| RiciXR9 a întrebat:

Care este diferenta intre zei (romani, greci, egipteni, mayasi, etc) si cei sfinți (Maria, Ilie, constantin si Elena, etc), din cate observ, nimeni nu se mai roaga la zeii care se rugau oamenii de acum in urma cu 2.000 si ceva de ani. Ce s-a tot întâmplat intre anii acestia ce au trecut?

18 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Pocaitii iti pot comunica la orice ora ca inchinarea la sfinti vine de la Diavol.

| Mayhem666 a răspuns:

Mai asteapta vreo 2-3 secole, si nu o sa mai existe nici un zeu la care o sa se roage oamenii. Poate eventul pe aici si pe acolo cei care inca mai sunt spalati pe creier sau anumite secte secrete, dar marea majoritate nu o sa mai creada in fiinte imaginare. Specia umana avanseaza tot mai mult si face progrese stiintifice imense, asa ca nu mai are nevoie de iluzii ale existentei entitatilor supranaturale cand au lucruri palpabile, tehnologie avansata si dovezi stiintifice ale anumitor lucruri pe care se pot focaliza.
Stiinta e viitorul, un viitor stralucit. Religia e trecutul, si nu unul bun.

| RiciXR9 explică (pentru Mayhem666):

Fascinantă opinie! Chiar mi-a placut sa citesc opinia ta despre istoria religiilor. Si altii care vor da un search pe TPU, vor fii informati despre ce ai scris. In curând religia va fi de domeniul trecutului.

| Mayhem666 a răspuns (pentru RiciXR9):

Nu am scris absolut nimic de istoria religiilor.

"Religia e trecutul, si nu unul bun." nu e istorie a religiilor, plus, am spus-o mai mult ca pe o viziune din viitor, cum am mentionat la inceput de cele 2-3 secole pe care trebuie sa le astepti.

| pacatosulBogdan a răspuns (pentru RiciXR9):

"In curând religia va fi de domeniul trecutului." - Asta e gandire de bolsevic si comunist care baga oamenii la puscarie prin anii '50, pentru simplul fapt de a discuta despre religie, cum a fost lotul intelectualilor Noica-Steinhardt-Pillat. Nu ai inteles un lucru ca Adevarul nu se poata lega in lanturi si nici nu se baga la puscarie!
Hristos este Adevarul si biserica Lui nici portile iadului n-au biruit-o si nici nu o vor birui, daramite niste propagandisti atei foarte mici ca oameni si ca gandire...

| halogen001 a răspuns:

Diferente mari nu sunt. Toti sunt personaje imaginare de poveste utile pentru prostirea naivilor creduli si nestiutori. In functie de timp si de loc intalnim asemenea personaje. O parte din personaje au expirat, le-a trecut vremea si acum beneficiem de altele. (Aceeasi marie cu alta palarie, lupu-si schimba parul dar naravul ba)

"Toţi oamenii care gândesc sunt atei." - Ernest Hemingway
"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost." – Voltaire
"Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva." - Stendhal
"Una din marile tragedii ale omenirii este că moralitatea a fost răpită de către religie." - Arthur C. Clarke
"Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească." - Arthur Schopenhauer
"Modul de a vedea, prin credinţă, este de a închide ochiul raţiunii." - Benjamin Franklin
"Puneţi la îndoială cu îndrăzneală până şi existenţa lui Dumnezeu pentru că, dacă ar fi unul, trebuie cu atât mai mult să fie de acord cu omagiul raţiunii decât al fricii oarbe." - Thomas Jefferson
"Proştii resping ceea ce văd dar nu ceea ce cred; înţelepţii resping ceea ce cred şi nu ceea ce văd." - Huangbo Xiyun
"E nevoie de religie pentru ca oameni buni să facă lucruri rele." - Steven Weinberg
"Cele mai groaznice şi cele mai crude crime pe care istoria le-a înregistrat au fost comise sub adăpostul religiei sau al altor motive la fel de nobile." - Mahatma Gandhi
"Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi" - Christopher Hitchens
"Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă" - Seneca cel Tânăr

| RiciXR9 explică (pentru halogen001):

Exact! Nu suport aceste religii, sunt 4000 de religii in tot globul pamantesc. Ma gândesc ca astea de azi, vor "expira" in viitor, si vor veni altele. Aceeași Mărie cu alta palarie big grin( e aiurea ca nu pot bifa raspunsul la categoria inteligent)

| halogen001 a răspuns (pentru RiciXR9):

Conducatorii au nevoie de instrumente pentru manipulare si in functie de loc si de timp avem diferite forme ale instrumentului, deci avem o evolutie in timp si in spatiu happy

| RiciXR9 explică (pentru halogen001):

Din pacate, religia e cancerul pamantului pana si in ziua de azi. Raman la citatul lui Sai Baba: "mainile care ajuta sunt mai sfinte decat gurile care se roaga", el stia foarte bine ce se-ntampla cu lumea asta. Dumnezeu n-are nevoie de religie.

| CostinAlamariu a răspuns:

Zeii exista prin ei înșiși fiind divinități.
Sfinții sunt oameni creați care au fost îndumnezeiți prin har.

Bine, ar mai fi multe diferente, destul de interesante.
De exemplu multi cred că zeii ar fi doar niște personificări a unor virtuți în timp ce sfinții au fost persoane istorice, reale care s-au născut și au trăit pe pamant ca orice om, iar în cele din urma au fost îndumnezeiti.

Diferentele sunt enorme pentru oamenii cititi. Pentru habarnisti totul e o apa și-un pamant. Mereu.

| chuckmanson a răspuns:

Diferența este că zeii păgâni sunt creaturi pur mitologice iar sfinții sunt de cele mai multe ori persoane care au existat cu adevărat. Erau fie conducători sau teologi care cu timpul au fost transformați de legende în ființe cu puteri supranaturale sau persoane cu probleme mintale grave care au fost luați în serios. Sau în alte cazuri, ca cel al maicii Tereza, pur și simplu fraude.
„din cate observ, nimeni nu se mai roaga la zeii care se rugau oamenii de acum in urma cu 2.000 si ceva de ani."
Păi greșești. Hindușii au 33 de tipuri diferite de zeități și au rămas multe religii tradiționale chinezești, vietnameze laosiene etc care sunt politeiste. mai sunt o mulțime de triburi africane, nativ americane, australiene indigene, inuite etc care și-au păstrat religiile politeiste, plus alte religii non abrahamice monoteiste precum zoroastrianismul, sikhismul etc.
Plus recent a avut loc o creșterea în rândul neopăgânismului. Fosta mea era o vrăjitoare practicantă și o păgână eclectică(deși nu a fost niciodată prea clară despre ce crede).
Motivele pentru care majoritatea oamenilor aderă la religii abrahamice sunt multe și complexe, care necesită mult studiu al istoriei, dar ca un mic rezumat, împăratul Constantin a emis în 313 Edictul de la Milan, iar 10 ani mai târziu creștinismul a devenit religie oficială a imperiului roman. Deși romanii erau până atunci toleranți față de diversele religii ale popoarelor pe care le cucereau și erau fericiți să adopte zei din alte țări în panteonul lor(uite doar ce au făcut cu zeii greci) odată ce creștinismul a devenit legal, a devenit curând ilegal să fii orice altceva. Asta a ajutat mult la răspândirea creștinismului în Europa, care a fost păstrat prin multe dictaturi teocratice și mai târziu a fost răspândit în alte părți ale lumii datorită imperialismului european. Islamul s-a răspândit într-un mod similar dar mult mai sângeros prin multe războaie invazii și califate.
E bine de menționat și că venerare sfinților și icoanelor este o practică interzisă în biblie și este păgână. La fel ca multe alte practici creștine(te-ai întrebat vreodată ce legătură au brazii de crăciun sau ouăle de paște cu Iisus Hristos?). A fost adoptată de biserica ortodoxă și catolică pentru a îi face pe păgâni să se convertească mai ușor la creștinism, pentru că venerarea sfinților a servit ca substitut pentru venerarea zeilor păgâni, în special în Europa de est printre popoarele slave.

| RiciXR9 explică (pentru chuckmanson):

Extraordinara opinie! O lectie de istorie a religiilor care trebuie sa stie toata lumea. Cei curioși care vor da in search, stiu unde vor găsi raspunsul. As vota la categoria "inteligent", inca sunt utilizator junior

| IubescRomânia a răspuns:

Cum îndrăznești să spui asemenea EREZII?!? Zeii păgâni sunt draci, idoli și e păcat să te închini la ei! Du-te repede la spovedit, că mare hulă a ieșit pe gura ta!

| RiciXR9 explică (pentru IubescRomânia):

Keep calm, man! laughing nu știu daca esti ironic sau vorbesti serios. Vreau sa stiu un pic de istoria religiilor, atât.

| IubescRomânia a răspuns (pentru RiciXR9):

Istoria religiilor e doar propagandă artistă.

Am urmarit aseara filmul artistic "Alexandru", acesta s-a nascut i.Hr. si el tot pomenea de Zeus, alti zei si titani, dar nu si de Dumnezeu. Oare atunci erau alte obiceiuri, alte ganduri s-a.m.d (evident, nu exista Hristos atunci). Aici imi da cu virgulă, acesti zei si titani sunt dati uitării, iar acum au "venit" sfinții. Ce s-a intamplat in urma cu 2.000 de ani de au trecut la alte "obiceiuri"

| IubescRomânia a răspuns (pentru RiciXR9):

Înainte de Hristos, popoarele se închinau la draci. Abia după venirea Mântuitorului, mesajul creștin s-a răspândit mai departe iar idolii au fost abandonați în favoarea Dumnezeului Cel viu.

Acum are logica happy