| VelaJohnny a întrebat:

Care-i faza cu „Dumnezeu s-o/să-l odihnească!"?
Adica se poate contrariul, ca Dumnezeu, pe decedati sa-i oboseasca/munceasca?

Conform dictionarului, odihna poate insemna „ Calm desăvârșit, pace, liniște sufletească; tihnă, răgaz" insa din nou, de ce le-ar oferi Dumnezeu mortilor agiatie si zbucium?

Răspuns Câştigător
| Perkoz a răspuns:

Dumnezeu sa-l odihnească = Dumnezeu sa-l aseze in rai

7 răspunsuri:
| mentholinks a răspuns:

Cica diavolul va fi muncit in vecii vecilor, nu stiu de oameni.

| VelaJohnny explică (pentru mentholinks):

Trag concluzia ca are legatura cu iadul, ca Dumnezeu sa nu-i bage acolo. Of of, ce superstitiosi sunt oamenii, de parca au cuvintele vreo putere, mai ales ca sunt spuse doar formal, precum „doamne feri".

| mentholinks a răspuns (pentru VelaJohnny):

Cuvintele s-ar putea sa fie mai importante decat credem. Isus a spus ca din cuvintele noastre vom fi gasiti fara vina sau vom fi osanditi.

| VelaJohnny explică (pentru mentholinks):

Inteleg ce zici, dar gandeste-te, daca chiar ar exista iad (sunt crestin), ar avea vreo valoare salutul „Dumnezeu sa-l odihneasca"? Dumnezeu e drept, si face ce e drept. Nu-i putem schimba judecata. Degeaba zicem sa faca intr-un anumit fel. La fel ca „doamne feri", de parca se simte obligat Dumnezeu sa ne fereasca de consecinte ale prostiilor noastre, sau cand se vorbeste despre un eveniment negativ ce ar putea aparea, ca spui incantatia aia, Dumnezeu o sa faca sa nu se intample. La asta ma refer ca e in zadar, si se bazeaza pe superstitii zicalele astea.

| Florin9Florin9 a răspuns:

Biserica Ortodoxă practică rugăciunea pentru morți, considerând-o biblică (https://ortodoxieprotestantism.wordpress.com/? s=Rug%C4%83ciunea+pentru+mor%C8%9Bi+&submit=Caut%C4%83) de asemenea crede în existența raiului (unde lumea se bucură alături de Dumnezeu) și iadului (unde oamenii suferă pentru că au respins iubirea lui Dumnezeu), nu are rost să încerc să te conving că iadul veșnic există pentru că ai propria interpretare asupra cuvântului,, veșnic ''. Expresiile gen,, Dumnezeu să-l/s-o ierte /odihnească(etc expresii de genu') sunt scurte rugăciunii pentru cei decedați, eu cred că nu e corect să-i bagi pe toți într-o oală și să zici că toți o spun ca pe o simplă formalitate (dacă se întâmplă așa ai dreptate, nu înseamnă nimic) dar nu mă îndoiesc că sunt oameni care spun asta cu credință și din iubire față de cel decedat... cu expresia,, doamne ferește '' ai dreptate când te referi la cei pentru care e o formalitate (ai dreptate, e inutil) dar din nou nu e corect să te gândești doar la cei care spun asta când văd pe cineva îmbrăcat urât sau când scapă un câine din lesă și își exprimă astfel frustrarea că nu-l pot prinde... gândește la cei pentru care asta e o rugăciune mai scurtă (la fel ca doamne ajută)prin care îl roagă pe Dumnezeu să-i ferească de rele/primejdii. Nu contează cuvintele pe care le spunem, Dumnezeu nu privește la cuvintele pe care le rostim ci la ceea ce avem în inimă(deci dacă aceste scurte rugăciuni sunt spuse din suflet, chiar nu văd ce e greșit la ele) nu pot să nu observ că ai ilustrat doar partea negativă a acestor exprimării (adică când sunt spuse formal /din obișnuință /din superstiție, fără să expui și cealaltă posibilitate(cea pozitivă) nu mi se pare corect așa sad. Da, Dumnezeu este drept dar asta nu înseamnă că din iubire pentru cel care-l roagă ceva El nu-și poate schimba decizia dreaptă.(dacă Dumnezeu ar judeca drept ar fi,, ochi pentru ochi și dinte pentru dinte '' dar El este iubitor și ne îndeamnă dacă cineva îți dă o palmă nu-i da înapoi) dacă Dumnezeu ar judeca fără iubire, doar cu dreptate ar fi vai și amar de noi toți! Deci Dumnezeu își poate schimba o decizie dreaptă din iubire la rugămintea oamenilor (de exemplu în Exodul Dumnezeu se supără că poporul Lui nu-l ascultă și îi spune lui Moise că îi va pedepsi pentru asta (nu știu exact cu ce cuvinte se exprimă Dumnezeu când spune asta, dar probabil ți-ai dat seama la ce versete mă refer și poți citi exact ce spune Dumnezeu, oricum ideea era că vrea să-i pedepsească) dar la rugămintea lui Moise Dumnezeu decide să nu-i mai pedepsească) deci vedem o decizie dreaptă luată de Dumnezeu (aceea de a pedepsi poporul)pe care acesta o dă uitării și se decide să ierte pe poporul Său datorită rugăminților lui Moise (care veneau din iubire, nu erau simple formalități) evident că Dumnezeu nu a fost obligat să asculte rugămințile lui Moise (pur și simplu așa a vrut El). PS: oamenii nu sunt chinuiți de Dumnezeu, suferă din cauza absenței lui Dumnezeu.(acolo unde nu este lumină, acolo este întuneric, acolo unde nu este iubire(,, Dumnezeu este iubire '') acolo este chin și suferință, iad. )

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru Florin9Florin9):

Îmi amintesc că îmi ziceai să fiu obiectiv, tu de ce nu-ţi urmezi propriul sfat? De ce eşti subiectiv? De ce? De ce? De ce?

| Colr3x a răspuns:

Răspunsul este simplu. Pe pietrele de mormânt vechii romani scriau o urare de genul: Să-i fie țărâna ușoară sau Zeii să-l odihnească etc. Această urare avea rolul unei incantații, menite să ajute sufletul decedatului să iasă mai ușor de sub pământ și să ia parte la mesele făcute în memoria lui.