Se scria YHWH. Probabil era invocat cu voce tare așa. Ieoa, un urlet puternic. apoi s-a tranliterat Yehova.
Cred ca ti-ai dat seama ca exageram in mod intentionat sa se poata intelege ideea. da stiuc ca dumnezeu
isi retrage protectia de deasupra unor oameni ca sa treaca prin cancer chinuri si alte greutati ca sa invete niste lucruri si sa devina din ce in ce mai sfinti este un proces continu de sfintire si fara durere nu avea cum sa taie lucrurile rele din mintea si sufletul acelui om... cate o data ii foloseste pe unii ca sa fie pilde vii pentru altii.
Elohim. Vad ca stiai, de altfel. Nu stiu de ce crezi ca doar evreii il cunosc; numele asta apare in Biblie. Da, evreii il diferentiaza de celelalte nume ale Domnului, si il considera numele Lui propriu, chiar daca apare mult mai rar ca alte nume. Elohim este pluralul de la El; vad in materiale video din Israel ca pluralui in ebraica se face cu terminatia ''him''. Iar El, inseamna zeu. Sensul cuvantului este ''Dumnezeirea''.
Tu crezi ca conteaza numele? Alte lucruri conteaza, gen ce decizii iei in viata.
Ma apucat așa o idee ca dacă aș ști adevăratul nume a lui Dumnezeu El m-ar ajuta când m-aș ruga!
Si cred că noi nu cerem la centrala telefonică să sune unde trebuie și din cauza asta rugăciunile noastre sunt conectatea la nr de tel al unia pe care il cheama Dumnezeu dar In realitatea pe DUMNEZEU îl cheamă in alt fel și noi dacă ne rugăm la unul aiurea unde cerem noi centralei telefonice sa ne faca legatura tocmamai din cauza asta nu ne aute DUMNEZEU pentru că noi nu îi șim numele
Excelent raționament.cu siguranță o scrisoare fără nume nu ajunge nicăieri. (Exceptând cazurile când trimiți scrisoarea la C.P... O.P... )
În mod similar rugăciunea care ii este adresată lui Iehova Dumnezeu, cu siguranță va fi ascultată de el, "ascultătorul rugăciunii", conform cu Psalmii 65:2
Un alt aspect care ne arată că Dumnezeu vrea sa ii cunoaștem si să îi pronunțăm numele este acela ca in scrierile originale el apare de peste 7.000 de ori. Deși unii traducători au încercat să îl ascundă sub titlul de Domnul, totuși Dumnezeu are un nume pe care ni-l face de cunoscut. Iehova. Isaia 42:8. În plus Isus Cristos ne-a învățat să ne rugăm asa: "Tatăl nostru care ești în ceruri, să fie sfințit numele tau...
Cum am putea sa sfințim un nume pe care nu îl cunoaștem?
Evreii il aveau pe Yhwh, sidonitii pe Astarte, amonitii pe Moloch, moabitii pe Chemos, Edomitii pe Kos.Cu totii au fost definiti elohim muritori in adunarea elohimilor din Psalmi 82:1.
Am auzit multe explicații referitoare la YHWH, dar una mai proastă ca a lui sabrian46 n-am auzit, nici văzut, nici intuit.
YHWH este Isus din Nazaret Regele Iudeilor(în ebraică), cine a scris a fost proroc, Duhul Sfânt scria prin el, iar Duhul Sfânt știa Cine vine în numele Tatălui pentru mântuirea oamenilor(și nu numai).
Nici evreii nu-l exprimau tocmai pentru a nu ajunge la urechile neamurilor, spuneau "Domnul Meu" și numai unsul avea idee ce este, cum se exprimă. După treaba cu Macedon au uitat de tot, au dat-o pe greacă(Septuaginta) și s-a dus pe râpă tot la conciliul de la Iamnia.
Ideea este că a fost un nume prevestitor al lui Mesia. YHWH - Isus Nazariteanul Regele Iudeilor(în ebraică), la fel cum au fost toate simbolurile din VT(sărbătorile, întâmplările, pozițiile unor lucruri, ș. a. ).
Nu degeaba este scris în cartea Sa că Pilat i-a pus numele acela pe cruce, iar evreii citeau cum erau obișnuiți(primele litere ale cuvintelor): YHWH. Ei citeau "Dumnezeu" de aceea i-au și spus lui Pilat să schimbe.
Cred că sadrian46 are dreptate în privința scrierii...și din câte știu înseamnă "Cel ce este". Acesta fiind și motivul pentru care cei ce au venit după Isus Hristos în grădina Ghetsimani, la auzul răspunsului EU SUNT, au căzut cu fețele la pământ înaintea Lui. El era (și este) Dumnezeu întrupat.
Imi pare rau, e vrajeala (asta ca au cazut la pamant in fata lui).
E ca si cum Gregorian Bivolaru ar fi intonat Om Mani Padme Hum si politistii care-l duceau la parnaie sa i se-nchine.
Deci numele Domnului este un "urlet", huh?
În ebraică nu se citește "Ieoa" nici "Iehova".
"Ieoa" tare asta.
Sau nu.
Am afirmat asta?
M-am referit doar la scriere, la cele patru litere. Nu știu cum îl pronunțau.
Povestirea scenei din Evanghelia dupa Ioan este anistorica.
Evreii i se adresează lui Dumnezeu cu mai multe nume, printre care Elohim, Shaddai, El, Eloah sau Ehyeh, dar numele Său este perceput ca a fi YHWH (după cum a mai spus și Sadrian).