2 i.e.n
O dată fundamentală pentru Scripturile greceşti creştine este stabilită pe baza datei la care Tiberiu Cezar i-a succedat împăratului August. Acesta a murit la 17 august, anul 14 e.n. (potrivit calendarului gregorian). Tiberiu a fost numit împărat de Senatul roman la 15 septembrie, anul 14 e.n. Potrivit cu Luca 3:1, 3, Ioan Botezătorul şi-a început serviciul în al 15-lea an al domniei lui Tiberiu. Dacă anii s-au numărat de la moartea lui August, al 15-lea an a durat din august 28 e.n. până în august 29 e.n. Dacă numărătoarea s-a făcut din momentul în care Tiberiu a fost numit împărat de Senat, anul a durat din septembrie 28 e.n. până în septembrie 29 e.n. La scurt timp după aceea, Isus, care era cu aproximativ şase luni mai tânăr decât Ioan Botezătorul, a venit să fie botezat, când „avea cam treizeci de ani" (Luca 3:2, 21–23; 1:34–38). Acest eveniment este în armonie cu profeţia din Daniel 9:25, care spune că, de la „ieşirea cuvântului de restabilire şi de reconstruire a Ierusalimului" şi a zidului său până la apariţia lui Mesia, aveau să treacă 69 de „săptămâni" (săptămâni profetice a câte 7 ani fiecare, numărând în total 483 de ani) (Dan. 9:24). Acel ‘cuvânt’ a fost rostit de Artaxerxes (Longimanus) în 455 î.e.n. şi a fost îndeplinit de Neemia la Ierusalim în a doua jumătate a acelui an. Iar 483 de ani mai târziu, în a doua jumătate a anului 29 e.n., când a fost botezat de Ioan, Isus a fost, de asemenea, uns de Dumnezeu cu spirit sfânt, devenind astfel Mesia, sau Unsul. Faptul că Isus a fost botezat şi şi-a început serviciul în a doua jumătate a acelui an este confirmat şi de profeţia potrivit căreia el avea să fie tăiat „la jumătatea săptămânii" de ani (sau după 3 ani şi jumătate) (Dan. 9:27). Întrucât el a murit primăvara, serviciul său de trei ani şi jumătate trebuie să fi început prin toamna anului 29 e.n. De asemenea, aceste două argumente dovedesc că Isus s-a născut în toamna anului 2 î.e.n., întrucât în Luca 3:23 se spune că Isus avea cam 30 de ani când şi-a început lucrarea.
Cum poti atunci impaca Matei cu Luca? Nu inteleg de ce aduci tu nu stiu ce profetii in discutii. Intrebarea mea se leaga doar de nasterea fizica a lui Iisus si nu de mesianitatea acestuia. Luca ne spune ca Iisus s-a nascut dupa anul 6 e.n. iar Matei anul 4 i.e.n. Cum se impaca aceste doau variante? Nasterea lui Iisus trebuie raportata la Irod si nu la Tiberiu. Interesant ca nu pomenesti nimic de Matei.
Să vedem ce ne spune Matei 2, 1 (1. Dupa ce S-a nascut Isus in Betleemul din Iudeea, in zilele imparatului Irod, iata ca au venit niste magi din rasarit la Ierusalim) si Luca 2, 1-3 (1. In vremea aceea a iesit o porunca de la Cezar August sa se inscrie toata lumea. 2. Inscrierea aceasta s-a facut intaia data pe cand era dregator in Siria Quirinius. 3. Toti se duceau sa se inscrie, fiecare in cetatea lui).
Amândoi au spus același lucru, nu?
https://www.facebook.com/......605298550/
Nici Luca si nici Matei nu spune data nasterii lui Isus, acestea se deduc din profetiile biblice, care se completeaza reciproc.
In legatura cu personajul Biblic Isus Hristos circula 3 opinii:
1/Unii cred ca este un zeu care a venit sa petreaca un timp pe pamant, in pielea unui om.
2/Altii sunt de parere ca este un agitator evreu care, pentru ca a suferit intr-un mod deoseit, a fost zeificat de adeptii ideilor lui de emancipare sociala.
3/Iar altii cred ca nu au existat niciodata,cu atat mai putin apostolii lui, si ca legenda lui, copiata dupa diverse alte mituri religioase, a fost fabricata in momentul in care paganismul se afla in decadere, profitorii de pe urma prostiei umane si-au spus c- ar fi momentul sa creze o religie noua.In razboiul iudeo-roman istoricul evreu Flavius Josephus nu pomeneste de nici un Isus, cu atat mai putin in Antichitati Iudaice scrisa tot de Flavius Josephus, si unde mai punem si neclaritatiile din Biblie, hm.
Nu cred ca ai intelege daca ti-as spune. Iti recomand sa citesti Transformari planetare 2012-2030 de Sal Rachele la pagina cu Povestea lui Iisus.
recedaniel3 întreabă: