| sempreinvolo30 a întrebat:

Care este numele lui Dumnezeu?
Vreau dovezi cu versete,Biblii ortodoxe cu numele,biserici in care se gaseste numele,si video(poze) daca aveti
Iar daca Dumnezeu are un nume,de ce este important sa il folosim?
Astept raspunsuri serioase,iar cine nu le are, sa se mulltumeasca cu privitul la ceea ce scriu altii!

Răspuns Câştigător
| PorumbRodica1965 a răspuns:

Desigur ca am amintit si cu alte ocazii ca ESTE MARE LUCRU SA CUNOSTI ADEVARUL! De asemenea Isus spune in una din tezele sale din predica de pe munte ca: - SUNT FERICITI CEI CONSTIENTI DE NECESITATILE LOR SPIRITUALE! Iata cateva din argumentele date referitor la NUMELE DIVIN : - IEHOVA_ nume pe care si l-a dat el insusi. IEHOVA este creatorul si prin urmare SUVERANUL de drept al universului. IEHOVA este traducerea in limba romana a tetragramei ebraice JHVH sau YHWH. care inseamna,, El face sa devina."UNDE se gaseste NUMELE LUI DUMNEZEU in unele traduceri? -- In Biblia Cornilescu nerevizuita, apare la notele de subsol in Geneza 22:14 si Exodul 17:15; Cuvantul DOMNUL arata cazurile cand acesta corespunde cu YHWH(IEHOVA) BIBLIA SINODALA: In Facerea (GENEZA)22:14: in SANTA SCRIPTURA 1874 : Numele divin este redat peste tot in scripturile ebraice sub forma IEHOVA; IN BIBLIA ORTODOXA: numele divin apare in FACEREA 22:14; si in Iesirea 33:19; 34:5, 6, sub forma iahve. IN TRADUCEREA LUMII NOI : Aceasta traducere la adus la locul initial si potrivit si-l foloseste de 7210 ori in SCRIPTURILE EBRAICE si incele grecesti crestine aCUM GANDESTE -TE si tu la cata dezonoare -i-au adus unii traducatori ai Bibliei, lui Dumnezeu inlocuind NUMELE CU DOMNUL SAU DUMNEZEU. l-au INSULTAT. NUMELE Divin inseamna -,, el face sa devina ". Acesta arata ca Iehova este Cel care actioneaza, devenind IMPLINITORUL promisiunilor. Cel care isi realizeaza intotdeauna scopul. MENTIONEZ : DOMN < DOMNUL < ADONAI < DUMNEZEU, sunt titluri, nu sunt nume, aceste au fost redate de soferimi. FORMA prescurtata este IAH. Iata ce spune Isus in Ioan 17:6, 26. (CITESTE daca doresti ) sa_ti FIE DE MARTURIE, SI TIE SI CELOR CARE TE ASCULTA! TE SALUT CU RUT 2 :12.

32 răspunsuri:
| Esperança a răspuns:

Are Nume şi chiar El se prezintă în Exod cap.20 versetul 1 : Eu sunt Domnul Dumnezeu[...]

Iar în Exod 3:13 Moise a zis lui Dumnezeu: „Iată, când mă voi duce la copiii lui Israel şi le voi spune: „Dumnezeul părinţilor voştri m-a trimis la voi"; şi mă vor întreba: „Care este Numele Lui?" Ce le voi răspunde?"

14 Dumnezeu a zis lui Moise: „Eu sunt Cel ce sunt." Şi a adăugat: „Vei răspunde copiilor lui Israel astfel: „Cel ce Se numeşte „Eu sunt", m-a trimis la voi."

Psalmul 83: 18 Ca să ştie că numai Tu, al cărui nume este DOMNUL, Tu eşti Cel Preaînalt pe tot pământul.

*Aşa ni se prezintă Dumnezeu ca fiind DOMN sau "Cel ce Sunt" El e Alfa şi Omega, Inceputul şi Sfârşitul!
http://youtu.be/EizvU2akRvY

| William a răspuns:

Dumnezeu se numeste Dumnezeu. Nu te asteptai la asta nu?

| sempreinvolo30 explică (pentru William):

Dumnezeu este un titlu,la fel ca termenii:presedinte,profesor, avocat.
Cand te rogi la Dzeu si ii spui:sfinteascase numele tau, la care nume te referi, daca deja este clar ca te adresezi unui Dzeu?
Moise stia ca exista un Dzeu dar vroia sa ii cunoasca numele, asa ca l-a intrebat.
Exod3:13-15 "13 Dar Moise i-a spus adevăratului Dumnezeu: „Să zicem că mă duc acum la fiii lui Israel şi le spun: «Dumnezeul strămoşilor voştri m-a trimis la voi», iar ei îmi zic: «Care este numele lui?» Eu ce să le spun?" 14 Atunci Dumnezeu i-a spus lui Moise: „EU VOI DEVENI CE VOI VREA SĂ DEVIN". Şi a adăugat: „Iată ce să le spui fiilor lui Israel: «EU VOI DEVENI m-a trimis la voi»". 15 Apoi Dumnezeu i-a zis din nou lui Moise: „Iată ce să le spui fiilor lui Israel: «Iehova, Dumnezeul strămoşilor voştri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacob, m-a trimis la voi». Acesta este numele meu pe veşnicie şi prin el îşi vor aduce aminte de mine din generaţie în generaţie.
"
Reiese clar din versetul 15 ca numele sau este IEHOVA, si are chiar o semnificatie cum reiese din v14"EU VOI DEVENI CE VOI VREA SĂ DEVIN
" ceea ce inseamna ca Dumnezeu devine ce este nevoie pentru poporul sau:salvator, parinte, doctor, cel ce isi respecta promisiunile.

Isus le-a vorbit celorlalti despre numele lui DzeusadIoan 17:6) Le-am dezvăluit numele tău oamenilor pe care mi i-ai dat din lume. Ai tăi erau şi tu mi i-ai dat, iar ei au respectat cuvântul tău.
Iar Biblia spune ca daca nu ii folosim numele nu vom fii salvati
(Romani 10:13) Fiindcă „oricine va chema numele lui Iehova va fi salvat".
Este adevarat ca nu se stie exact care este numele lui Dzeu:IEHOVA sau IAHVE, dar daca Dzeu ne indeamna sa ii folosim numele inseamna ca putem sa il folosim pe oricare din aceste 2 nume

| OOOLEOOO a răspuns:

YWHW in ebraica numele biblic original este scris asa יהוה

| RAY a răspuns:

Iahve,iehova,alah

| milan9 a răspuns:

Numele folosit de "martori" NU este o pronunţie SCRIPTURISTICĂ (deoarece EVREII N-AU PRONUNŢAT NICIODATĂ "Iehova".

Este important a nu se confunda iniţialele YHWH întâlnite în Vechiul Testament (pe lângă alte 5000 de expresii referitoare la Dumnezeu) cu pronunţia greşită "Iehova" ("Iehova" fiind o variantă ciudată de vocalizare în engleză, inventată arbitrar prin îmbinarea dintre consoanele ale unui nume pierdut (Y-H-W-H) şi vocalele(!) altui nume (Adonai) - o compoziţie deci, cel puţin ciudata...).

| sempreinvolo30 explică (pentru milan9):

Unii eruditi consideră că israeliţii dinainte de epoca lui Isus ar fi pronunţat, probail, numele lui Dumnezeu în forma Yahweh. Dar nici unul nu poate afirma cu certitudine lucrul acesta. Este posibil să-l fi pronunţat în felul acesta, şi tot atît de posibil este să nu-l fi pronunţat aşa
Multi prefera termenul Jehovah fiindcă, spre deosebire de forma Yahweh, aceasta este o formă curentă şi familiară, de sute de ani oamenii sînt familiarizaţi cu această formă. În plus, aceasta păstrează, ca şi celelalte forme de pronunţare, cele patru litere ale tetragramei YHWH sau YHVH. (În limba română este cunoscută forma de pronunţare Iehova.)

O intrebare de la mine pentru tine!
Şti cum i se adresau lui Isus membrii familiei sale şi prietenii săi în conversaţia de fiecare zi, pe vremea copilăriei sale în oraşul Nazaret? Adevărul este că nimeni nu ştie sigur lucrul acesta, deşi s-ar putea să fi fost o formă asemănătoare cu Yeshua (sau poate Yehoshua). În mod sigur însă, nu se pronunţa Isus.
Dar atunci cînd au fost scrise în limba greacă relatările privitoare la viaţa sa, scriitorii inspiraţi nu au încercat să păstreze pronunţarea ebraică originală. Ei au redat, în schimb, numele său în greceşte, adică I·e·sous′. În prezent el este redat în mod diferit, potrivit limbii celui care citeşte Biblia. Cititorii Bibliei în limba spaniolă întîlnesc forma Jesús (pronunţat Hesus). Italienii îl scriu Gesù (pronunţat Geizu) iar germanii îl scriu Jesus (pronunţat Ieizus).
Trebuie oare să încetăm să mai folosim numele lui Isus fiindcă majoritatea dintre noi, sau chiar toţi, nu cunoaştem în realitate pronunţarea sa originală? Pînă acum nici un traducător nu a sugerat aşa ceva
Ar fi oare o dovadă că îl onorăm pe Isus dacă am scoate din Biblie orice formă de menţionare a numelui său şi am înlocui-o cu simplul titlu de „Învăţător" sau „Mijlocitor"?

Acelaşi lucru este valabil şi cu numele Iehova. Chiar dacă pronunţarea modernă nu corespunde exact cu modul de pronunţare original, prin aceasta nu se ştirbeşte nimic din importanţa acestui nume. Prin el este identificat Creatorul nostru, Dumnezeul cel viu, Cel Preaînalt, căruia Isus I-a zis: „Tatăl nostru care eşti în ceruri, să fie sfinţit numele tău." — Matei 6:9.

| milan9 a răspuns (pentru sempreinvolo30):

"formă curentă şi familiară" - este un criteriu arbitrar, fara justificare, fara acoperire;
si tocmai din acest motiv spuneam mai inainte, citez:

"Numele folosit de "martori" NU este o pronunţie SCRIPTURISTICĂ (deoarece EVREII N-AU PRONUNŢAT NICIODATĂ "Iehova".

Este important a nu se confunda iniţialele YHWH întâlnite în Vechiul Testament (pe lângă alte 5000 de expresii referitoare la Dumnezeu) cu pronunţia greşită "Iehova" ("Iehova" fiind o variantă ciudată de vocalizare în engleză, inventată arbitrar prin îmbinarea dintre consoanele ale unui nume pierdut (Y-H-W-H) şi vocalele(!) altui nume (Adonai) - o compoziţie deci, cel puţin ciudata...)."

| Robyi a răspuns (pentru milan9):

"Iehova" este traducerea actuala in limba romana. Bineinteles, cuvintele isi modifica putin forma prin traducere, dar intelesul ramane acelasi.

| milan9 a răspuns (pentru Robyi):

Dar numele folosit de "martori" NU este o pronunţie SCRIPTURISTICĂ (deoarece EVREII N-AU PRONUNŢAT NICIODATĂ "Iehova").

Este important a nu se confunda iniţialele YHWH întâlnite în Vechiul Testament (pe lângă alte 5000 de expresii referitoare la Dumnezeu) cu pronunţia greşită "Iehova".
Această pronunţie ("Iehova") este o variantă falsă de pronunţie în limba engleză (de vocalizare), inventată la voia întâmplării prin îmbinarea abuzivă dintre consoanele unui nume (Y-H-W-H, a căror pronunţie autentică a fost definitiv pierdutăhappy şi vocalele altui nume (Adonai). O compoziţie deci, cel puţin ciudata...

| milan9 a răspuns:

Numele IAHVE (greşit pronunţat Iehova) apare de mai multe ori, dar DOAR ÎN VECHIUL TESTAMENT, alături de alte aproape 5000 de FELURI de adresări faţă de Dumnezeu

Toate numele date lui Dumnezeu "descrieri" ale lui Dumnezeu, fiecare descriere fiind atribuita unei caracteristici a Lui. Important de remarcat faptul că tetagrama "Yhwh" nu face excepţie. Având aproximativ sensul de "Eu sunt Cel ce sunt", aceasta nu dorea altceva decât să afirme o CARACTERISTICĂ A DIVINITĂŢII, şi anume aceea că Dumnezeu există prin Sine Însuşi fără a depinde de nimeni, El fiind Însăşi Sursa existenţei tuturor lucrurilor…
Alte NUME şi alte caracteristici mai sunt reliefate de exemplu şi prin:

ELOHIM (apare de peste 2.570 de ori), EL ELION, EL ROI, EL SHADAI (cel puţin de 49 de ori), ADON, ADONAI (apare de 400 de ori), EL-ELOHE, EL (apare de 217 ori), ELOAH (apare de 57 de ori), EHIEH, ELION (cel puţin 30 de ori), ETC…!

Este bine de ştiut faptul că în general, un "nume" dat lui Dumnezeu este un mare compromis, o aroganță umană, întrucât nu este suficient, şi este imposibil ca 2-3 litere ale unui nume să cuprindă infinitul, absolutul "MAJESTĂŢII" DIVINE!

Sa iti mai spun un lucru pretene:eu am cumparat de la librarie o Biblie ortodoxa tradusa in 2008 de "prefericitul parinte Daniel" patriarhul bisericii ortodoxe, iar la GENEZA22:14 SI EXOD34:5,6 apare clar numele lui Dzeu-IAHVE.
Intrebarea mea este urmatoarea:daca voi ortodocsii nu credeti ca numele lui Dzeu este IEHOVA sau IAHVE, de ce preotul Daniel a folosit in Biblie termenul IAHVE? Poti sa imi raspunzi?
Si apropo, in exod 34:5, 6 spune asa:
(Exodul 34:5, 6) Atunci Domnul a coborât în nor, a stat acolo cu el şi a proclamat numele lui Iahve. 6 Şi Iehova a trecut pe dinaintea feţei lui şi a proclamat: „Iahve, Iahve, un Dumnezeu îndurător şi binevoitor, încet la mânie şi bogat în bunătate iubitoare şi adevăr,
Observi in vers 4 cum se face trecerea de la nume la titlu?"Iahve, Iahve, un Dumnezeu îndurător şi binevoitor"

Si totusi il respingeti chiar daca biserica vostra il foloseste
Iti dau un sfat:du-te la librarie si cauta mai inati la aceste versete de care ti-am vorbit, si cu siguranta vei gasi numele lui Dzeu-IAHVE.
Iar daca nu il vei folosii, aduti aminte de acest verset:

(Romani 10:13) Fiindcă „oricine va chema numele lui Iahve va fi salvat".

Eu am subliniat faptul ca si "Iahve" este o variantă de pronunţie, DAR, rămâne totuşi un compromis forţat!

Pentru că pronunţia originală a fost definitiv pierdută, alte "vocalizări" nu s-au făcut! Simbolic, vocalizarea reprezenta totul, orice altă inventie este o INEPŢIE! Aşa cum inepţie este atât îndrăzneala de a inventa un nume gen "iehova", etc, etc...

Denumirile care s-au mai întâlnit în alte traduceri, "Iahve" sau alte "vocalizări", sunt doar produse ale IMPROVIZAŢIEI UMANE, si "în esenţă" fără pretenţia unei folosiri EXCLUSIVE, pretentie care, in situatia improvizatiei, nu poate fi decat o mare "obraynicie". Sa nu fie...

| milan9 a răspuns:

Cartea Facerii ne pune la dispozitie primele trei numiri cu care L-au
identificat oamenii pe Dumnezeu: Elohim, Iahweh si Adonai, date
oamenilor într-o ordine prestabilita si desavîrsita care nu poate fi
schimbata fara a altera caracterul revelatiei lui Dumnezeu catre
oameni ( Ies. 6, 3 ), precum si cele cinci numiri compuse ale numelui
lui Dumnezeu: El-Elion: Dumnezeul Cel Prea înalt ( Fac. 14, 18 ),
Iahweh Elohim: Domnul Dumnezeu ( Fac. 15, 2 ), El-Roi: Dumnezeul care
ma vede (Fac. 16, 13), Iahweh-Iire: Domnul va purta de grija ( Fac.
22, 14 ), El-Elohe-Israel: Domnul este Dumnezeul lui Israel ( Fac. 33,
20 ).

| milan9 a răspuns:

În restul cartilor Vechiului Testament, Dumnezeu este identificat prin
alte câteva nume diferite, dintre care amintim aici: El, Eloah, El
Sadai, Ehieh. Semnificatia exacta a acestor nume nu poate fi precizata
astazi cu certitudine.

Numirea de Eloah, este cea mai rar folosit, aparând numai de 57 de ori
în întreg Vechiul Testament.

" El " este folosit de aproximativ 217 ori si reprezinta probabil
notiunea de putere, forta. Eloah este un termen oarecum mai poetic.

Elohim apare de peste 2.570 de ori în Vechiul Testament si este
inteles de cei mai multi comentatori biblici ca un plural de majestate
al dumnezeirii. Altii vad în aceasta forma de plural o indicatie a
trinitatii lui Dumnezeu, caci desi este un plural masculin, acest nume
apare întotdeauna în Scriptura însotit de un verb la singular.

Elohim este o forma de plural care denumeste un aspect caracteristic
al fiintei divine: Dumnezeu întreit în fiinta ( Fac. 1, 26 ), dar unic
în natura si persoana ( Deut. 6, 4).

| sublime89 a răspuns:

De unde sa aiba d-zeu nume? I l-a pus cineva, sau l-a ales el singur? Ma tem ca l-au "botezat" oamenii care l-au inventat.

| dragos38 a răspuns:

Daca vei citi ''Istoria credintelor si ideilor religioase''scrisa de Mircea Eliade sau (Calauza Ateismului) scrisa de oameni de stiinta rusi. Iahve este numele pe care vechii evrei (triburile ebreiesti) i la dat lui D-zeu. Iahve a inceput sa fie venerat ca rege al tuturor zeilor.El este mai de temut decat toti dumnezeii(Psalmul XCVI4)Initial Iahve a fost zeul muntiilor din Desert personificarea furtunii, focului si apei. Aparea oamenilor sub forma unei trambe de foc.In anul 662 regele Iosia a facut o reforma si a interzis sa, se mai aduca jertfe in alta parte decat in templul lui Iahve, a fost desfintat cultul tuturor zeiilor in afara cultului lui Iahve.Incet,incet Iahve s-a transformat in dumnezeu suprem al cerului si al pamantului, iar vechii zei au fost subordonati lui Iahve si transformati in Patriarhi(Sf.Ilie cel care merge cu caruta prin nori)putina istorie nu strica, deci este clar ca in Biblie este vorba de zeii.

| dragos38 a răspuns:

Numele de d-zeu, imaginatia omului a inventat-o.si daca exista ceva cu siguranta nu are nevoie de nume sau jertfe, sau sandramale(biserici)ridicate pentru al prea slavi pe Elohim. Oamenii de stiinta ne-au spus clar ca sistemul solar din care facem parte este o mica particula din restul universului.deci noi nu cunoastem inca tot sistemul nostru in care locuim,nici macar planeta noastra nu am reusit sa o cunoastem in intregime(In oceanul Indian pe langa pe langa Somalia s-a descoperit niste forme de viata extraordinare de diferite forme, si fizionomi diferita, care nu au mai fost vazuti nici odata pana acum, nu au nici un nume si se pare ca nici nu o sa le poata da pentru ca pe acolo mai circula nimeni/deoarece este raiul piratilor somalezi/asadar omul nu cunoaste in intregime nici planeta s-a, dar in schimb zice ca divinitatea atotputernica creatoarea universului s-a facut cunoscuta aratanduse lui Moise, ba i-a mai si vb.sa coborat pe pamant a mai si mancat si a baut/pai asta nu mai este d-zeu.

| Awesom a răspuns:

Dumnezeul crestin nu are nume. Dumnezeul evreilor se numeste Yahve, al musulmanilor Allah, iar al budistilor se numeste Buddha.

| MultPreaInteleptulTractorist a răspuns (pentru Awesom):

Dumnezeul budistilor nu se numeste Buddha...

| Awesom a răspuns (pentru MultPreaInteleptulTractorist):

Si cum se numeste? Vishnu? Kali? Rama? Mahabharata?

| MultPreaInteleptulTractorist a răspuns (pentru Awesom):

Budismul este o religie foarte scindata si fara o dogma clara. In orice caz Buddha este profetul lor, ca un fel de Moise al ortodocsilor nicdecum dumnezeul lor.

| raduthebest a răspuns (pentru Awesom):

Nu te supara, insa numele real al lui Buddha a fost Siddhartha Gautama, el fiind om, ca tine si ca mine, nicidecum zeu.

| sempreinvolo30 explică (pentru Awesom):

Dumnezeu este unul peste toti, si are acelsai nume fata de toti, chiar daca schimba pronuntia de la atara la tara
(Romani 10:11–13) Fiindcă Scriptura zice: „Oricine îşi întemeiază credinţa pe el nu va fi dezamăgit". 12 Căci nu este nicio deosebire între iudeu şi grec, fiindcă peste toţi este acelaşi Domn, care este bogat faţă de toţi cei ce-l cheamă. 13 Fiindcă „oricine va chema numele lui Iehova va fi salvat".

Aici spune clar ca daca peste toti este acelasi domn, nu pot eu sa il chem pe Dumnezeu IAHVE, iar altu sa il cheme Buddha, Vishnu, Kali, Rama.
Versetele spun clar ca ORICINE deci orice om trebuie sa se inchine la IEHOVA(IAHVE).
Ceilalti dumnezei sant falsi, deoarece nu au nici o putere.Doar acest Dumnezeu l-a dat pe Isus pentru TOATA OMENIREA, doar acest Dumnezeu va aduce schimbari pe tot pamantul
(Revelaţia 21:4) El va şterge orice lacrimă din ochii lor şi moartea nu va mai fi. Nici jale, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi. Lucrurile de odinioară au trecut".

| tavadaresti a răspuns:

E o ''taina''. Crestinii o tin ascunsa momentan.http://www.youtube.com/watch?v=k9VvLqhYHJw

| sempreinvolo30 explică:

Numele de IEHOVA si IAHVE, apare pe multe biserici catolice si ortodoxe cum veti vedea in acest video.http://www.youtube.com/watch?v=1LsCoDSLT94

| sempreinvolo30 explică:

Profesorul german Gustav Friederich Oehler a analizat diverse pronunţări şi concluzia la care a ajuns a fost: „Din acest moment, eu voi folosi cuvîntul J e h o v a, deoarece, în realitate, acest nume a ajuns acum cel mai naturalizat în vocabularul nostru, şi nu poate fi înlocuit." — Theologie des Alten Testaments (Teologia Vechiului Testament), ediţia a doua, publicată în 1882, p. 143
În mod similar, savantul iezuit Paul Joüon, afirma în cartea sa Grammaire de l’hébreu biblique (Gramatica ebraicei biblice), ediţia 1923, în nota de subsol de la p. 49: „În traducerile noastre, în locul formei (ipotetice) Yahweh, am folosit forma Jéhovah (. . .) forma literară convenţională folosită în limba franceză."

ELOHIM (apare de peste 2.570 de ori), EL ELION, EL ROI, EL SHADAI (cel puţin de 49 de ori), ADON, ADONAI (apare de 400 de ori), EL-ELOHE, EL (apare de 217 ori), ELOAH (apare de 57 de ori), EHIEH, ELION (cel puţin 30 de ori), ETC…!

Ia uitate mai bine ce scrie in situl tau ortodox:
http://ortodoxia.md/......i-dumnezeu
Cel mai des întâlnit „nume" este într-adevăr Iahve (6823 de ori după numărătoarea evreilor şi 6928 de ori după numărătoarea protestantă). Pe lângă acesta, mai întâlnim şi alte nume: Iahve-Savaoth (268 de ori), Iahve-Elohim (42 de ori), Iahve-Adonay (5 ori), Adonay (131 de ori), Iah (26 de ori; acesta este o prescurtare a lui Iahve), Eloah sau Elohim (57 de ori), [El-] Şaddai = Atotţiitorul (48 de ori) ş.a
Atata timp cat si popii tai recunosc ca Iahve apare In Biblie, nu mai venii cu versiuni, ca nu are rost.

"Iahve" – o altă variantă de pronunţie, rămâne totuşi un compromis forţat!
nu stiu ce ai inteles tu, dar este mare diferenta intre "Yhwh" si "Yahve", şi apoi între "Yahve" "Iehova". Ti-am mai spus de ce, dar nu vrei sa ma crezi...

1). Această pronunţie ("Iehova") este o variantă falsă de pronunţie în limba engleză (de vocalizare), inventată la voia întâmplării prin îmbinarea abuzivă dintre consoanele unui nume (Y-h-w-h, a căror pronunţie autentică a fost definitiv pierdutăhappy şi vocalele altui nume (Adonai). O compoziţie deci, cel puţin ciudata...

2). Pronunţia greşită "Iehova", nu este acceptată de niciunul dintre rabinii istoriei poporului evreu (specialiştii de drept în domeniul ebraicii natale şi a pronunţiei ei), ea nefiind altceva decât o variantă greşită de "pronunţie", o CREAŢIE UMANĂ ALEATORIE, una care este cu mult sub valoarea celorlalte aproape 5000 de "nume" atribuite Divinităţi în Vechiul Testament...

Să nu facem o confuzie de neiertat! sad

| LaviniaFrone a răspuns:

Bine ca ai intrebat, si stiu ca raspund foarte tarziu la aceasta intrebare dar totusi, este adevarat ca dumnezeu are un nume, care este acesta? asa cum scrie in psalmii 83:18 se spune : "Ca sa se stie tu, al carui nume este IEHOVA, numai tu esti cel Preainalt peste tot pamantul". deci asa cum vedem aici. Biblia ne spune cu claritate ca numele lui dumnezeu este iehova. Acum trecand mai departe, tu ai intrebat de ce este important sa folosim acest nume. pentru inceput chiar dumnezeu i-a spus lui Moise : (exodul 3:14) Atunci Dumnezeu i-a spus lui Moise" EU VOI DEVENI CE VOI VREA SA DEVIN" si a adaugat : Iata ce sa le spui fiilor lui israel : EU VOI DEVENI m-a trimis la voi", acest verset arata clar ca numele lui Dumnezeu are o semnificatie si anume, aceea ca el isi indeplineste scopurile oricand. Dar acum referitor la intrebarea ta, Numele tau este important nu? de aceea parintii tai ti-au daruit un nume pe care sa il folosesti. Cum te-ai simti daca cineva te-ar striga intr-una numai "HEI, TU DE COLO`? cred ca daca noi nu am avea un nume nu am stie cine cu cine vorbim. asa ca, asa cum noi avem un nume si ne folosim de el, asa se foloseste si dumnezeu de numele sau deoarece aceste este important, si se spune ca noi am fost creati dupa asemanarea lui Dumnezeu deci asa cum noi avem un nume care este folositor asa si Dumnezeu are unul, si anume Iehova... Daca vrei sa aflii mai multe lucruri intra pe siteul oficial al martorilor lui Iehova si anume www.jw.org. este un site gratuit si poti viziona materiale video, chiar poti citi si biblia online dar mai poti si sa soliciti un studiu biblic gratuit. Sper ca te-am ajutat!

| grigalex a răspuns:

Dumnezeu nu are nume, el umpland tot golul, el fiind aerul si absolut orice.