Intuiția e o creație a creierului. Dacă creierul este programat să creadă, intuiția se formează după ce crede și influențează ulterior creierul. E un fel de ciclu.
Eram interesat la un moment dat de modul de funcționare a intuiției. Ideea e că intuiția ți-o formezi prin modul în care îți formezi și antrenezi creierul. Adică, cu cât faci o treabă mai bună din punctele astea de vedere, cu atât intuiția va da mai rar greși. Practic, intuiția e un fel de mecanism rațional produs în subconștient. Altfel spus, rațiunea leneșilor, pe care și eu o folosesc destul de des pentru că am încredere de multe ori în mecanismele pe care mi le-am format.
Intuiția nu este decât o zvâcnire a subconștientului pentru a ne face atenți la anumite lucruri care ne scapă în mod conștient. O folosim zi de zi, uneori fără să ne dăm seama și pentru lucruri banale. Când traduc un text, intuiția îmi servește de cele mai multe ori termenul corect în context. Subconștientul analizează textul sursă și pe cel țintă, caută în lista de termeni și alege în funcție de ce a mers înainte, de aceea simți că acela e termenul perfect, se potrivește ca o mănușă. Inițial făceam procesul ăsta conștient. Luam sinonime, îl analizam pe fiecare și îl foloseam pe cel care se potrivește cel mai bine.
Cu cât modelul mental este mai bine imprimat în subconștient cu atât impulsul intuitiv simțit este mai puternic. Dacă ți-ai imprimat un model mental de credincios atunci e normal ca intuiția să-ți confirme credințele și să le infirme pe a celorlalți, acest lucru funcționând indiferent de religie.
Dacă ești curios și vrei să explorezi semnalele trimise de intuiție e foarte simplu. În general, intuiția îți va trimite ori un semnal de genul bingo, se potrivește, semnal pozitiv, ori semnal negativ, greșit, anormal. Repetă în gând o frază simplă și vezi ce simți. O frază de genul, eu sunt Ion. Dacă te cheamă Ion atunci vei simți semnale pozitive, dacă nu atunci ți se va părea ceva anormal, ceva greșit, pentru că tu știi în adâncul ființei tale, în subconștient, că nu ești ion. Nu analiza gândurile, analizează doar sentimentul simțit pentru că intuiția comunică prin sentimente nu prin gânduri coerente, de aceea se și spune că femeile sunt puțin mai intuitive decât bărbații, pentru că acestea au partea creierului care se ocupă cu emoțiile puțin mai dezvoltată.
Ascultă-ți intuiția folosind fraze simple, la care răspunsul poate fi da sau nu și vei descoperi lucruri interesante despre subconștientul tău, îți garantez.
Credința trebuie să aibă o fundație rațională, dar raționamentul să se anuleze, rațiune să-și demonstreze neputința de a exprima adevărurile fundamentale ale universului, pentru a face loc misticismului.
Altminteri, e superstiție.
Dacă intuiția te apropie de credință este chemarea lui Dumnezeu. Dacă te departeaza este manifestarea unor patimi