| Les_Adrian_1933 a întrebat:

Care este diferenta intre catolici si ortodocsi?

15 răspunsuri:
| 6DuckMeJesus a răspuns:

Unii fura de-a dreptul, ceilalti mai cu perdea. Personal, ortodocsii fanatici trebuie exterminati primii...Vaticanul inca mai pastreaza chestii interesante prin biblioteci.

| LineGuide a răspuns:

Ca sa raspund direct la intrebare:
1)felul de a se inchina
2)unde ne inchinam: ei au si statui in biserici
3)biserica: la noi exista un perede in partea de E a bisericii care desparte altarul de naos(ortodocsi)
4)Sf.traditie(ritualurile, hainele preotilor si multe pasaje din diferite carti)
5)Capii bisericilor
6)Ratiunea in fata lui Dumnezeu
si ulte altele, sper ce te-am lamurit si funda?

| RAY a răspuns:

Criminilai vs hotii

| vladionut94 a răspuns (pentru RAY):

Ce dreptate ai :d rolling on the floor

| dragos9234 a răspuns:

Diferentele sunt:
catolici se inchina de la stanga la dreapta
ortodocsii de la dreapta la stanga
asemanari:
ambele sunt tampenii.

| Silviuloan a răspuns:

Multe sunt diferentele...

| RaduMD a răspuns:

Sunt mai multe diferenţe, dar principala este răspunsul la chestiunea primatului petrin. Aceasta este: în colegiul apostolilor erau toţi apostolii egali, sau a existat un şef al colegiului apostolic?

| DarkWerewolf13 a răspuns:

Catolici au scos multi din sfinti si din posturi. Ortodocsi au pastrat credinta pura. Funda?

| Skittles02 a răspuns (pentru DarkWerewolf13):

Ma lasi cu credinta pura? doar pentru ca au scos niste posturi ca sa insanatoseasca populatia care de la un timp manca din an in pasti doar de frica domnului si a mai scos cativa sfiinti care nu aveau ce cauta acolo, spre exemplu:
Sf. Isidor din Sevilia - Sfantul Internetului

Sf. Hubert de Liege - Sfantul cainilor turbati
Sfantul Ulric: Sfantul Patron al Oamenilor care au Alunite
Sf. Monica - Sfanta patroana a alcoolicilor, nu au pastrat credinta adevarata...
insa din pacate, acestia sunt canonizati ca si sfinti inca. iar de la neamul prostimii absolute(ortodocsii) il avem pe Stefan cel Mare, cel mai elocvent exemplu. sper ca v-am lamurit

| DarkWerewolf13 a răspuns (pentru Skittles02):

Exista sfintii astia? nu stiam de existenta lor.

| tubica a răspuns:

Eu sunt in cazul in care parintii mei sunt de aceste doua religii adica mama e catolica si tata de religie ortodoxa. Diferentele pe care le stiu eu sunt urmatoarele: catoicii cred in purgatoriu dar ortodocsii nu.Semnul crucii se face invers la catolici, ortodocsii comparativ cu catolicii au foarte multi sfinti.Botezul complet la catolici se face pe la 14 ani.Si ar mai fi dar in alea nu m-as mai baga pentru ca nu sunt sigura de ele.Toate bune.

| Silkroad a răspuns:

Biserica romano-catolica la care te referi e Biserica Romei, desi "katholikos" e cuvant grecesc insemnand "universala". Pana la marea schisma din 1054, crestinismul rasaritean si cel apusean formau Biserica Universala (sau Catolica, daca vrei), dar apoi numele si l-a insusit Roma si de atunci Biserica din Rasarit s-a numit Ortodoxa (adica drept-maritoare).

Diferente intre Biserica catolica (a Romei) si cea Ortodoxa (a Ierusalimului, Rusiei, Bizantului, Romaniei...):
Biserica Ortodoxa este Biserica evreilor care l-au urmat pe Hristos, deci continuatoarea religiei mozaice si a Templului (daramat de romani la distrugerea Ierusalimului in anul 70). Ea are continuitate prin Biserica lui Moise, Avraam, Melchisedec, Noe si Enoh pana la Abel (primul preot al lui Dumnezeu). Dar sub forma sa actuala, a fost intemeiata de Hristos prin cei 12 apostoli evrei (fiecare pentru un trib israelit), in frunte fiind Petru ca apostol al iudeilor. Deci Biserica Ortodoxa e formata din fostii israeliti, la care se adauga alti convertiti. Ea pastreaza in linii mari randuielile si organizarea mozaica a evreilor, actualizate prin venirea Lui Iisus (Mesia) in trup omenesc.

Biserica Romei a fost intemeiata de apostolul neamurilor (al paganilor), Pavel, apoi intarita si organizata de Ap.Petru. Ea pastreaza randuielile lasate de Ap.Pavel, completate de alti sfinti. O diferenta fata de ortodocsi e prezenta statuilor si folosirea instrumentelor muzicale. Ritualul a fost diferit la Roma fata de Ierusalim, dar diferentele s-au accentuat. Unitatea credintei s-a rupt prin modificarea de catre Roma a Crezului adoptat in comun la Calcedon (anul 451). In prezent catolicii au crezul modificat (adaosul Filioque), desi la Calcedon au anatemizat solemn pe oricine il va schimba.

Dupa schisma, modificarile aduse de catolici s-au inmultit: suprimarea vinului la Sf.Impartasanie (plus folosirea azimilor in locul painii), interdictia ca un barbat casatorit sa fie preot (desi Ap.Petru a fost casatorit), botezul prin stropire (ca la sfintirea obiectelor), spovada incognito (disparitia relatiei duhovnic-enorias), maslul oficiat doar pe patul de moarte, dezlegarea sau suprimarea posturilor si a zilelor de post (miercuri, vineri, etc.), bancile din biserici, crucea facuta invers (desi Fiul e de-a dreapta Tatalui).

Alte modificari aduse de Roma: suprimarea suveranitatii episcopului pe teritoriul sau canonic, vinderea anticipata a iertarii pacatelor (indulgente), infiintarea ordinelor militare religioase si decretarea unor razboaie ca fiind sfinte (templierii, cruciadele), tribunale penale religioase (Inchizitia), patriarhul Romei investit cu putere lumeasca si numit Papa (adica Tata), suprematia si infailibilitatea papala.

| Skittles02 a răspuns:

Aproape niciuna. tot o gloata de inculti sunt impreuna

| Bennyy a răspuns:

Eu ma intreb oare cum s-a ajuns pana in ziua de azi cu 2 religii care sunt aproape identice.Asta demonstreaza ca ceva este putred la mijloc

| nesuferit a răspuns (pentru Bennyy):

Din cauza banilor, chestia asta cu religia e o afacere, si fiecare vrea partea aia mai groasa