţean european şi am drepturi!"? Sau înşelăciunea sub confortabilul pretext "Suntem de la Dumnezeu" este şi permisă, şi morală, şi legală?
Ştie cineva, sub ce lege ar intra acest domn, dacă nu ar avea sutana ca acoperire? Dacă un oarecare ar promite oamenilor ceva, le-ar lua banii şi nu şi-ar respecta promisiunile pe care a fost plătit să le respecte, nu ar fi normal să fie dat în judecată, pentru despăgubiri? Preafericiţii (cu "arzâ-v-ar focul!" printre dinţi) de ce sunt aşa nişte excepţii?

83 răspunsuri:
| Mădă0611 a răspuns:

laughing ce e foarte tare in povestea asta e ca popa are haina un pic rupta, in timp ce femeile alea sunt la spital cu "traumatism cranio cerebral acut inchis", ninjaaaaaa rolling on the floor

Eu sper sa nu intre la inselaciune, desi popa e cercetat pentru asta, prostia trebuie platita, sa se ceara si impozit pe ea, x% din cost (nu venit, care cica oricum se impoziteaza), vreo 50 ar fi bine, 100% ar fi perfect, la fel in cazul vrajitoarelor cand mergi de buna voie.

NOname
| NOname explică (pentru Mădă0611):

Asta aşa e. Prostia are şi ea preţul ei. Dar când eu, în calitate de angajat al unei instituţii, care mai e şi finanţată de stat, mă oblig să-ţi ofer nişte servicii (oricât de bizare ar fi ele) contra unui cost, iar tu eşti clientul nemulţumit, care nu a primit ceea pentru ce a plătit, este normal să fiu sancţionat şi să-ţi returnez banii, nu să te întâmpin cu pumni şi "urări de bine". În cazul angajaţilor bisericilor (fabricilor de bani) de ce nu se aplică acelaşi raţionament, aceleaşi legi, iar drepturile consumatorilor (aşa speciali cum sunt ei) nu sunt respectate?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

happy.
e de ras sau e de plans?!
au luat chitanta de la popa pe banii aia? a rupt ala factura pentru prestari servicii, rugaciuni etc? nu? atunci intrebi daca un prost poate da in judecata pe cineva pentru ca e el prost?

NOname
| NOname explică (pentru anonim_4396):

De ar fi un angajat serios şi cinstit, nu un escroc (deşi la ce minciuni predică, ar fi cam imposibil), ar elibera oamenilor chitanţe. Dar se ştie că în biserici se "lucrează" mai mult "la negru".

Sunt două probleme aici:
1. Naivitatea clienţilor.
2. Înşelăciunea comisă de angajatul unei instituţii (finanţate de stat).
...şi doar al doilea are responsabilitatea şi culpa, din punct de vedere legal (şi moral).
Prostia nu e bună, dar nu e o crimă (nu sunt ei primii şi nici ultimii). Principala vină o are preotul, care s-a angajat să facă ceva ce nu îi stă în putere. În locul acestui caz putea să fie şi cazul unei sarcini anunţate de medici ca fiind cu riscuri grave pentru mama sau cu un copil cu sindromul Down sau malformaţii foarte serioase, putea să fie şi un cancer, şi orice altă problemă care nu se rezolvă cu o rugăciune(/autosugestie) şi pentru care orice om raţional şi responsabil te-ar trimite la medic, nu te-ar ţine la biserică, hrănindu-te cu speranţe şi luându-ţi banii.

| ViseleSmulgGratii a răspuns:

"O familie de fanatici" ai vrut sa spui.

N-ai pentru ce!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Este vina lui d.p.d.v. moral, nu si legal. Omul nu are cum sa demonstreze ca a dat banii, nu are cum sa demonstreze ca banii aia i-au fost ceruti si nu are cum sa demonstreze ca popa nu s-a rugat. Insa popa poate dovedi ca a fost violentat. Poate fi pus sub urmarire, ancheta etc dar, in cele din urma, el este cel care a fost atacat/violentat. Asta este, se profita de prostia, naivitatea, inocenta, speranta etc oamenilor pentru ca ea exista. si se va profita atata vreme cat toate astea vor mai exista. La fel as putea sa-i dau in judecata pe aia cu reclame la Coca-Cola si altele pentru ca vand fericire (prin reclamele pe care le fac), cand de fapt ei iti dau diabet, chimicale, tensiune, boli de inima etc. Este o treaba foarte simpla. se rezuma doar la alegerea pe care o faci: alegi sa le dai banii sau nu.
Legea spune foarte clar: Pentru orice serviciu ti se face si platesti (sau pentru orice cumperi)trebuie sa iei chitanta. Nu ai luat-o inseamna ca accepti riscul ca serviciul ala sa nu ti se faca. Ii oferi celui care-ti face serviciul sansa de a nu raspunde pentru asta. exact asta s-a intamplat aici.
mie mi s-a cerut spaga in liceu ca sa trec la geografie, am dat-o si am luat chitanta. proful ala a facut inchisoare. Scurt pe doi. este chiar atat de simplu. Dar nu poti avea pretentii atata vreme cat accepti sa-i faci popei cadoul ala.
Nu sunt de acord ca popii sa aiba libertatea asta, insa o au doar atata vreme cat ea li se ofera. Am zis-o si inainte: oamenii dau banii aia de bunavoie.

NOname
| NOname explică (pentru ViseleSmulgGratii):

...de parcă numai fanaticii religioşi ar crede în baliverne şi ar da banii la biserică pentru fel şi fel de absurdităţi. Dar, ce-i drept, ei predomină.

NOname

Corect. Dar, după cum se vede din material, preotul nu neagă faptul că a luat banii, doar refuză să-i returneze după 9 luni; deci nu chitanţa este problema (în acest caz particular).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

N-au ce sa faca. maine poate sa zica altceva, poimaine altceva si tot asa pana il baga la nebuni.
Chestii de genul asta apar de obicei cand se doreste distragerea atentiei de la ceva important cu adevarat (cum ar fi Rosia Montana). Dupa parerea mea este fix o menta care va disparea exact la fel de brusc cum a aparut.

| usuk a răspuns:

Sunt exceptii de frica absolut Ridicola a oamenilor; este atat de hilar cum unii, prostiti pe fata[in asa hal] mai au curajul sa-si mai ceara inapoi dreptul;
dreptul de ce? de a fi INIMAGINABIL de prost? de a pune botu' la orice? eu unul ii respect pe cei care reusesc sa exploateze prostia oamenilor la un asa nivel, toata stima...iar oamenii care sunt prostiti, O MERITA[ar trebui sa fie ilegal sa fi atata de prost, oameni buni, TREZIREA!]

NOname

"Chestii de genul ăsta" apar pentru că există. Dacă nu ar exista, nu ar apărea (deşi, ce-i drept, în ţară există şi probleme mai grave).

În plus, dacă oamenilor s-ar elibera chitanţe pentru toate sumele de bani plătite pentru rugăciuni, care sunt ca la loto - alba-neagra - fără rost, nu cred că lucrurile ar fi stat diferit.
Ai auzit de vreun caz de restituire a banilor de către biserică?
Ei ştiu doar să ceară.
Când e de dat, nici nu se pune problema, li se pare de neconceput o asemenea "nedreptate" şi "insolenţă".

Iar când e de primit, nu spun "nu": http://www.tpu.ro/......aniei-are/

| ADN30 a răspuns:

Inca un pic, si le vine si lor vremea. doar un pic.

NOname
| NOname explică (pentru usuk):

Unul dintre lucruri care mă intrigă cel mai mult în acest caz este cum poate acest om (care probabil se crede Dumnezeu) să garanteze unei femei însărcinate, cu riscuri majore de a aduce pe lume un copil cu malformaţii, că o va face să nască un copil perfect sănătos, dacă aceasta se va ţine de toate mătăniile, posturile şi rugăciunile pe care i le "prescrie"? Până unde poate duce credinţa...sau inconştienţa?!

Dacă s-ar fi întâmplat să se nască sănătos, preotul şi-ar fi asumat meritul. De ce nu-şi asumă şi responsabilitatea pentru un eşec? Malpraxis(!), ca la doctori, dacă tot se crede unul.

| Kalla a răspuns:

Da dar tu trebuie sa intelegi ca acei asa zisi crestini nu sunt cu acedarat crestini si re roaga la zeul Bani si vor sfarsi in iad.
Cum a ajuns biserica...

| ErrorFound a răspuns:

Macar tine loc de impozit pe prostie.

| Wehrmacht a răspuns:

Si ce sa spui la protectia consumatorului? Nu a functionat rugaciunea? E o chesti naspa.Cica dumnezeu lucreaza in multe feluri deci poate a functionat dar nu vezi asta.Practic,este escrocheria perfecta pentru ca esti sustinuta de prostia omului nu de neatentie.

NOname
| NOname explică (pentru Wehrmacht):

Aşa e, escrocheria perfectă.
S-a întâmplat să se nască sănătos - este meritul meu şi al zeului meu.
S-a întâmplat să se nască bolnav - este vina mamei sau este "planul misterios al zeului nostru" (în care dacă crezi, nu înţeleg de ce mai încerci să intervii de la bun început; practic mergi împotriva voinţei lui şi oricum ar fi inutil şi imposibil, conform religiei creştine).
Fac ce fac şi tot se scot...nemernicii!
Cât timp vor exista oamenii creduli, nu vor muri de foame.

NOname
| NOname explică (pentru ErrorFound):

Da, un impozit pe prostie plătit câteodată cu sănătatea copiilor - victime inocente şi involuntare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Foarte pe scurt, acest ninja merita sa faca putina inchisoare (si ca el, multi altii).

Mada, legat de vrajitoare sau alte variante...

Daca in aceasta poveste nu ar fi fost un ninja ci o tanti cu fuste colorate, acea tanti ar fi facut inchisoare fara discutie. Cel mai probabil acest ninja o sa scape.

"Eu sper sa nu intre la inselaciune"... eu sper sa intre. Si ca el, multi altii. Poate asa isi vor da seama si acesti pinguini unde se afla si nu se vor mai considera atat de superiori.

Apropo noname si sandy... daca ninja ar fi zis "eu n-am primit bani, nu exista dovezi" sunt dispus sa pariez ca toata idiotenia cu "fara chitante, fara impozit" s-ar fi schimbat iar aceste persoane nu ar mai fi avut atatea beneficii.

| RuxandraBianca a răspuns:

In ce lume traim...
e...ce sa zic, ai dreptate in cazul asta.

NOname

De acord. Dacă ar face puţină puşcărie pentru inconştienţa şi nesimţirea sa, s-ar mai potoli puţin şi ceilalţi viteji ce promit marea cu sarea oamenilor îndoctrinaţi şi prostiţi tot de ei.
Ar trebui dat ca exemplu ("aşa nu!").

NOname

Mă mir cum are impresia acest om că se poate juca aşa uşor cu genetica. Copilul fiind deja conceput şi aflat în plina dezvoltare, este ca şi cum s-ar ruga să i se schimbe sexul sau culoarea ochilor.
Şi o mai pune pe femeia aia să se înfometeze în timpul sarcinii, când nutriţia este vitală pentru dezvoltarea normală a copilului, supunându-l la şi mai multe riscuri (cine ştie dacă nu s-a ales şi cu vreun handicap mintal).
Că oamenii fără carte şi îndoctrinaţi se încred într-un "slujitor al Dumnezeu", un om cu o funcţie înaltă şi respectabilă, în ochii lor, este una, dar el...el chiar nu gândeşte?

| doctorandus a răspuns:

Cum sa-ti spun, exista principiul juridic caveat emptor, adica ai grija ce cumperi, ca dup-aia nu poti sa zici ca nu-ti mai place. Cand cumperi rugaciuni, pleci de la premiza ca efectul lor este la bunul plac al lui Dumnezeu, cei care se roaga pot doar sa-i propuna ceva si el decide. Asa ca nu poti sa ceri banii inapoi ca nu a vrut Dumnezeu sa-i aprobe rugaciunile. Ca Dumnezeu putea sa-i refuze rugaciunile putea sti dinainte de a-i da banii, asa ca nu e un motiv valabil de a cere banii inapoi. De ex. daca platesti o vrajitoare sa-ti faca vraji de iubire nu poti cere banii inapoi, deoarece stiai sau puteai sti dinainte ca efectul vrajilor nu este garantat, la fel cum nu poti cere inapoi banii avocatului care ti-a pierdut un proces, ca avocatul garanteaza sfatuire si reprezentare juridica, nu rezultatul final al procesului.

| usuk a răspuns (pentru NOname):

De ce te intriga atat de mult? unui om credul poti sa-i "vinzi" orice[asta, evident, daca esti bun la vanzari.lol] si mai ales, ca pe bani vinde>crede-ma, acele persoane care au cazut in plasa, [judecand dupa experienta "lu' ninja burtos cu patrafir"] nu au fost singurele, deci, putem deduce ca " ninjalau' " se pricepe in ceea ce face si nicidecum nu ar trebui sa te simti in vreun fel "intrigata" ci mai degraba, "uluita" ca asa [cum sa le spun?] mizerii dogmatice pot anula judecata rationala a unui om si-l pot face sa creada ca lucrurile se vor schimba> parte amuzanta >stiinta ne dovedeste inca odata ca lucrurile NU tin de dogme religioase, religii sau zei; lucrurile tin de lucruri[scuza-mi tautologia]

responsabilitatea pentru un esec? el? el a fost de acord doar sa se roage, ce responsabilitate, ca doar nu el face minuni, "dumniezau le face...prin el"
[hai ca trebuia sa presar putin divertisment.lol]

NOname
| NOname explică (pentru usuk):

Da, el se poate spăla uşor pe mâini, scuze şi interpretări se pot găsi, nu-i problema, dar nu mi se pare drept să fie lăsat să o facă (de autorităţi inclusiv). Trebuie să plătească.

| BlackSulphur a răspuns:

Still a better love story than Twilight!

NOname
| NOname explică (pentru doctorandus):

Comparaţia ta cu "vrăjitoarele", "ghicitoarele", băbuţele care profită de pe urma naivităţii şi incertitudinilor oamenilor...pe de o parte este foarte potrivită, dar nu întru totul, căci ele nu aparţin unei instituţii, unei organizaţii, nu activează în mod legal, ci pe cont propriu, deci nu prea au nici responsabilităţi (mai mult morale), iar dacă vreuna dintre ele se întâmplă să sară calul şi din vina ei se nenoroceşte un om, cel mai probabil va fi trasă la răspundere, ca orice muritor - nu are sutana care să o apere.

Nici comparaţia ta cu avocaţii nu e pe deplin potrivită, pentru că aceştia nu îţi garantează că vor face ceva (ceva ce, pentru orice om cu puţină minte, este evident că sfidează logica şi realitatea şi este irealizabil), ei doar îţi oferă o susţinere şi cunoştinţele sale în domeniul juridic. Şi nici nu se joacă cu sănătatea ta şi a copiilor. Sarcina lor e să te ajute, nu doar să te amăgească şi să te lase cu sechele, luându-ţi banii.

În schimb acest domn-preot a făcut femeii o promisiune, a asigurat-o, că aceasta va naşte un copil sănătos, dacă îi va respecta toate superstiţiunile şi posturile pe care i le-a impus şi care puneau şi mai mult dezvoltarea şi viaţa copilului în pericol, care, desigur, toate trebuiau plătite (cu bani, care sunt "ochiului dracului", nu cu "să vă dea Domnul sănătate!" - un întreg amalgam de straturi şi substraturi de ipocrizie).

Funcţia lui care vine cu anumite responsabilităţi faţă de enoriaşi şi faţă de legile statului (care şi aşa închide ochii la mult prea multe) şi promisiunea fermă că o va face pe femeia să nască un copil sănătos îl fac responsabil, indiferent dacă s-ar elibera vreo chitanţă sau nu.

În opinia mea, este vinovat şi trebuie să plătească (preferabil cu retragerea funcţiei şi puţină izovare de la societate, pentru care poate fi considerat un pericol...prin prostie si imprudenţă).

| relian a răspuns:

Ras,cascadorii plinsului, numai in Romania mai poti vedea asa ceva.Dar ce faza tare cu popa cu barbosu la urma cind ii injura si ii blesteama.Pai frate tu esti popa sau esti la mahala, auzi sa fii popa si sa blestemi oamenii.Sincer nu stiu cine l-a facut pe asta popa.Problema care se pune nu este vai aia sint prosti si aia e, bine le-a facut cum spunea cineva pe aici intr-un comentariu.Pai nu e asa pentru ca traim intr-o societate si trebuie sa luam masuri cind vedem ca cineva incearca sa insele sa pacaleasca pe alti.Deci sint legi, dar nu se respecta.Si sint sigur ca barbosu asta va scapa fara nimic de ce? Simplu pentru ca va interveni sefii lui mai marii barbosi pentru a nu lasa sa se intimple asa ceva.Asta ar duce automat pffff am uitat cuvintul, la ceea ce nu doresc multi sa existe cazuri in care sa pierzi si care poate fi luat exemplu mai tirziu pentru alte cazuri similare.Nu are cum sa se intimple asa ceva in BOR.Asta ar insemna deja razboi, pierdere de enoriasi si de bani f multi.Deci legea, statul sau vorba vine cei care guverneaza o sa faca NIMIC.Ca vine un procuror sa instrumenteze cazul este asa sa nu zica lumea uite dle astia is dictatori.Dar ala scapa ca de altfel cum scapa toti ninja astia.Dar cei naspa este ca unia in loc sa ia atitudine ce vad pe aici tine cu popa.Pai nene cum poti sa spui bine i-a facut ca tu apreciezi un sarlatan? Tu oare esti normal? Tu cind vezi un om prost sau neajutorat ce faci ii dai brinci, il prostesti? Asta te-a invatat parintii tai sau asta iti zice tie constiinta? Nu am vazut asa ceva, oameni care se dau a fi cu capul unde il au sa poata scoate asemenea balarii pe o deschizatura a lui.Si tu Noname nici nu ar fi trebuie sa ii raspunzi aluia care a facut acel comentariu ca daca e prost f bine si ca apreciaza pe cei care prostesc pe altii. Oamenii astia nu merita atentie nicicum. Uite sa vezi si tu cu cine sau cine ne conduce sau conduce Romania. Daca asa am gindi toti ca persoana cea facut comentariile pe aici sigur nu mai exista scapare pentru Romania. Uite si tu sa vezi ce raspunsuri primesti si prin asta poti intelege de ce Romania se afla unde se afla si daca mai exista sanse cumva sa se redreseze ceva.Eu nu cred ca vom iesi vreodata de unde sintem cu astfel de oameni care iau atitutidine tot impotriva celui amarit, aluia prost cum ei ii numesc.Pai daca tu esti destept ajutal pe ala prost sa inteleaga, ca de aia esti destept nu? Repetai intruna chiar daca nu vrea, iar daca nu esti curios nu veni si sa sustii un sarlatan ca bine face. Uite cine da legi in Romania.E clara nu mai avem ce comenta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am vrut să postez eu întrebarea asta după ce dăduse adminul de la Dumnezeu share și acum am dat de a ta. Tare. laughing

Uite nelămurirea mea: nu era mai ușor să iei acid folic, mult mai ieftin de la farmacie, de a face un set de analize mult mai ieftin, de a asculta recomandările medicului pentru a trata această malformație, destul de răspândită de altfel?
Ieșeai cu mai puțin și cu mai multă eficiență, totul bazându-se pe fapte concrete. Așa cum Dumnezeu este considerat a fi ceva imposibil de atins, ce le dădea certitudinea că se va vindeca? Putea fi cel mult speranță.

Pot să intru în detalii de logică sau de morală aici, dar se vede că oamenii erau nu spălați pe creier, ci dizolvați!

Stau și mă întreb: disperarea să fie de vină? Sau faptul că au crescut într-un mediu rural unde nu prea aveau resursele să gândească? Nimeni nu prea i-ar fi încurajat. La sapă n-ai nevoie de prea mult decât de instinct.

Din moment ce e o instituție, deci Biserica e plătită și nu intră în categoria „distracțiilor", în care un prieten imaginar să fie implicat, ci preotul ca mesajer, da, trebuia să fie înșelăciune, apoi calomnie, aducere de prejudicii sau sfidare.

Dacă aș fi în locul lor, aș râde de un astfel de motiv de proces și cu partea dorsală. Pe considerentul „cineva mi-a promis că halucinația din acele ciuperci mă va ajuta să nasc un copil sănătos"... sună de tot râsul. Corect ar fi fost „mi s-au dat acele ciuperci care au fost halucinogene, iar eu am fost în neștire de cauză fiind păcălit, deci cer despăgubiri pentru înșelăciune".
Vezi ce am făcut aici? O analogie.
Nu cer bani pentru că Dumnezeu nu și-a îndeplinit promisiunea, ci cer statului și celor cu fantasmele care au îmbolnăvit populația proastă să plătească.

E și vina oamenilor neînvățați, dar toate astea au un temei, cei mai sus amintiți nefiind scutiți de vreo vină.

| ErrorFound a răspuns (pentru NOname):

Trebuie sa mai existe un gram de selectie naturala, si asa suntem prea multi.
Imi pare rau ca asa este, dar nu vreau sa intervin in judecata naturii, chiar daca este cruda.