| Zwart14 a întrebat:

Care este diferenta dintre Ortodoxie si Catolicism? Unde este mai bine?

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

În compararea unor credinţe, criteriile nu sunt date de coloristica preşului de la intrare, nici de cat de stilaţi şi disciplinaţi stau în rând oamenii, sau de simplitate.
Criteriile reale se referă la păstrarea autentică a ceea ce Fiul lui Dumnezeu a încredinţat Biseriicii sale: lucrarea harului, ierarhia preoţiei creştine, lucrările sacramentale, păstrarea unicităţii Bisericii, şi într-un cuvânt, modul de viaţă al creştinilor din perioada apostolică şi din primele secole ale creştinismului.

Profunzimea rugăciunilor, simplitatea sau complexitatea cântărilor, decorul lăcaşului de cult, acestea ţin de estetică. Nu pot fi criterii ale valorii Bisericii pentru că valoarea ei este dată de prezenţa lui Dumnezeu în ea, de lucrarea harului divin.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

În mod logic, Dumnezeu a păstrat în raport cu umanitatea o singură cale de transmitere a învăţăturilor, sfaturilor, legilor, DOAR O SINGURĂ CALE.

Deoarece altfel, ar trebui să luăm în considerare o contradicţie flagrantă în cadrul mesajului lui Dumnezeu faţă de oameni, o contradicţie în însăşi esenţa divinităţii, dat fiind faptul că există zeci de mii de culte şi credinţe total diferite, având fiecare învăţături care le exclud pe celelalte! Numai creştinismul are vreo 39000 de versiuni!

Dar această contradicţie este de neconceput, iar Hristos Fiul lui Dumnezeu a insistat şi subliniat în tot Noul Testament că BISERICA SA ESTE UNA SINGURĂ!

Iar această credinţă unică, este bine definită în Noul Testament: BISERICA pe care Mântuitorul o confirmă de la început şi până la sfârşit şi în care a confirmat PREOŢIA CREŞTINĂ!

16 răspunsuri:
| Thunderstruck a răspuns:

Pentru tine, si restul care nu pot sa gandeasca singuri, incearca pocaitii.

| Musique a răspuns:

Nu e o diferență foarte mare.
Mai bine e la catolici. (deși sunt ortodoxă, asta e părerea mea) Sunt mai simpli în toate slujbele și înmormântările și chestiile atea.
Spre exemplu, la ei nu se face ale priveghi decât o seară și nu se dă pomană, așa cum se dă la ortodoxi.
Cândva au fost o singură religie, dar după marea schismă în care s-au despărțit, religia ortodoxă a mai adăugat câteva "obiceiuri".
O zi frumoasă!

| Biggiesan a răspuns:

Răspunsul îl cauți în interiorul tău. Dacă acolo e întuneric, aderarea la dogmele unui cult religios, te poate arunca și mai mult în ceață. Crede în Dumnezeul tău, cum spunea antevorbitorul meu.

| milan9 a răspuns:

Denumirea de "catolică" a fost introdusă în 1054, iar deosebirile (inovaţiile, schimbările) faţă de ortodocşi, le aparţin şi au fost introduse cu aproape un secol înainte de despărţire! Aceste modificări făcute de "apuseni" (catolici) asupra unor învăţături de credinţă au reprezentat puncte de discuţii, tensiuni, şi în final separare!

Pe lângă denaturarea credinţei, Bisericii din partea de Răsărit i se mai cerea şi supunerea totală faţă de papă! Acele adaosuri nebiblice nu au putut fi nici trecută cu vederea de către răsăriteni (ortodocşi), şi nici nu au putut fi acceptate!

Aceste adaosuri erau:
1.Papa devenea locţiitorul lui Hristos pe pământ, (pretenţia de conducere sau jurisdicţie universală);
2. adaosul filioque;
3. introducerea teoriei purgatoriului;
4. introducerea folosirii azimelor la taina sfintei Împărtăşanii (pâine nedospită);

| milan9 a răspuns:

Nu în mod întâmplător ele au mai fost numite şi "Biserici surori". În afara lor, toate celelalte culte (doar vreo 40.000) s-au îndepărtat de ceea ce Mântuitorul a fixat Bisericii Sale în Noul Testament!

Înainte de "Marea Schismă" (ruptura dintre apus şi răsărit, din iniţiativa apusenilor), cele care vor fi numite atunci Biserica Ortodoxă (în răsărit), respectiv Biserica Catolică(apus), au reprezentat împreună BISERICA apostolică, Biserica care a continuat în mod neschimbat învăţăturile comunităţilor creştine din perioada apostolilor!

Cu toate că între cele două Biserici (Ortodoxă şi Catolică) existau mici diferenţe chiar înainte de ruptură, important este că ele au păstrat neschimbate învăţăturile de bază: transmiterea harului preoţiei (ierarhia preoţească confirmată de Hristos în Biserică), lucrările sacramentale ("sfintele taine"), Predania - ca al doilea izvor al Revelaţiei divine (Sf. Tradiţie -spaţiul în care a apărut biblia), etc...

| milan9 a răspuns:

Unul din motivele înmulţirii cultelor şi a sectelor (doar până la vreo 40000)a fost îndepărtarea de Biserică, de spaţiul care păzeşte şi explică Scriptura!

Un simplu exemplu îl constituie ÎNDRĂZNEALA SAU IMPERTINENŢA "întemeietorului" sectei iehoviste, Charles Taze Russel, cel care ajunsese să pretindă că inventatorii cultului ar fi mai presus de Scriptură, că "ORICINE CITESTE NUMAI Biblia AJUNGE IN INTUNERIC (!?!), pe cand cine citeste NUMAI scrierile lui Russel ajunge la adevar (!?!).

Din păcate, acest lucru nu s-a schimbat deloc pentru bieţii oameni prinşi în mrejele acestui cult. Doctrina lor SE MODIFICĂ PERIODIC prin broşurile care vin de la cartierul lor general din SUA!

| DarkOrbitMoon a răspuns:

Sunt traditii diferite.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nicaieri, cel mai bine e in tabara ateilor, e super tare: ne dam toata ziua cu snowbord-ul, mancam bezele si jucam fazan.

| BlackSulphur a răspuns:

Nicaieri.

| RaduMD a răspuns:

Teoretic, principala diferenta dintre cele doua religii (confesiuni) este raspunsul la intrebarea "Din cine provine Duhul Sfant?".

Practic, principala deosebire este raspunsul la intrebarea "cine guverneaza, in mod vizibil, Biserica?".

Unde este mai bine? Acolo unde sufletul tau se simte mai aproape de Domnul, acolo unde cercetarea Bibliei iti arata ca ar fi Biserica intemeiata de El. Acuma, unii considera asa si altii altfel, de aceea nu cred ca cineva poate raspunde pentru toti.

| sempreinvolo30 a răspuns:

Nici una nu este buna, iar raspunsul degeaba il cauti in interiorul tau ca nu il vei gasii.Religia care se bazeaza pe Biblie in totalitate si o demonstreaza prin fapte este adevarata.Deoarece Biblia spune clar ca o singura religie este aprobata de Dumnezeu nu asa cum se crede ca toate sant bune. Orice pom bun se cunoaste dupa roade si este la fel si cu religiile

| 1dintrevoi a răspuns:

Si ortodocsii si catolicii se inchina aceluiasi Dumnezeu. Daca au existat neintelegeri intre cele doua biserici, acestea au aparut datorita unor minti obtuze, prezente la locul si in momentul istoric nepotrivit.
Este mai bine acolo unde te simti tu fericit, acolo unde ti-e sufletul impacat. Nici macar n-ar trebui sa conteze ce confesiune (dintre cele doua) alegi...caci crestinismul ne indeamna sa ne iubim aproapele ca pe noi insine.
Parerea mea e ca ar trebui sa ne concentram mai mult asupra lucrurilor pe care le avem in comun si nu a diferentelor.

| sticla09 a răspuns:

Niciunde. daca tii mortis sa crezi in ceva, crezi in dumnezeul tau si atat. nu ai nevoie de cine stie ce organizatie sa te invete ca roata-i rotunda sau teoria chibritului.

| MihaelaMariaPopa a răspuns (pentru sticla09):

Corect, este acelasi dumnezeu/energie in toate religiile desi pare ciudat, este aceeasi energie. cu totii stim ca exista ceva mai presus de noi, unii l-au numit dumnezeu altii budha, shiva, allah etc. pentru mine religia = politica = conflicte. eu sunt ortodoxa dar merg si la catolici. unele reguli au fost inventate de ``popi``.

Întrebări similare