| DanielDanny a întrebat:

Cand se considera ca nu tii post? Cand gusti putin mancarea de dulce care o faci pentru ziua urmatoare eu zic ca e la limita!

Din batrani, toata lumea zice sa nu cumva sa pui lingura care a fost in mancare de dulce in mancarea de post...

Eu consider ca tinutul postului e sa nu-ti faci poftele. Daca folosesc o lingura care a fost in lapte (si mai are o picatura pe ea), sa mananc ciorba de post, chiar se considera ca n-am tinut post?

Daca faci ce am zis mai sus, ce pofta iti faci ca nici nu simti!

Si am mai auzit o faza ca daca intrebi pe cel mai mic din casa daca ai voie sa mananci de dulce si el zice da, atunci ai voie! De unde a mai venit si asta?

9 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

"De unde a mai venit si asta?"

De unde au venit toate religiile... de la fiecare care a adaugat ceva la poveste.

| DanielDanny explică (pentru suntserios):

Cred că asta cu intrebatu, are putin de adevar, copii sunt nevinovati si au voie sa mai ciuguleasca cate o bunatate, si intr-un fel il dai pacatu lui care pentru el nu contează ca poate nici nu stie ce-i postu...

Adevarat ca se inventeaza multe pe parcurs ca sa le fie unara mai convenabil si cei mici o i-au de buna fara sa se mai intrebe si o dau mai departe!

| suntserios a răspuns (pentru DanielDanny):

Nu se inventeaza multe... Se inventeaza TOATE

| CostinAlamariu a răspuns:

Chestia cu lingurita e o exagerare. Nu se pierde postul fiindca a ramas pe lingurita o particula de mancare de dulce.

Si chestia cu intrebatul pe cel mai mic mi se pare si mai idiotic.

Cand tii post fii rational. Nu mananci mancare de dulce si gata. O lingurita murdara nu te face sa-ti pierzi postul. Ba chiar daca o femeie trebuie sa gateasca mancare de dulce nu isi pierde postul daca gusta ca mancarea sa fie buna fiindca intentia e din iubire pentru aproapele.

| Digikey a răspuns:

Câte bordeie, atâtea obiceie.
Un vegan nu mai are problemele astea existentiale ale credinciosilor de turma.

| LittlePoppy a răspuns:

Postul nu este numai alimentar. In post nu te certi. Nu-ti injuri aproapele. Nu te bati nici provocat. Nu faci sex (exact asa!). Nu inseli pe nimeni nici cu o informatie falsa nici cu bani nici cu alt fel de furt. Nu barfesti. Nu... si nu..., Cat priveste postul alimentar, este de la apus (aproximativ ora 18) si pana la celalalt apus. Da, daca un vas e murdar, nu ai mai tinut post. Batranele noastre spalau vasele cu lesie inainte de post ca sa fie sigure ca "nu spurca" mancarea de post.
Cat despre "daca intrebi pe cel mai mic din casa", e o tampenie scornita de cineva probabil in gluma. Nu e valabil.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru LittlePoppy):

Mancarea de dulce nu e spurcata. Daca un vas e manjit de mancare de dulce nu ai spurcat postul. Asta e o mentaltiate de evreu.

Sunt de acord din punct de vedere igienic sa ne spalam farfuriile dar nu strici postul din cauza unor particule

| LittlePoppy a răspuns (pentru CostinAlamariu):

E o chestie religioasa. El a intrebat de post nu de igiena. Cat despre mentalitate, religia noastra nu este luata de la evrei? Nu suntem noi "neamurile" acceptate cu drag (!) de Dumnezeul lor? Sau nu ai citit biblia ci numai TPU si Facebook.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru LittlePoppy):

Evreii aveau conceptul de mancare spurcata. In cartea numita "Faptele Apostolilor" Dumnezeu îi spune lui Pavel sa manance din ce i-a întins in față (animale considerate de evrei spurcate) deoarece nimic din ce a facut El nu e spurcat. Tocmai fiindca am citit Biblia stiu ca nu avem conceptul evreiesc de mancare spurcata.

Religios vorbind nu e nicio problema sa iei o lingura care a fost in lapte si sa mananci mancare de post cu ea. Noi creștinii prin post intelegem infranare de la mancare. Cateva particule de lapte pe o lingura nu inseamna "mancare".