| Fatamuntilor a întrebat:

Care este limita indroctinarii?
Am stat de vorba cu cineva si imi povestea ca pentru perioada sfarsitului de saptamana a stat cu copiii unor pocaiti.S-au uitat la televizor,au stat pe internet,au fost la plimbare!
Copiii au fost fericiti, nu se mai dadeau plecati la parintii lor pentru ca acasa la ei nu aveau parte de asa ceva... nu aveau voie la televizor, internet nici atata! Sa fie atat de restrictiva secta aia? Sau e hotararea parintilor?
Oricum copii vedeau la scoala ca colegii lor sunt alfel.
Trebuie impus copiilor asa ceva?

Răspuns Câştigător
| Cameliapantiru a răspuns:

Buna, Angy!
Opinia mea de cadru didactic este ca orice copil ar trebui sa aiba acces la informatii adecvate si necesare varstei lui, la TV, la presa scrisa, la net etc. Fireste, in niste limite ale decentei, adecvate varstei lui (nu lasi un copilas de 10 ani sa stea pe net 7 ore pe zi, nici macar in vacanta, pentru ca ar fi ceva total nesanatos pentru el si contraindicate dezvoltarii sale armonioase), dar nici nu il privezi, nu il izolezi, nu il tii intr-o zona a ignorantei, a necunoasterii, dictate de religii/secte absurd.
Insa, crede-ma, ca interzicerea accesului la TV/net nu e cea mai cumplita regula a acestor confesuni crestine. O prietena a mea are o colega de birou (lucreaza in domeniul financiar-contabil, deci sunt persoane cu facultate si master) ii da copilasului ei de 7 anisori doar mancare vegetariana si oricat I s-ar spune ca nu e sanatos sa procedeze asa cu un copil, ea nu asculta. Si mai infiorator e ca a refuzat sa-l alapteze, spunand ca laptele de mama e hrana de origine animala, a refuzat sa-i dea, bineinteles, si lapte praf si l-a hranit de bebelus doar cu lapte de soia.
Plus ca parintii acestor copii (si vorbesc aici de la scoala, din experienta elevilor mei, fosti si actuali) nu le permit copiilor sa earga in excursii cu clasa, la banchete (cu greu accepta sa-i lase doar la cursul festiv, in niciun caz si seara, la petrecere), la aniversarile colegilor, la teatru, la film sau la opera (doar din and in cand ii mai lasa la filarmonica, la concerte simfonice sau vocal-simfonice, insa exclus baletul, opera, operetta, muzicalul etc), le impugn fetelor sa poarte batic/esarfa inclusive in clasa, la ore, le interzic machiajul, manichiura, vopsirea si coafarea parului, inclusive in orele libere si nu le permit alte forme de socializare, in afara prietenilor de la casa de rugaciune.
E trist, pentru mine, sa vad ca si copiii acestia ar dori sa mearga la o petrecere sau intr-o excursie cu clasa (se citeste pe chipul lor durerea cu care refuza aceste activitati, la presiunea parintilor, care sunt indoctrnati, la randul lor, de pastori), e trist sa aud ca ei in weekend au fost la studii biblice si la conferinte pe teme crestine, nu la cinema si la part-uri, ca restul tinerilor de varsta lor, e trist sa aud ca nu au voie sa asculte decat muzica religioasa si putina muzica clasica/instrumental, e trist sa vad in clasa cum nu au voie sa serveasca o bomboana de la un coleg care-si sarbatoreste ziua pentru ca ei nu au voie cacaua (si nici cafea, ca e ''drog), dar nu avem cum intervene, e decizia parintilor (care le sunt totodata si tutorii legali) si noi puteam doar constata cu amaraciune, fara putina de a intervene, consecintele defavorabile ale acestui stil de viata.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Cameliapantiru):

"laptele de mama e hrana de origine animala"... tehnic vorbind, aici a avut dreptate. laughing

| Fatamuntilor explică (pentru Cameliapantiru):

Copiii au intre 11 si 13-14 ani, nu stiu sigur! Oricum trebuie sa se stabileasca limitele decentei!
Sunt reguli ciudate! Adultii asa s-au obisnuit, dar copiii sunt privati de cele mai elementare lucruri!
Macar de la 15-16 copilul ar trebui lasat daca isi urmeza sau nu parintii in ceea ce fac in privinta religiei!

| Cameliapantiru a răspuns (pentru Fatamuntilor):

De acord, Angy!
Noapte buna si pupici!

15 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Din pacate nu exista o limita a indoctrinarii. Religia poate sa transforme o fiinta umana intr-o bruta lipsita de creier. Pana si instinctele fundamentale, cum este instinctul de conservare, par a ceda in fata ei.

Ce este cel mai grav e ca acei copii indoctrinati vor creste, si vor avea la rândul lor copii, pe care ii vor indoctrina exact la fel. Asta se intampla in 99% din cazurile de indoctrinare religioasa.

Mutilarea intelectuala ar trebui sa fie tratata cu aceeasi seriozitate ca cea fizica.

| Fatamuntilor explică (pentru Inferno):

Sa speram ca nu! Mi-ar placea sa nu iti dau dreptate!

| danut a răspuns:

Efectele televizorului si ale netului sunt vizibile in societate dar si aici, au disparut respectul fata de orice si oricine, a disparut studiul temeinic a orice si despre orice si oricine care se face intr-o biblioteca nu pe net dar mai tragic este ca prin comparatie cu generatile vechi avem la ora actuala si pregatim pentru viitor numai generatii de imbecili. Cine spune ca un copil trebuie sa aiba acces la net si tv si mai spune ca face parte din sistemul de invatamant cred ca habar nu are sa scrie cu un toc, creion sau stilou trei randuri caligrafic. Am fost uimit cand am auzit cerintele unor profesori care dadeau dovada unei lipse profunde de cunostinte de istorie, geografie, ale tarisoarei noastre. In afara unor exceptii, numai neputinciosi intelectuali. De aia cand dau Bacul pocaitii au promovabilitate de 80 pana la 100% iar cei cu net de maxim 40% la nivel national. Mai vedeti si statisticile voi astia cu netul si tv-ul.

| Fatamuntilor explică (pentru danut):

Selectia e solutia!
Nu te obliga nimeni sa te uiti la programe nepotrivite la tv.
Sunt programe educative cum Dyscovery, National Geografic, Animal Planet de la ai ce invata! Iar netul nu insemna doar siturile interzise minorilor.

| danut a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Ca sa faci o selectie trebuie sa ai discernamant ceea ce un copil nu are, nici cei maturi nu au toti discernamant, darmite un copil.

| Fatamuntilor explică:

Sunt si programe educative la televizor, iar internetul este si un instrumet de lucru. Selectia e solutia!
Am prezentat un caz, nu m-am luat de copii altora!

| Fatamuntilor explică:

Adevarul despre aparita lumii, nimeni nu-l stie.Pentru nici cei care au srcris Biblia, nici cei care sustin teoria Bing -Bang -nului nu au fost acolo!

| sublime89 a răspuns:

Si eu am cunoscut o familie de pocaiti in care televizorul nu exista tocmai din motivul ca ar aduce diavolul si pacatul in casa. De internet nici nu se pomenea, mai ales ca a fost acum cativa ani buni, si traiau la tara. Si tine cont ca si daca ar fi avut televizor, probabil n-ar fi prins altceva in afara de TVR 1. Argumentul a fost ca la televizor apar deseori femei dezbracate, sau scene cu continut sexual, si simpla vizionare a sanilor unei femei o sa te arunce direct in iad. Deci probabil iti dai seama ca e ceva asemanator si-n cazul copiilor de care ai auzit tu. Asemenea familii conservatoare religioase sunt ingrozite de tot accesul asta atat de usor la informatie, mai ales de pe internet. Ei stiu foarte bine cat de usor ar putea copiii lor sa ajunga pe un site pentru adulti de exemplu, si nu vor sa riste cu asa ceva.

| OoBunnyoO a răspuns:

Indoctrinati de media sau indoctrinati de religie, este cam acelasi lucru, doar cu efecte oarecum diferite. Pot ajunge persoane decente in ambele cazuri, succesul in educatia lor are foarte putin de-a face cu lucrurile astea si mai mult cu felul in care se implica parintii in cresterea lor. In mare parte pentru ca indoctrinarea este prezenta peste tot in societate. Limita se pune in momentul in care doctrinele ne determina sa ii ranim pe altii. Insa, pana acolo nu au prea mare efect, avand in vedere ca sunt cam peste tot, doar ca sunt de diferite tipuri.
Singura problema pe care s-ar putea sa o aiba este ca nu se vor putea integra prea bine in restul societatii. Dar nu ar fi singurele persoane care patesc chestia asta, cu si fara a face parte dintr-o secta. Insa daca au o secta, pur si simplu vor fi integrati in acel grup.

| TrăieşteClipa a răspuns:

Nu stiu ce este mai grav sa ii invete sa pupe moaste sau sa le interzica televizorul si facebook.
As alege a doua varianta, asa poate au timp sa citeasca o carte.

| VelaJohnny a răspuns:

Mă, au cam exagerat cu asta parintii, dar intr-un fel le-au facut bine. Partea negativa e ca nu i-a pus la curent cu lumea, televizorul, internetul este o parte a globalizarii. Dar gandeste-te, la tv cate prostii pot vedea copii? Pe internet la cate pot avea acces. Sincer eu daca as avea copii, pana pe la o varsta matura nu le-as cumpara un calculator al lor, daca au nevoie de ceva informatii sa mi-l foloseasca pe al meu. Legat de tv, nu cred ca voi tine in casa laughing si-a pierdut farmecul, daca vreau sa vad un film in caut pe net, stiri nu imi trebuie, prea negative sunt si numai crime si lucruri de genu, nu se focalizeaza si ei pe ceva ziditor pe plan mental.

| ἶῆfἶῆἶƮყ a răspuns:

Nu toata religia e asa, unii parinti sunt indulgenti, nu au chef sa aiba grija de copii si sa-i verifice NONstop, asa ca nu le da net deloc, pentru ca risca ca coppi sa savarseasca pacate, intrand pe siteuri deocheata etc.