Cei umili, cei dispretuiti, cei amarati, cei marginalizati vor fi in frunte iar cei trufasi, mandri, increzuti vor lua locul celor umili, marginalizati, dispretuiti.
Uita-te si tu in istoria crestinismului asa zis pagani au contat foarte mult, pavel ucidea crestini ca apoi sa devina crestin, constatin la fel, cei din urma sunt cei care nu au crezut dar sau convins, iisus a venit pentru cei pagani, pacatosi, un crestin mandru nu este crestin
Unii din comentarii sunt paraleli cu aceasta vorba. Această propoziție a apărut în Biblie prima data, aceste cuvinte fiind rostite de către Iisus ucenicilor săi, făcând referire la viața de după moarte, nicidecum la viața de pe pământ. Acesta s-a referit că cei mai săraci vor fi cei mai bogați, iar cei mai bogați for fi cei mai săraci în Împărăția Cerurilor/Rai. Eu cred că ți-am dat cea mai buna explicație.
Cei care aici pe pamant au fost cei din urma (fara casa, fara mancare sau familie dar care au trait dupa voia lui Dumnezeu) vor fi cei dintai in Imparatia lui Dumnezeu. Iar cei care acum sunt cei dintai si nu traiesc dupa voia lui Dumnezeu vor fi cei din urma... sau poate nu, poate se refera la cei care deja traiesc "dupa voia lui Dumnezeu" (am pus ghilimele pentru ca nu sunt prea multi astfel de oameni iar unii ar putea incepe aceasta viata mai tarziu. Nu stiu sigur.
Cei din urma nu vor ramane nerasplatiti, iar cei dintâi vor fi tratati ca si cei din urma (toata lumea primeste la fel). La asta ma gandesc eu cand aud aceasta expresie.