La varsta aceasta botezul nu se mai face prin "scufundare" ca la prunci , ci prin turnare sau stropire pe creştetul celui care se botează.
Taina botezului are acelaşi efect de încreştinare, de transmitere a harului, de "intrare" în Biserică şi de iertare atât a păcatului "originar" (al coruperii firii umane prin căderea lui Adam) cât şi a păcatelor personale...
Dezavantajele persoanei nebotezate reies din "definiţia" botezului, persoana respectivă nefiind creştină iese practic din sfera promisiunilor Mântuitorului ce privesc Biserica Sa, fiind lipsită de lucrarea harului transmis în Biserică. Este necesar şi esenţial pentru mântuire.
La început, când lumea nu era creştină, era normal ca iniţierea în creştinism să vizeze convingerea oamenilor maturi, botezarea lor mai întâi. Cu ei a început totul, era normal. Când apostolii vizitau o comunitate pâgână, nu începeau pur şi simplu să le boteze pruncii şi apoi să le dea bună ziua. La început au fost vizaţi părinţii, şi mai apoi copiii.
În Marcu 16, 16, apostolul nu se referă la un tipar standard de botez ci la o situaţie conjuncturală neobişnuită: era perioada RĂSPÂNDIRII CREŞTINISMULUI, situaţie în care primii din familie cine erau vizaţi, copiii sau părinţii?
La început când nu exista nici o comunitate creştină, apostolii nu îndrăzneau să se gândească la vremuri în care toate familiile să fie creştine. După acceptul părinţilor de a se boteza, urmau şi copiii (nu exista nici o interdicţie în acest sens).
În esenţă, botezul este o condiţie necesară pentru mântuirea sufletului...
In primul rand poti sa intelegi ce anume cere Dumnezeu de la tine, asa au procedat si Isus si apostoli, botezandu-se dupa ce au dobandit mai multa cunostinta.
Biserica dă posibilitate a DARULUI DUHULUI SFÂNT, posibilitatea UNIRII CU HRISTOS "ŞI" la această vârstă a prunciei (este la urma urmei un dar):
- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".
„Cel ce va crede şi se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi." ( http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=53&cap=16 )
De aici concluzionez că botezul trebuie să fie precedat de credință și este o condiție necesară celor care doresc mântuirea (viața veșnică).
Botezul este calea de a trece la crestinismul ortodox.
Asa cum Iisus a fost botezat,asa trebuie sa fi si tu.
Dezavantajele sunt ca, nu apartii de nici-o religie, trebuie sa-ti gasesti linistea, sa stii ce vrei de la viata.
N-ai un inger, cum se zice.
Nu sunteti de parere ca, copiii ar trebui lasati sa aleaga (cand ajung la maturitate) de ce religie vor sa apartina?
Eu nu cred ca este cineva in masura sa aleaga in locul meu ce voi face, in sensu' ca nu-si poate lua cineva 'angajamentul' ca eu cand voi creste n-o sa omor, sau mai stiu eu ce. (este doar un exemplu)
Eu ce-am spus draga? Daca simti nevoia,daca te identifici tu PERSONAL, nu cineva pentru tine, atunci alege religia care vrei.
Nu crestinism, ci hinduism, daca asta simti.
Botezul este esential pentru mantuire. El reprezinta nasterea intru viata duhovniceasca, inceputul acestei vieti, asa cum nasterea biologica a fiecaruia dintre noi reprezinta inceputul vietii trupesti.
Fara Botez, nu poti intra in comuniune cu Hristos.
Cat despre randuielile slujbei, intreaba-l pe preot. Nu are sens sa intrebi pe TPU. In orice caz, nu e nimic de speriat...
Eu voiam un raspuns la general, chiar daca nici eu nu sunt botezata. Mai astept, si chiar mi se pare corect ca am 'sansa' sa-mi aleg singura religia.
Multumesc.
Exista un anumit dezavantaj al botezului. Botezul obliga. El intipareste o marca de nesters pe suflet, care va fi spre salvarea sufletului daca acesta isi va petrece viata in trup intr-un fel placut Domnului. Dar, acelasi semn poate fi spre mai marea pedeapsa a celui care il dezonoreaza. Practic spus, e mai putin rau sa fii infidel decat apostat, dupa cum e mai putin rau sa nu zbori decat sa cazi de la inaltime.
De aceea, ca regula generala, Biserica accepta si chiar recomanda botezul copiilor mici. Dar respinge botezul copiilor daca sunt semne ca nu vor fi crescuti in Cristos. Fiindca, in asemenea situatie, copiii cand vor creste vor ajunge intr-o situatie mai rea decat nebotezatii.
Multumesc pentru raspuns.
Chiar nu stiam ca se pot respinge botezurile deoarece cunosc cazuri in care parintii nu merg deloc la biserica si le interzic si copiilor, insa aceastia sunt botezati.
Si mai am o nelamurire: de ce se zice ca e o rusine sa fii nebotezat? Sau cel putin asta am auzit la tara la bunicii mei. Nu stiu daca chiar este asa.
Nu se poate sustine ca este o rusine sa fii nebotezat. Rusinea vine din promisiuni neindeplinite, din sarcini neonorate. Dimpotriva, este o rusine sa fii botezat si sa recazi in pacat. Nebotezatul nu a avut niciodata nimic, e un sclav si nu poseda nimic. Nu are de ce sa-i fie rusine. Botezatul a primit moca o mare avere pe care a risipit-o. Asta, da, rusine!
Daca te botezi la 16 ani te botezi imbracat iar Preotul iti spune ce sa faci, nu te baga el ca pe copiii mici. Hmm 0 avantaje, daca esti nebotezat nu poti intra in Rai
bianca întreabă:
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: