În ce biblie am găsit aceşti termeni?
Studiul în detaliu nu-mi aparţine, dar textele în care se regăsesc sunt originalele ebraice, SURSA ORIGINALĂ A VECHIULUI TESTAMENT! Iar cunoscătorii în domeniu cunosc rigoarea de neegalat a gramaticii şi scrierii ebraice!
Dacă în Noul Testament, toate referirile la Divinitate au fost redate de Apostoli prin termenul de "Dumnezeu", cine îi poate contesta pe Apostoli?
Cine a putut fi suficient de nesocotit astfel încât să transforme abuziv, să denatureze, şi să înlocuiască abuziv în Noul Testament numele de "Dumnezeu" - scris de mâinile Apostolilor, cu termenul greşit "Iehova", şi asta de cel puţin 237 de ori! Nu are ce căuta acest termen acolo unde nu a fost scris de Apostoli (chiar în Vechiul TEstament, acolo unde el apare, corect se traduce în lb. engleză prin "Iahve").
Cine se poate ridica deasupra apostolilor? Ei bine, cineva suficient de încrezut şi de mândru în nebunia lui!
In Vechiul Testament gasim mai multe nume ale lui Dumnezeu.Nume care arata atributele lui Dumnezeu,Acela care este ajutorul nostru in orice circumstanta ne-am afla. Iahve,Elohim, El Elion, El Roi, El Shadai, Iehova-Iire, Iehova-Rafa, Iehova-Nisi.
E variabil in functie de calitatile pe care le imbraca. Esenta sa ramanand necunoscuta, nu putem sa-L numim decat in functie de actiunile Sale: Elohim, Adonai, El Shaddai, El Elyon, El Gibhor, HaShem, etc.
Nuantele au disparut in Crestinism.
Conform Sfintei Scripturi din 1873 numele este Iehova si apare de aproape 7000 de ori doar in Vechiul Testament.
Nu există un nume folosit în mod exclusiv!
Studiind cu atenţie Vechiul Testament, pot fi descoperite în jur de 5000 de nume şi adresări referitoare la divinitate!
Numele folosite pentru numirea lui Dumnezeu in Biblie, sunt: Elohim, Iahve (greşit tradus Iehova) şi Adonai. Apoi exista 5 numiri compuse ale numelui Sau:
El-Elion: Dumnezeul Cel Prea înalt ( Fac. 14, 18 ),
Iahve Elohim: Domnul Dumnezeu ( Fac. 15, 2 ),
El-Roi: Dumnezeul care ma vede (Fac. 16, 13), Iehova-Iire: Domnul va purta de grija ( Fac. 22, 14 ),
El-Elohe-Israel: Domnul este Dumnezeul lui Israel ( Fac. 33, 20 ).În restul cartilor Vechiului Testament, Dumnezeu este identificat prin alte câteva nume diferite, dintre care amintim aici:
El, Eloah,
El Sadai,
Ehieh. Semnificatia exacta a acestor nume nu poate fi precizata astazi cu certitudine.
Prietene in ce biblie ai gasit u numele alea
Sigur omul e un cunoscator si traducerea obisnuita din romaneste D-tru Cornilescu nu mai foloseste numelelui ci doar expresia Dumnezeu sau Domnul iar in multe din textele vechi in dreptul numelui aparea spatiu gol pentru a nu se lua numele in desert deoarece Numele Lui E Sfant.
Continuare:
În textul ebraic, pentru numele lui Dumnezeu, apare uneori tetragrama הוה, YHWH. Vocalizarea ei prin termenii Iahve (mai puţin corect: Iehova) este O PURĂ şi ARBITRARĂ CONVENŢIE! Pronunţia originală s-a pierdut!
SA PIERDUT acea pronunţie pe care doar mai marele preot al evreilor, o exprima O SINGURĂ DATĂ PE AN! (în rest fiind INTERZISĂ pronunţarea numelui lui Dumnezeu).
Continuare:
Dacă doar în scurta Sa prezenţă în lume, s-a putut spune despre Dumnezeu Fiul: „Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin."(Ioan 21, 25), ce se poate spune atunci despre Atotputernicia lui Dumnezeu?
Din ce nebunie şi aroganţă vine pretenţia de a-L include pe Dumnezeu într-un simplu nume "asemeni oamenilor"? De a-L închide doar într-un nume? Poate fi acel simplu nume relevant pentru universul infinit, pentru Puterea, Înţelepciunea şi Atotputernicia Creatorului?
Continuare:
Vocalizarea tetragramei הוה, YHWH prin termenii Iahve (mai puţin corect: Iehova) este O PURĂ şi ARBITRARĂ CONVENŢIE! Pronunţia originală, evreii au pierdut-o definitive de foarte mult timp! Trebuie să inventăm noi una, prin care să avem pretenţia nebună că L-am cuprins pe Dumnezeu? Cine are pretenţia că Îl poate limita astfel pe Dumnezeu?
De aceea, Apostolii au folosit în întreg Noul Testament termenul "Dumnezeu", nume generic, trimitere modestă la Divinitate, prin care nu avem pretenţia că această Divinitate se limitează şi se cuprinde doar în acest nume. Cine îi poate contesta pe Apostoli?
Corect asa este.dar sa luam in considerare si limbajul popoarelor se num diferit prin traducere numai.
Bv asa este. slava domnului YHWH si iau pus vocale pentru al putea pronunta
În ce biblie am găsit aceşti termeni?
Studiul în detaliu nu-mi aparţine, dar textele în care se regăsesc sunt originalele ebraice, SURSA ORIGINALĂ A VECHIULUI TESTAMENT! Iar cunoscătorii în domeniu cunosc rigoarea de neegalat a gramaticii şi scrierii ebraice!
Dacă în Noul Testament, toate referirile la Divinitate au fost redate de Apostoli prin termenul de "Dumnezeu", cine îi poate contesta pe Apostoli?
Cine a putut fi suficient de nesocotit astfel încât să transforme abuziv, să denatureze, şi să înlocuiască abuziv în Noul Testament numele de "Dumnezeu" - scris de mâinile Apostolilor, cu termenul greşit "Iehova", şi asta de cel puţin 237 de ori! Nu are ce căuta acest termen acolo unde nu a fost scris de Apostoli (chiar în Vechiul TEstament, acolo unde el apare, corect se traduce în lb. engleză prin "Iahve").
Cine se poate ridica deasupra apostolilor? Ei bine, cineva suficient de încrezut şi de mândru în nebunia lui!
"Numirea de Eloah, este cea mai rar folosit, aparând numai de 57 de ori în întreg Vechiul Testament.
"Elohim apare de peste 2.570 de ori în Vechiul Testament si este inteles de cei mai multi comentatori biblici ca un plural de majestate al dumnezeirii. Altii vad în aceasta forma de plural o indicatie a trinitatii lui Dumnezeu, caci desi este un plural masculin, acest nume apare întotdeauna în Scriptura însotit de un verb la singular.
Elohim este o forma de plural care denumeste un aspect caracteristic al fiintei divine: Dumnezeu întreit în fiinta ( Fac. 1, 26 ), dar unic în natura si persoana ( Deut. 6, 4 ).
Adonai, sau mai scurt " Adon " este numirea veche pentru " Stapîn " sau " Domn " si este aplicata în textul Vechiului Testament si omului si divinitatii ( Fac. 15, 2 ). Atunci când este aplicat oamenilor " adonai " se scrie cu litera mica. El apare de 400 de ori în Vechiul Testament.
Pe lânga aceste nume mai exista în Biblie si un alt numar de termeni descriptivi care-L identifica pe Dumnezeu. El este caracterizat ca: Domnul ostirilor, macar ca astazi nu se mai stie precis daca aceste ostiri erau o referire la multimea îngerilor, la multimea evreilor sau la multimea stelelor de pe cer.
Un alt termen folosit în mod curen ca nume al lui Dumnezeu este "Elion ", care apare de aproximativ 30 de ori în textul Vechiului Testament, fiind tradus de cele mai multe ori prin: " Cel Preaînalt ".
Numirea " El Sadai " este folosita cam de 49 de ori în Vechiul Testament, si este tradusa de obicei prin: " Cel Atotputernic ". Este posibil însa ca sensul primordial al acestui nume sa fi fost: "Stapânul milos ". Cu alte cuvinte, El nu este numai puternic ( stapân), ci Îi si place sa-Si foloseasca puterea penntru protectia si binele nostru."
Iahve (tradus greşit Iehova), nu este un nume propriu zis, ci un grup de cuvinte care desfasoara ceva din caracterul infinit al prezentei si posibilitatilor divine: " Eu sînt Cel ce sînt " ( Iesire 3, 11-15)
Acest nume de Iahve (tradus greşit Iehova) ne descopera ca Dumnezeu este vesnic, asa prezentandu-se El lui Moise, afirmand cum este scris mai sus "Eu sunt Cel ce sunt"Iesire3 cu 14.
...
În Sfânta Scriptura gasim o combinatie a acestui nume cu alti termeni
care descopera insusirile si lucrarea pe care o împlineste Dumnezeu.
Astfel:
* Iahve Iire - Domnul poarta de grija - ( Fac. 22, 14 ),
* Iahve Nisi - Domnul Steagul meu - ( Ies. 17, 15 ),
* Iahve Salom - Domnul pacii - ( Jud. 6, 24 ),
* Iahve Sabaot - Domnul ostirilor - ( I Sam. 1, 3 ),
* Iahve Tidchenu - Domnul neprihanirea mea - ( Ier 23, 6 ) etc.
Cel mai des Dumnezeu se descopera lui Israel sub numirea:
* Iahweh Yelohim Israel - Domnul Dumnezeul lui Israel - ( Jud. 5, 3
Doamne ajuta!
Asa este numele domnului asa cum sa prezentat el lui moise si inca ceva au mers pe initilae cand au sp iehova daca ai citit.au sp ca numele domnuli e prea sfant sal poata pronunta
Numele lui Dumnezeu, „Iehova" (ebr. יהוה, YHWH), apare pentru prima dată în Ge 2:4. Numele divin este un verb: verbul ebraic הוה (hawáh, „a deveni"), la imperfect, forma cauzativă. Astfel, numele divin înseamnă „El face să devină". Aceasta arată că Iehova Dumnezeu este Cel care, acţionând treptat, devine Împlinitorul promisiunilor, Cel care îşi realizează întotdeauna scopurile.
Deocamdata nimeni nu stie cum se nume. Yehova, Iehova... sant interpretari ale preotilor.
Desigur in biblia (cea in ebraica) sant doua nume relatate Iehova si El (Il). ''El'' este dumnezeul al canaanitilor sau levantinilor "Tatal tuturor zeilor"
Din cate stiu este trecut si in biblia crestina dar cu inteles de persoana ''el''
Iehova,Elohim,Adonai.El-Roi,Savaot,Emanuel si nu in ultimul rand Dumnezeu . De fapt toate aceste nume formeaza unul singur: Dumnezeu.
Toţi oamenii au un nume. Nu ar fi logic ca şi Dumnezeu să aibă un nume? Nu pot exista relaţii de prietenie în care persoanele să nu-şi folosească numele. Ar trebui oare ca lucrurile să stea diferit când este vorba de prietenia noastră cu Dumnezeu?
În Biblie, Dumnezeu spune: „Eu sunt Iehova. Acesta este numele meu" (Isaia 42:8). Deşi are multe titluri, cum ar fi „Dumnezeul Atotputernic", „Domn Suveran" şi „Creator", Dumnezeu le acordă onoare închinătorilor săi invitându-i să-i folosească numele personal în rugăciune (Geneza 17:1; Faptele 4:24; 1 Petru 4:19).
Multe traduceri ale Bibliei conţin numele personal al lui Dumnezeu în Exodul 6:3. Acest pasaj biblic spune: „Eu m-am arătat lui Avraam, lui Isaac şi lui Iacob ca Dumnezeu Atotputernic, dar nu m-am făcut cunoscut lor sub numele meu Iehova".