| mentholinks a întrebat:

Care parte din "sa nu-ti faci vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in cer sau jos pe pamant sau in apele mai de jos decat pamantul" nu o inteleg ortodocsii si catolicii?

17 răspunsuri:
| NGheorghe a răspuns:

Partea cu fumatul.

| BogdantheDreamer a răspuns:

"sa nu-ti faci vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in cer sau jos pe pamant sau in apele mai de jos decat pamantul"

Partea asta nu o inteleg ateii.

Sa nu-ti faci vreo infatisare a :

lucrurilor care sunt sus in cer sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul - in icoane este infatisat fie Dumnezeu, fie alti sfinti si nu lucruri.

„icoană" vine din grecescul „εικον", care se traduce prin „chip, reprezentare"

Lumea nu se inchina la icoane, ci la persoana reprezentata in ele adica la Dumnezeu, usurand astfel "comunicarea" cu el si intrarea intr-o stare caracteristica rugaciunii.

| acolosa a răspuns (pentru BogdantheDreamer):

De ce să se închine cineva la orice, sau la oricine altcineva care nu este Dumnezeu?
De ce este nevoie de icoane care înfățișează diverse personaje? De ce ele nu seamănă între ele? Dacă luam 10 icoane cu același personaj, de ce arată diferit?
De unde știu acești iluștrii făcători de idoli cum arătau acele personaje? Iar dacă ar știi, de pildă cum se întâmplă cu o persoană care a decedat și acum zic că a fost vreun sfânt, au luat poza lui și au împrăștiato peste tot ca oamenii să i se închine, de ce s-ar închina cineva unui mort?
De ce să se închine cineva chiar unui om sfânt, care este viu sau nu este viu?
A spus pe undeva Dumnezeu ca oamenii să se închine oamenilor sau altor ființe?
Credeam că omul a fost creat tocmai pentru a se închina doar lui Dumnezeu cu laudă și mulțumire, în Duh și Adevăr, Nu prin alte metode și nu sub alte forme.

| BogdantheDreamer a răspuns (pentru acolosa):

De ce să se închine cineva chiar unui om sfânt, care este viu sau nu este viu?
A spus pe undeva Dumnezeu ca oamenii să se închine oamenilor sau altor ființe?
Credeam că omul a fost creat tocmai pentru a se închina doar lui Dumnezeu cu laudă și mulțumire, în Duh și Adevăr, Nu prin alte metode și nu sub alte forme.

Nu te contrazic. Dar aici e alta discutie.

| anonim_4396 a răspuns (pentru BogdantheDreamer):

Icoanele sunt niste simple obiecte fara vreo valoare.
Lumea nu are nevoie de niste icoane pentru a intra intr-o stare caracteristica rugaciunii.
De ceea ce are nevoie omul este inima sa si dorinta de a o strabate pana in adanc cunoscand astfel pe Creatorul ei.
Adevaratii inchinatorii ai lui Dumnezeu nu se inchina la niste simple panze mazgalite cu chipul cuiva, nu te
poti inchina la ceva material si sa ai pretentia sa ai parte de ceva spiritual. Ca si inchinator al Lui, incerci sa Il cunosti cat mai bine, sa pui in practica ceea ce cunosti despre El. Acele icoane iti aduc aminte in cel mai fericit caz doar de infatisarea ce o reprezinta, dar in nici un caz de cum sunt cei din acel desen.
Adevarata aducere de minte este punerea in practica.

| acolosa a răspuns (pentru BogdantheDreamer):

Da, discuția este ce nu au înțeles cei ce se folosesc de anumite obiecte fizice în închinarea lor.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Problema e ca in aceeasi Biblie scrie cum trebuie decorat Templul...

| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Poate ca decorarea acelui templu are o insemnatate spirituala

Dap, vitei, rodii, etc., aveau insemnatate spirituala. Deci statuile de animale in Templu nu erau interzise. Templul construit la comanda lui Dumnezeu nu era in conformitate cu Cele Zece Porunci, semn ca ele au fost formulate dupa distrugerea Templului.

Pai poate laughing daca am inteles bine, te referi la jertfe?

Nu, nu la jertfe, la statui. Aia care au decorat Templul nu erau de acord cu aniconismul.

Intrebare de baraj: ai citit Biblia?

Da, dar recunosc ca nu pe toata. Eu acum imi aduc aminte putin ceva, dar nu cred ca este ceea la ce tu faci referire.
Mi-ar placea sa imi spui unde se afla asta in biblie. Eu mai mult ma axez pe altceva in biblie, iar restul prefer sa las pentru mai tarziu pentru ca nu as putea intelege acum, sau mai citesc cate ceva ca pe o poveste din care as putea lua morala. Eu ma gandeam ca templul ar face referire chiar la inima, cel putin din ce am parcurs pana acum eu asta am inteles si de asta ti-am si raspuns ca eu as crede ca acel decorat are o insemnatate, dar nu am avut in vedere statuile. Ma gandesc ca aproape fiecare lucru din Biblie inseamna cate ceva si din lucrul acela omul ar putea invata multe altele, chiar daca la prima vedere el pare stupid.

Problema cu interpretarea simbolica este ca transforma orice sir de caractere in orice alt sir de caractere.

http://www.biblegateway.com/passage/?search=1+Kings+7&version=RMNN

Asa este, dar daca noi nu am face nimic si am primi totul asa doar, nu ne-am putea bucura de ceva cu adevarat.

Iti multumesc pentru ca mi-ai dat un link.

Eu sunt inca de parere ca totusi ar insemna ceva. Doar si inima ar trebui decorata cu cele mai de pret lucruri. Cat despre boii, poate si ei au legatura cu omul, cu un anume fel de a fi. Cine stie. Adica in unele locuri pana si un preot are o anumita insemnatate.

Nu spun acum ca lucrurile ar si fi asa, ci doar am spus ceea ce am gandit pe moment.

| Delmo_Catalin_1984 a răspuns:

Pentru prostia aia de catedrala copii vostri sunt condamnati la prostie, iar voi la ignoranta si spitale mizere.

| Kandia15 a răspuns:

De acord cu tine.