Nu inteleg de ce noi trebuie sa fim botezati in religia in care parintii nostri sunt, si nu avem sansa sa alegem ce vrem, intr-un fel suntem obligati sa credem ce cred ei, fara sa ni se ceara parerea. *Ugh*, I'm so angry
Credinta vine in urma auzirii Cuvantului. Marcu 16; 16
Cum poate un bebe sa discearna binele de rau? Botezul este marturia unui cuget curat. Nu gasim nicaieri in Biblie sa fie botezati copiii mici.Mantuitorul s-a botezat la 30 de ani, apostolii toti s-au botezat la maturitate. Parintii bisericii la fel. De ex. Sfantul Vasile cel Mare a facut-o la 26 de ani, Sf. Grigorie la 28, Sfantul Ioan Gura de Aur la 25 de ani.
Cel mai bun exemplu este Isus. S-a botezat la 30 de ani și discipolilor le-a spus sa ii boteze pe oameni după ce ii învață. Un bebeluș nu poate fi învățat. Matei28:19,20
Evreii Vechiului Testament dar şi creştinii Bisericii nu au îndrăznit să-i nedreptăţească tocmai pe prunci şi să-i îndepărteze jumătate de viaţă de la unirea cu Hristos!
1). Astfel, evreii aveau "intrarea în legământ" (SINGURUL "BOTEZ" al evreilor aplicat pruncilor), la vârsta prunciei: CIRCUMCIZIA,
2). Iar Biserica, a dat si pruncilor inca de la inceput această posibilitate a intrarii in NOUL LEGAMANT, cel al HARULUI (care este darul lui Dumnezeu catre om, pe cand credinta din timpul vietii va fi "darul" omului catre Dumnezeu):
- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".
Despre botezul copiilor, Noul Testament vorbeste in repetate randuri:
I Corinteni 1, 16;
I Corinteni 10, 2;
I Corinteni 12, 13;
Luca 3, 21;
Fapte 13, 24;
Fapte 2, 41;
Fapte 16, 15;
Fapte 10, 48;
Fapte10,44;
Aici nu gasesc ca ar fi botezati copii. 1 Cor. 1; 16 Fiti si voi supusi unor astfel de oameni si fiecaruia care ajuta la lucru si se osteneste.
1 Cor 10; 2 aici scrie ca paintii aufost botezati, nu copiii. 1. Fratilor, nu vreau sa nu stiti ca parintii nostri toti au fost sub nor, toti au trecut prin mare,
2. toti au fost botezati in nor si in mare, pentru Moise;
1Cor.12; 13. Aici vorbeste cu frati, oameni maturi care au daruri spirituale. 13. Noi toti, in adevar, am fost botezati de un singur Duh, ca sa alcatuim un singur trup, fie iudei, fie greci, fie robi, fie slobozi; si toti am fost adapati dintr-un singur Duh.
In Luca 3, daca citesti tot capitolul vei observa ca noroadele veneau nu erau aduse de altii sa primeasca botezul la care Ioan le raspunde:,, Ioan zicea, dar, noroadelor care veneau sa fie botezate de el: "Pui de naparci, cine v-a invatat sa fugiti de mania viitoare?,,
Fapte 13; 24 Inainte de venirea Lui, Ioan propovaduise botezul pocaintei la tot norodul lui Israel. Cum sa propovaduiasca la un bebe care nu poate sa discearna binele de rau?
Hai ca esti penibil, esti in stare sa schimbi Sfanta Scriptura ca sa aperi un obicei care nu este biblic. Doamne ai mila.
I Corinteni 1, 16 - "Am botezat şi casa lui Ştefana; afară de aceştia nu ştiu să mai fi botezat pe altcineva."
"casa lui Stefana" confirma ideea ca NIMENI din acea casa nu a fost exclus. CIRCUMCIZIA -ca botez la evrei- se acorda pruncilor la 8 zlie dupa nastere. Tot la fel si botezul, este un dar al lui Dumnezeu.
Si noi ducem copiii la binecuvantare, asa cum a fost dus si Domnul Isus. Numeri 6; 22 AICI ESTE SCRISA PORUNCA LUI DUMNEZEU PENTRU COPII: 23. "Vorbeste lui Aaron si fiilor lui si spune-le: "Asa sa binecuvantati pe copiii lui Israel si sa le ziceti:
24. "Domnul sa te binecuvanteze si sa te pazeasca!
25. Domnul sa faca sa lumineze fata Lui peste tine si sa Se indure de tine!
26. Domnul sa-Si inalte fata peste tine si sa-ti dea pacea!
27. Astfel sa puna Numele Meu peste copiii lui Israel, si Eu ii voi binecuvanta."
Eu am fost botezat la 9 ani, cred! Am fost musulman si m-au 'transferat' ai mei la crestin-ortodox!
Cea mai mare prostie, trebuia sa raman musulman, cu ocazia aia aveam un motiv in plus sa arunc cladiri in aer
Nu exista nimic. Pot sa te boteze parintii tai cand esti mic, sau pot sa te lase sa te botezi singur cand consideri ca vrei sa devii un om al lui Dumnezeu. Nu conteaza varsta.
In Biblie nu scrie nimic de botezul vreunui prunc. Multi spun ca Isus a fost botezat cand a fost prunc, dar de fapt a fost circumcis conform Legii lui Moise. Botezul lui de fapt a fost in Iordan, botezat de catre Ioan.
Biblia da detalii referitoare la botez. De exemplu, trebuie sa te caiesti inainte de botez, conform cu Faptele 2:37 „Petru le-a răspuns: „Căiţi-vă şi fiecare dintre voi să fie botezat (...)"
Sau sa cunosti si sa accepti adevaruri biblice, conform cu Faptele 18:8 „Crisp, preşedintele sinagogii, a crezut în Domnul şi, împreună cu el, toată casa lui. Mulţi dintre corintenii care auzeau au crezut şi s-au botezat."
Faptele 2:41 „Cei ce au primit cuvântul lui din toată inima au fost botezaţi"
Tu spuneai „actul mantuitor sau nu al botezului". Eu o sa iti arat niste versete care dezbat acest subiect.
1 Ioan 1:7 „Dacă umblăm în lumină, după cum el însuşi este în lumină,... sângele lui Isus, Fiul său, ne curăţă de toate păcatele". (Deci nu apa în care suntem botezaţi ne curăţă de păcat, ci sângele lui Isus.)"
Isus e numit „mantuitor" sau „salvator" in Biblie, nu botezul sau apa botezului.
Ioan 3:16 spune sa manifestam credinta in Isus pentru a primi viata vesnica, nu sa fim botezati. Prin botez doar ne aratam dedicarea la Dumnezeu, acest act fiind un simbol.
Reciteste versetele, si gandeste-te, poate un prunc sa se caiasca, sa inteleaga ce se petrece si sa manifeste credinta? Daca nu esti sigur, poti cauta intr-o Biblie online cuvantul „botez" si familia lexica a acestui cuvant, si sa citest cu atentie contextul unde se afla cuvintele, si cercetand, te vei convinge singur cum sta treaba.
Cei ce zic ca pruncii daca nu sunt botezati se vor imbolnavi sau vor ajunge intr-un iad al focului, sau se fac strigoi, sa aduca ca argument si versete biblice, nu doar vorbe goale.
Cat de repede posibil trebuie botezata persoana!
Mantuitorul Hristos nu introduce exceptii de varsta pentru botez; ci spune ca cine nu se va naste din apa si din Duh, nu va putea sa intre in Imparatia lui Dumnezeu. - Ioan 3, 5
Sfantul Apostol Petru spune ca sa se boteze fiecare dintre noi, intru iertarea pacatelor, fiindca fagaduinta Duhului Sfant este data "voua si copiilor vostri si tuturor celor de departe". - Fapt. Apost. 2, 38-39
Circumcizia (preinchipuire a botezului) se facea la evrei la 8 zile dupa nastere, si nu-i intreba nimeni pe copii daca erau de acord.
Sfintii Apostoli botezau case, adica familii intregi cu copii, rude, slujitori.
Botezul copiilor a fost practicat in toata Sfanta Traditie a Bisericii lui Dumnezeu, care este Biserica Ortodoxa.
Si eu am fost botezat ca si copil.
Singurul botez mantuitor este cel ortodox, deoarece numai in Ortodoxie sunt Sfintele Taine valide, exista preotie, Har si invatatura de credinta neschimbata si sanatoasa.
Copiii se boteaza pentru credinta nasilor, asa cum si pentru credinta altora, Mantuitorul Hristos vindeca pe cei bolnavi, cum a fost cazul slabanogului sau al slugii sutasului.
Botezul la adulti necesita catehizare prealabila si lepadare de eresuri, daca cel care vrea sa se boteze provine de la papistasi sau sectanti.
Botezul se face o singura data in viata.
Nicaieri in Biblie nu gasim relatari in care copiii mici sunt botezati. In schimb, avem exemplul unor oameni maturi. Filip, e unul din ei (Faptele 8 36-38). De asemenea, Isus a fost botezat in 29 e.n. cand avea in jur de 30 de ani.
In plus, Isus a dorit ca discipolii săi să dobândească o credinţă bine fundamentată înainte de a se boteza. El le-a poruncit continuatorilor săi nu numai să se ducă şi să facă discipoli, ci şi să-i înveţe ‘să respecte tot ce poruncise el’ (Matei 7:24, 25; Efeseni 3:17–19). Prin urmare, în majoritatea cazurilor, cei care întrunesc cerinţele pentru botez au studiat Biblia luni de zile, ba chiar un an sau doi. Astfel, ei iau decizia de a se boteza în cunoştinţă de cauză şi după o analiză atentă.
DanM1990 întreabă: