Duminica are loc principala slujba a crestinilor, numita "Liturghie". In esenta, ea este recapitularea Jertfei lui Isus. In timpul ei, anumiti oameni vii sau morti, ori anumite intentii pe care le au oamenii sunt pomenite, adica se fac rugaciuni cu acest scop si se asociaza jertfei lui Isus.
Oamenii care se duc in partea stanga cu lumanari la preot sunt cei care au in vedere frati ori surori in credinta, vii ori adormiti, ori anumite intentii pentru care cer lui Isus mijlocire. Si nu au avut timp sa faca asta pana atunci, fiindca mai bine este ca intentiile sa fie avute in vedere de preot inca de la inceputul slujbei.
De ce pe partea stângă (cum priveşti spre altar)?
Pentru că uşa din stânga (diaconească) este cea mai folosită de către preot la sfintele slujbe (în afără de uşile centale, numite şi Împărăteşti)
Când dăm pomelnice (numele celor dragi pentru a fi pomeniţi pentru diverse trebuinţe) e de preferat să ducem şi o lumânare. lumina ei simbolizează gândurile noastre bune şi legătura cu cel pentru care se face slujba/rugăciunea respectivă.
Doamne ajută,
În cadrul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghi ca de altfel şi în rugăciunile particulare, omul intră în legătură tainică cu Dumnezeu. Sfânta Liturghie este cea mai importantă slujbă a Bisericii. Oamenii duc preotului darurile lor de prescură sau (pâine) vin şi lşumânări însoţiote de pomelnioc pe care sunt trecuţi vii şi morţii sau dupa caz la parastase nomai morţi. Aceste daruri sunt aduse la proscomidiar (o firidă situată în partea dreaptă a Sfântului Altar ce simbolizează peştera Betleemului locul unde S-a născut Iiisus), aici preotul înaintea sfintei Liturgii printr-o râmduială specială numită Proscomidie scoate miride (părticele din prescura sau pâne) citind în acest timp numele scrrise pe pomelnic rostind înainte formula "Pomeneşte Doamne şi pe robii tăi." După scoatere aceste părticele sunt aşezate pe Sfântul Disc unde vor rămâne până la momentul central al slujbei numit Epicleză (prefacere), moment în care stana cântă "Pe Tine Te lăudăm" iar, preotul invocă Harul Sfântului Duh prin fomula "Doamne, Dumnezeul Nostru Cel ce ai trmis pe Prea Sfântul Tău Duh, în ceasul al III-lea apostolilor Tăi pe Acela Bunule nu-l lua de la noi şi-l înoieşte nouă celor ce ne rugăm Ţie"..."Trimite pe Prea Sfântul Tău Duh, peste noi şi peste aceste Daruri şi şi adică această pâne Cinstit Trupul Hristosului Tău prefăcându-o pe ea cu Duhul Tău cel Sfân.Amin (arătând spre Sfântul Disc) după aceasta arătând spre Sfântul Potir zice şi fă adică ce se află în acest Potir Cinstit Sângele Hristosului Tău. Amin, amin amin"Punctele de suspensie arată că preotul mai spune şi alte rugăciuni în taină.
O seară şi o săptămână binecuvântată
Oamenii se duc la preot cu lumanari ca sa se impartaseasca...Cam asta se intampla..
troleibuz întreabă: