anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care este motivul pertinent pentru care "Sfânta Tradiție" nu este recunoscută de o parte din creștini?
În ce s-au poticnit ei mai exact?

10 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

1. Sfânta Treime nu apare nicăieri în Biblie, este un concept inventat de teologi la secole după moartea lui Isus. Apar Dumnezeu, Isus Hristos, Sfântul Duh, dar nicăieri nu apare Sfânta Treime.

2. Conform lui Bart Ehrman, Sfânta Treime este un mister teologic și nu a fost menită să fie înțeleasă rațional: „Dacă îți închipui că o înțelegi, de fapt o înțelegi greșit".[5] Un articol al BBC confirmă ideea că nu poate fi înțeleasă rational.[6] Cu alte cuvinte, Sfânta Treime este o taină dumnezeiască și nu poate fi înțeleasă de mintea omului.

Gross, Terry (7 aprilie 2014). „If Jesus Never Called Himself God, How Did He Become One?". NPR.org. Accesat în 30 octombrie 2020. "The Doctrine of the Trinity says that there are three distinct persons. They are distinct. They're not the same. They're all three different persons. They are all equally God and yet there's only one god. Now the best theologians have always classified that as a mystery, which means that you can't understand it with your rational mind. If you think you do understand it, then you misunderstand it." https://www.npr.org/......become-one

„Religions - Christianity: The Trinity". BBC. 21 iulie 2011 [6 June 2006]. Accesat în 30 octombrie 2020. "The mystery of the Trinity: (1+1+1=1) = Nonsense! This idea that three persons add up to one individual seems like nonsense. And logically, it is. So Christians don't try to understand the doctrine of the Trinity logically or as a problem of arithmetic. Unfortunately most other attempts to explain the Trinity don't really capture the concept either, or are very difficult to understand." http://www.bbc.co.uk/......ty_1.shtml

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

A, da, credeam că-ntrebi de Sfânta Treime, atât că și asta ține de tradiție și nu de Sola Scriptura.

| mentholinks a răspuns:

"Sfanta Traditie" e o porcarie. Bravo celor care nu o mai practica.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Dezbateti niste idiotenii intiparite in mintea fundamentalistilor religiosi bigoti. Avea dreptate preotul de undeva din Moldova ca a aparut Partidul babelor conservatoare (clevetitoare). Cred ca unii si unele si de pe acest site ar putea concura la ocuparea unor functii in acest partid.

| anonim_4396 explică (pentru CodrutElian1990):

Și pe tine unde te doare că noi dezbatem? happy

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ma doare ca pe site ajung si copii care nu discern ca acelea sunt imbecilitati, nu adevaruri, cum le cred ei.

| CostinAlamariu a răspuns:

Practic datorita unor abuzuri ale bisericii catolice reformatorii s-au dus in cealalta extrema si au renuntat la tot ce a invatat biserica pana atunci si au inventat conceptul de "sola scriptura" care pana atunci n-a existat

| StrongHeart a răspuns:

Sa nu asculti de parerile de aici, mai bine intrebi un om care stie, un om al bisericii.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Tradițiile nu ar trebui să aibă de a face cu credința. Bine este să ne menținem cât mai aproape de ce zice Cuvântul. Cuvântul zice să nu facem adăugiri la ceea ce a spus Dumnezeu, iar de multe ori tradițiile astea conțin multe adăugiri nebazate. Cuvântul zice să nu știe stânga ce face dreapta, când faci un bine, dar tradițiile cumva pun aceste fapte în lumina reflectoarelor. În plus, tradițiile creează și o diviziune socială. Cei care dau pomană și cei care primesc, cei care merg cu capra și cei care primesc sau nu primesc pe cei cu capra etc. Știi când în vechime trebuia să aduci ca jertfă un anumit lucru, ideal, dar scria ca dacă nu ai bani, să aduci un porumbel? Te asigur că cei care aduceau porumbei erau priviți altfel față de cei care aduceau viței fără cusur. Iar prin tradiții asta facem. Credința ar trebui să fie pentru toți, la fel. Pentru cei care primesc pomană credința devine mai mult speranța că oamenii le vor da ceva "în numele lui Dumnezeu". Pentru ei Dumnezeu e cel care, din când în când, trimite un om ce are lucruri de prisos, să le dea și lui. Pentru cei care dau pomană, Dumnezeu e cel care răsplătește faptele bune. Dar Cuvântul zice, nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni, ci prin credință ați fost mântuiți. Tradițiile de multe ori au origini păgâne, dar n-am să mă iau de asta, toți avem influențe păgâne în viața noastră. Problema e mult mai mare de atât. Aceea că limitează sau condiționează accesul la Dumnezeu. Cel ce primește pomană nu va putea vreodată să se gândească că faptele lui bune sunt răsplătite, crezând că fără bani nu poate face bune. Concepția se limitează. Îmi pare rău că am insistat pe un singur lucru, nu urmez tradițiile și nici nu le știu așa că nu am vrut să arunc cuvinte care nici nu știu ce reprezintă.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Sfanta Treime nu reiese pe baza de Sola Scriptura, ci doar din traditia crestinismului nicenian.