Si daca ai lua ce ii mai bun din fiecare tot n-ai reusi sa faci o religie buna fara sa fie ceva cu semnul intrebarii pe acolo...
La intrebarea "Care floare este mai frumoasa?" se raspunde de obicei cu "Fiecare cu frumusetea ei". Credeti ca am putea zice si aici "Fiecare cu ipocrizia ei"?
Toti sunt la fel de ipocriti. Dar daca ar fi sa fac un top, ar arata cam asa:
1) Judeo-Crestinismul
2) Islamismul
Si restul...
Cum? Tu nu ai intalnit ipocrizie la nicio secta sau religie? De ce nu vrei sa fii obiectiv? Mai faci si afirmatii gratuite. Am spus-o de multe ori: Nu sunt ateu. Nu am niciun fel de eticheta. Poti sa-mi zici liber cugetator sau agnostic, ceva de felul asta. Un om care observa, intreaba, verifica, fara a avea o prejudecata anume.
Tipul blameaza cele doua religii (n-am inteles de ce numai pe astea doua), insa vorbeste numai generalitati. Nu spune, concret, exemple de devieri ale acestora fata de linia dreapta.
Nu cred ca ii putem pune pe toti in aceeasi oala. Adjectivul "ipocrit" se preteaza la grade de comparatie. Deci, putem spune ca o religie/ secta/ cult (prin aceasta intelegand atat capii religiosi, cat si enoriasii) exprima o doza mai mare de ipocrizie decat altele. Asta era ideea. Care vi se pare voua, din experienta pe care o aveti pana acum, ca ar fi cap de lista (sau intre primele locuri)?
Ma intreb care e mecanismul din spatele topurilor si nominalizarilor propuse in privinta unui fenomen care poate fi atat de greu calculat: ipocrizia. Sa fie: ca asa mi se scoala mie? A stat vreunul dintre voi sa monitorize cultele? Ati facut sau ati consultat sondaje de opinie, studii comparate, analiza sociala? Ati verificat si ateii? Nu sunteti voi de fapt ipocriti, cand va pronuntati asupra unui fenomen pe care nu il cunoasteti?
Ai perfecta dreptate nu exista padure fara uscaciuni. Inainte de a fi credincios sau ateu esti om. Nu putem sa catalogam pe nimeni dupa eticheta.Caracterul conteaza, principiile care ii guverneaza viata.
Absolut toti, niste oameni prosti care nu sunt capabili sa gandeasca singuri si au nevoie de cineva sa le spuna ce sa faca
Intr-adevar, nimeni nu a stat sa monitorizeze toate cultele. Dar fiecare din noi cred ca a avut tangenta cel putin cu vreo cinci culte/secte (plus biserica ortodoxa, bineinteles). Intrebarea este: unde a vazut sau unde i s-a parut mai multa ipocrizie? Ar fi trebuit formulata altfel intrebarea: Din cele pe care le stiti, care credeti voi ca?
RAY întreabă: