N-ai auzit de marea schisma? Credeam ca asta se învață in clasele mici la religie
Fiecare crede ca religia lui e aia adevărata.
Și ungurii zic că au fost primii, dar noi știm că nu e așa.
La început a fost creștinismul, apoi s-a certat papa cu patriarhul și au împărțit în două : unii
cu ortodoxia, ceilalți cu catolicismul.
Ambele au apărut cam în același timp.
Se invata in scoala generala, dar ma rog...
Crestinismul a fost lasat de Iisus, apoi in 1054 a fost marea schisma ce a impartit Crestinismul in Ortodoxism si Catolicism. (Si dupa aceea au tot aparut tot felul de secte si religii care au macelarit aceste religii de baza, le-au mutilat. )
ORTODOXÍE (< fr.) s. f. 1. Confesiune creștină care a păstrat neschimbate dogmele, tradiția, cultul și organizarea bisericească fixate prin cele șapte sinoade ecumenice din sec. 4-8, reprezentând credința comună a bisericii din primul mileniu și tradiția apostolică menținută prin intermediul teologiei patristice și neopatristice; p. ext. Biserica ortodoxă; religia ortodoxă. În anul 1054 are loc Marea schismă, care va însemna separarea canonică și întreruperea comuniunii liturgice între Constantinopol și Roma. Cauzele acestei despărțiri, au fost, în primul rând, de ordin religios, creștinii răsăriteni neadmițând supremația Papei și învățăturile bisericii apusene privitoare la Purgatoriu, la purcederea Sfântului Duh și de la Fiul (Filioque), la folosirea azimei (pâinea nedospită, considerată o rămășită a Paștelui iudaic și simbol al morții, spre deosebire de pâinea dospită folosită de ortodocși, care reprezintă sufletul în trup, elementul incoruptibil), la euharistie etc. O. cinstește în persoana lui Iisus Hristos victoria asupra morții și începutul (nepătruns de mintea omului) creației renăscute, transfigurate. Esența teologiei ortodoxe o constituie dogma Sfintei Treimi; aceasta are o mare importanță pentru viața duhovnicească a credincioșilor, deoarece, așa cum persoanele Sfintei Treimi există una în alta, într-o unitate de ființe, tot așa și creștinii formează o comunitate de credință, de nădejde și de iubire în Dumnezeu. O. reprezintă religia de stat în România, Grecia, Armenia, Serbia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Georgia, Belarus, Macedonia, Ethiopia, Rep. Moldova, Cipru. Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române a fost recunoscută de sinodul de la Constantinopol în 1885. ◊ Duminica ortodoxiei = prima duminică din postul Paștelui. 2. Conformitate cu principiile tradiționale ale unor doctrine, concepții etc.
Preluat din Dex on-line.
Ortodoxia a fost prima dată, apoi prin marea schismă a apărut Creștin ortodox și Catolic.
"A păstrat neschimbate dogmele, tradiția, cultul și organizarea bisericească fixate prin cele șapte sinoade ecumenice din sec. 4-8, reprezentând credința comună a bisericii din primul mileniu"
Păi creștinii adevărați au existat în primul secol. depinde stiu eu ca învățăturile pe care le-a păstrat biserica nu sunt influențate de gândirea filozofilor de atunci? De unde stii eu ca cei care sunt "sfinții părinți " ai bisericii, nu sunt cei despre care Apostolul Pavel si Ioan au spus că sunt lupi răpitori? Cumva biserica a păstrat neschimbată o dogmă, obiceiuri și tradiții alterate? Cine a autorizat cele 7 consilii ecumenice? Le-a aprobat Dumnezeu? Cu ce autoritate au fost constituite?
Marea schisma din 1054.
Biserica s-a despartit in 2.
Credeam ca se face in a 5a la religie(parca atunci am facut-o, dupa revolutia industriala.
Omul si apoi religia, nu invers, pentru ca omul a inventat religia. Oricum toate acestea au aparut dupa anul 1054, an in care s-a intamplat marea schisma
Religiile lumi au fost clasate asa oliteism(paganii) Monoteism(Crestinim; Sikhism-musulmani) Monism(Hiduism si Buda) ideea este ca in toate scrierile spune ca de la Crestinism a aprut primele forme de religie Ortodoxa urmata de o alta religie Romano-Catolica amandoua aveau aceleasi principii dar le foloseau in moduri diferite