Ca scurta paranteza pentru unele lucruri afirmate, in Biserica Ortodoxa, autonoma pentru fiecare natiune in parte, NU exista diferente in privinta lucrurilor esentiale. Daca exista mici diferente intre natiuni precum Grecia, Romania, Rusia, acestea tin doar de nunata, sunt nesemnificative, superficiale.
Schimbariile care au aparut in Apus, in regiunea in care va aparea Catolicismul au fost:
1.Papa devenea locţiitorul lui Hristos pe pământ, (pretenţia de conducere sau jurisdicţie universală);
2. adaosul filioque;
3. introducerea teoriei purgatoriului;
4. introducerea folosirii azimelor la taina sfintei Împărtăşanii (pâine nedospită);
Din cate stiu eu, cea catolica e mai permisiva pe cand cea ortodoxa nu a schimbat prea multe de la marea schisma
Si nici la marea schisma nu a schimbat nimic.
Catolicii au adaugat atunci vreo 3-4 lucruri.
Pentru,,sublime 89":de fapt intrebarea e retorica. Diferentele nu sunt deloc neglijabile.Sunt determinante.Catolicii spun ca Dumnezeu si Isus sunt doua persoane distincte:tata si fiu.Crestinii ortodocsi spun altceva si anume ca tatal si fiul sunt una si aceeasi persoana.Au mai intrudus si Sfantul Duh in ecuatie, si asa avem conceptul de Sfanta Treime.Prin urmare, Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt una si aceeasi persoana.O alta diferenta ete si faptul ca la catolici Sfanta Maria este foarte apreciata si pusa la loc de cinste, pe cand la noi, nu prea.
Nu. Categoric catolicii nu sustin acest lucru. Ei afirma ca Hristos ESTE Dumnezeu. Diferentele fata de ortodocsi le-am expus mai sus.
Crestin-ortodocsiise inchina avand trei degete impreunate.Catolicii,numai doua degete impreunate.Nici acum nu te-ai convins?
Am spus ca diferentele sunt neglijabile pentru ca vorbim practic de aceeasi mare religie, numita crestinism. Se crede in acelasi zeu, si ambele sunt inspirate din aceeasi biblie, doar ca interpreteaza lucrurile putin diferit. Daca am vorbi de crestinism si budism de exemplu, atunci da, am putea spune ca diferentele sunt foarte mari.
Nu are nici o legatura. Intreaba tu un catolic si iti va explica intocmai Revelatia biblica a invataturii despre Sfanta Treime.
Tehnic absolut nici una: religia e aceeasi: crestina.
Diferentele de obicei sunt de autoritate, si acest lucru a dus intre altele ca de exemplu BC e mult mai unita (dat fiind ca are o singura autoritate: papalitatea), pe cand BO e separata intre ramuri cu pozitii destul de contradictorii: BO orientala, BO Estica (ce e si ea relativ separata intre BO Greaca si BO Rusa), si de genul.
Daca vei intalni un catolic cu un ortodox ce vor sa se casatoreasca de exemplu, va fi posibil in ambele directii dar de obicie ortodocsii habotnici tin ca partenerul catolic sa fie rebotezat, pe cand catolici au o norma de exemplu ce tine ca doar sa iti educi copii ca si catolic.
Acum 10 ani as fi zis ca BC e de ocolit si probabil ca BO (de genul BO Greaca/Romana) ar avea putin mai mult bun simt, azi, dat fiind istoria recenta, Papa Francisc mi se pare cineva cel putin public e mult mai practic/de treaba decat pot sa viseze ortodocsii, si un mesaj strict spre o viata mai modesta e ceea ce clar lipseste BO romane cel putin.
Teoretic, principala diferenta este teoretica: raspunsul diferit la intrebarea : "din cine anume purcede Duhul Sfant?".
Practic, principala diferenta este...practica. Raspunsul diferit la intrebarea: "cine conduce, in mod vizibil, Biserica de pe pamant?"
Cele ortodoxe au sfinti pictati in biserica sunt icoane, iar cele catolice nu permit asa ceva deci nu gasesti nici-o icoana nici-un sfant, acolo iti da niste carti pee care le citesti si apoi te pune sa raspunzi
Cea catolica este foarte diferita de cea ortodoxa. Cea ortodoxa s-a pastrat aceeasi de cand Iisus Hristos a intemeiat-o. Catolicii au modificat Adevarul dupa cum au vrut ei. Au adaugat inca ceva pe langa Rai si Iad, si anume, focul curatitor, in care sunt chinuite sufletele care nu si-au primit osanda in viata, dupa care trec in Rai. Ceea ce nu are sens, este ca poti sa scapi pur si simplu de focul curatitor cumparand biletele de la papa, si putem scapa de asemenea pe altii de focul curatitor prin aceleasi biletele.
La catolici, Sfantul Duh purcede din Tatal si Fiul, ceea ce este o erezie (Duhul Sfant purcede din Tatal). La Botez, catolicii sunt stropiti in loc de scufundati. Catolicii il vad pe papa ca fiind loctiitorul lui Hristos pe pamant! "Ei au si indulgentele papale. Alta ratacire. Papei, daca ii dai parale multe, poti sa faci oricate pacate, te iarta, te dezleaga. Sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le da papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor oamenilor care nu au destule fapte bune."-sfaturiortodoxe.ro
Este recomandat sa te botezi la ortodocsi daca esti catolic. Eu am facut-o. Te simti mult mai bine dupa, de nedescris.
anonim_4396 întreabă: