| Inferno a întrebat:

Care este motivul pentru care materia "religie" poarta acest nume, cand la aceasta disciplina obiectul de studiu il constituie doar o singura religie si nu mai multe.
Pe seama cui ar trebui sa punem aceasta discordanta evidenta dintre subiectul pe care pretinde ca l-ar aborda o disciplina scolara si subiectul real pe care-l abordeaza?

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

Ora de religie presupune în primul rând educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic. Cu toate acestea obiectul nu este numit MORALA.

Fiecare elev, aflat în plin proces de formare a personalităţii, are nevoie şi de repere morale sănătoase, sau în primul rând de repere morale, de o învăţătură morală – constructivă pentru spiritul său, dar acest obiect nu poarta nici numele de ETICA.

Fara a fi o sinecdoca, dar fara a fi nici doar un simplu compromis, acest obiect se numeste simplu "RELIGIE".


Eficienţa educaţiei morale nu constă atât într-o asimilare a unei culturi generale (lucruri care în general sunt cunoscute din familie), cât mai ales în punerea în discuţie a temelor morale generale, practice şi esenţiale pentru echilibrul psiho-fizic al persoanei umane...

| M25M a răspuns (pentru milan9):

Nu stiu sincer cat de mult se pune accentul prin scolile romanesti pe morala sau etica la ora de religie...Hai sa nu batem campii, fara suparare. Chiar daca se vorbeste despre morala, se vorbeste de cea crestina, doar de cea crestina, pentru ca, nu-i asa, e cea mai buna.

| Inferno explică (pentru milan9):

Cum o sa fie studiata morala cand nu se studiaza nici macar etica? Iar la capitolul etica exista o multitudine de etici dezvoltate de filosofi, in programa scolara nu apare niciuna din ele. De ce nu apare filosoful Kant nicaieri in programa? Sa vorbesti de morala fara Kant este ca si cand ai vorbi de fizica fara Newton.
Daca ii spui cuiva sa nu arunce cu pietre in ferestrele oamenilor nu se numeste studiu al moralei. Studiul moralei este infinit mai complex si nici nu se studiaza in scola, decat poate la filosofie. Este si normal, morala este o disciplina filosofica.

Poate ai vrut sa spui ca se studiaza morala crestina, este cu totul alt lucru, asta nu are legatura cu un studiu al moralei in adevaratul sens al cuvantului.

| Filip23 a răspuns (pentru Inferno):

Vrei sa se studieze Kant la religie? Sau sintoismul?

10 răspunsuri:
| KellyGreen a răspuns:

Din punctul meu de vedere numele acestei materii este total eronat. La ora de religie esti mai ceva ca la biserica. Te invata acolo de toti sfintii si de toate principiile pe care biserica ortodoxa le promoveaza. In clasele 1-8 cred ca nici la biserica nu afli atat de multe chestii despre confesiunea de care apartii ca la ora de religie. Pe la liceu eu am avut norocul de profesor care facea foarte multe ore libere, unde vorbeam despre absolut orice subiect si nu despre Biblie sau cat de important este sa crezi in Dumnezeu, crestinism, sfintii etc.
La o ora numita religie ar trebui sa ni se vorbeasca despre toate religiile in mod egal si dintr-o perspectiva neutra, ori la noi ortodoxia se ridica in slavi ca fiind cea mai extraordinara dintre toate, iar restul sunt de umplutura.
Nu ai pe cine sa dai vina pentru faptul ca aceasta ora nu are nici cea mai mica legatura cu ceea ce ar trebui sa fie. Eventual poti da vina pe noi, cei care invatam toate porcariile astea. Mai rau este ca multi daca mergem acasa si spunem : Mama eu nu mai vreau sa particip la ora de religie.'" primim un raspuns de genul: " Ce? Cum sa nu mai participi? Cine esti tu, un necredincios? Du-te acolo si invata nu mai veni cu prostii in cap."
Oricum ar fi, in momentrul de fata ora de " religie" este in mare parte o pierdere de vreme pentru multi dintre noi.

| milan9 a răspuns:

Pentru ca pe langa spiritualitatea confesiunii dominante a auditoriului ora de curs trateaza pe parcursul studiului ei fiecare religie reprezentativa culturii generale.

Fiecare cult e reprezentat prin proprii profesori. Nu se amesteca lucrurile, nu se pune problema nici a discriminarii si nici a exclusivitatii materiei de studiu din moment ce portofoliul acestui obiect are o serie intreaga de teme abordate, in care isi fac loc foarte multe titluri referitoare fie la religii antice, fie la cele monoteiste sau politeiste contemporane...

Fiecare profesor caută să fie cât mai obiectiv, deşi nu le iese întotdeauna happy, nici profesorului ortodox, nici celui catolic, si bineinteles nici celui neoprotestant.
O fi oare mai obiectiv cel de religie islamică, prin Dobrogea? happy Oare...

| Katczinsky a răspuns:

La noi e constituit dintr-o singura religie pentru ca s-a luat in considerare o majoritate din Romania. Aproape 90% sunt crestini aici.

| mODIN a răspuns (pentru Katczinsky):

De fapt Romania are 99% crestini...

| Katczinsky a răspuns (pentru mODIN):

Conform recensământului din 2002, 18.806.428 de cetățeni, reprezentând 86, 8% din populație, s-au declarat ortodocși. Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Religia_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
Sau aici: http://www.crestinul.ro/culte.htm

| Cyrano a răspuns:

Se invata si despre alte religii la religie, insa foarte putin si dintr-o perspectiva subiectivista! Eu cred ca mai degraba le-ar face o ora de educatie socila, ca parintii nu isi mai educa progeniturile in ziua de azi ci ii lasa pe mana mass-mediei care ii innebuneste!

| Cyrano a răspuns:

La tine nu inteleg cum de esti atat de scientizat si impotriva crestinismului, dar totusi la profilul tau ai un link cu Dante, o imagine de factura satanica as putea zice! E un semn de intrebare si totodata un raspuns! Asta e planul dracilor...