Omul cu acea "frica de Dumnezeu" nu se dezlantuie. Desi ar vrea, desi mintea poate ca ii spune altceva. E obstructionat! Am intalnit acel gen de oameni...Sunt oameni rai, ar face rau, dar se gandesc ca ii bate Dumnezeu sau se gandesc la viata de apoi.
Si-atunci gandesc, slava Domnului ca-s credinciosi!
Si in acelasi timp, slava Domnului ca sunt atee!
Intrebarea este: Cum s-a ajuns acolo, sa fie oameni rai? Eu nu exclud ca religia/credinta lor sa joace un rol... Fara frica de zei de ce se poate fi bun, normal, calitativ? Apoi pentru acest bine(indicat de raspunsul tau), ce pret trebuie platit? Cat de credincios trebuie sa fie pentru a fi obstructionat? Ce sustine, ce promoveaza, cum educa(nu ca ar fi treaba mea...), etc?
Atat timp cat nu vor intelege ca moralitatea si bunatatea sau inteligenta unui om, nu sunt daruri divine, nu vor putea fi ei insisi mai buni! Indiferent cat de multe rugaciuni ar spune noaptea, inainte de culcare. Totul pleaca din interiorul nostru si se pare ca putini constientizeaza asta! Pun dumnezeirea mai presus de orice! Nici pe mine nu ma priveste si nici nu as comenta mai mult de atat. Poate as deveni subiectiva. Insa, daca, cu acel Dumnezeu le este bine, se simt mai buni, mai umani, mai...mai...Eu spun ca e de bine, in fond!
Tot ce fac oamenii e pentru supravietuire si/sau reproducere, care tot un fel de supravietuire e, de aici exista rau. Cauta asta in fiecare actiune a fiecarui om si o sa vezi ca o s-o gasesti, sau ma rog, in aproape fiecare, desi e in fiecare, doar ca inca nu intelegem multe.
"Fara frica de zei de ce se poate fi bun, normal, calitativ?" - nu stiu exact motivul, dar toate animalele au neuroni oglinda, ei sunt responsabili printre altele de empatia care ne face sa fim buni fara vreo amenintare, desi empatie e tot o manifestare e egoismului sau egocentrismului.
Calitatea, binele, adevarul, etc, totul pleaca de la creier, de la modul de-a gandi, iar unii din "adevaratii crestini" nu cred ca stau prea bine la capitolul asta. Este prea mult subiectivism in modul lor de a gandi, este naivitate si egoism in loc de obiectivitate. Referitor la "mintile diabolice", noi vedem ce este la suprafata, dar nu putem vedea evolutia lor, factori care au determinat acele minti diabolice, asfel spunem "slava Domnului ca-s credinciosi!", dar prin porunca nu cred ca se poate "iubi aproapele", pentru a iubi trebuie inteles si simtit. In educatia lor s-a pus accent mai mult pe adoptarea binelui decat pe intelegerea lui, iar de aici ipocrizia, slabiciunea, poate chiar si mintea diabolica(in cazul unora). Doar prin slabiciuni se poate adopta ceva drept adevar fara a fi inteles! Frica, porunca nu produce nimic bun, doar falsitate. Adoptand o porunca nu include neaparat si intelegerea ei. Pentru mine e clar ca religia/credinta dezvolta o forma de egoism, sensibilizeaza.
"Insa, daca, cu acel Dumnezeu le este bine, se simt mai buni, mai umani, mai...mai...Eu spun ca e de bine, in fond!"
Nu stiu ce sa zic, asa se separa oamenii. Intr-un fel ai dreptate, dar intr-o societate mai exista si alti oameni, nu doar ei conteaza. Faptul ca ei se simt mai buni, mai...mai, este un lucru bun, doar ca nu se rezuma la "a simti". Ei fac regulile, e jocul lor, noi toleram.
Beneficiile religiei in general sunt greu de evaluat (avand in vedere diferentele foarte mari intre diferitele religii ale lumii...).
Daca te referi insa la acea religie care poarta in lume mesajul unei Divinitati autentice, atunci asta este cu totul altceva...
(Autentica nu poate fi decat una singura. Asta pentru ca in mod logic Dumnezeu a păstrat în raport cu umanitatea o singură cale de transmitere a învăţăturilor, sfaturilor, legilor, DOAR O SINGURĂ CALE.
Deoarece altfel, ar trebui să luăm în considerare o contradicţie flagrantă în cadrul mesajului lui Dumnezeu faţă de oameni, o contradicţie în însăşi esenţa divinităţii, dat fiind faptul că există zeci de mii de culte şi credinţe total diferite, având fiecare învăţături care le exclud pe celelalte! Numai creştinismul are vreo 39000 de versiuni!
Dar această contradicţie este de neconceput, iar Hristos Fiul lui Dumnezeu a insistat şi subliniat în tot Noul Testament că Biserica Sa este una singura.)
Prin faptul ca nu sunt dovezi, nu se poate argumenta obiectiv(nu ai cu ce-ti sustine argumentele) se creeaza acest subiectivism, zeci de mii de variante. Asa-i cand nu este nici-un suport, cand se adopta preconceput ceva drept adevar. Nu este nimic concret, nimic clar, nimic logic, nimic de neatacat, nimic care poate fi sustinut cu ceva... Argumentele tale nu sunt intelese de alti, iar argumentele lor nu le intelegi tu. Suntem diferiti in gandire, in tot. Va invartiti in cerc. E subiectivism totul. Ati adoptat preconceput povestea, v-au fost atacate slabiciunile.
Beneficii... sunt multe.
Dumnezeu nu este un Dumnezeu indiferent şi ignorant, aşa cum pe place multor oameni să creadă. Este un Dumnezeu personal, Care S-a revelat, S-a descoperit oamenilor, pentru ca aceştia să-L poată cunoaşte, să poată răspunde invitaţiei Lui, să poată avea o relaţie personală cu El.
Dar este un Dumnezeu discret, Care, rămânând Sursa vieţii, a fericirii şi a veşniciei noastre, poate fi îmbrăţişat sau poate fi refuzat.
Iar singurul Său "defect", este discreţia şi delicateţea Lui de a nu copleşi libertatea omului, de a nu pune presiune pe această libertate…
Pot sa zic obiectiv ca sunt religii care recomanda un sistem de viata sanatos: adventistii evita alcoolul, au o dieta ce evita carnurile grele si sunt una dintre cele mai inclusive biserici. De asemeni ei insista in a avea o zi de odihna, ce pot sa zic ca sunt principii sanatoase. Iti recomand sa cauti "Blue Zones" si adventistii erau unii dintre cei mai longevivi. Daca nu iti plac ei, iti recomand dieta si stilul de viata asiatic, din Okinawa. Sunt ateu, deci n-am nici un "iepure" de vandut aici. Altul, e ca daca esti in religia buna cand este un razboi, nu ai sa fii ucis ca esti "de felul celalalt". Ortodocsii acum vreo 4 secole (la reformele lui Nikon) au marginalizat pe lipoveni. De asemeni tot ei au fost de partea catolicilor nazisti cand au ucis evreii. Deci daca esti intr-o religie majoritara ai o sansa (putin) mai mare sa traiesti intr-un conflict armat.
Fii serios! N-ai nevoie de o religie ca sa duci un mod de viata sanatos, diete, evitarea carnurilor grele si alcoolului. Asta nu-i un beneficiu corect.
Bineinteles ca nu ai nevoie de nici o religie, tutosi statistic a fi adventist poti trai cativa ani mai mult, cel putin ca esti incurajat de cei din comunitatea ta sa traiesti ca ei. Daca merita pretul, e alegerea ta! Aici e sursa Blue Zones: Adventisti: http://www.bluezones.com/......alifornia/
Japonezii din Okinawa: http://www.bluezones.com/live-longer/education/expeditions/okinawa-japan/
Multa sanatate, ceea ce-mi doresc si mie!
Nu de alta, dar sunt la dieta, deci un fel de adventist
Un sistem de viata sanatos iti recomanda "oricine", nu ai nevoie de o religie, nici de indrumarile ei, poti gasi indicatii cel putin la fel de bune in alte parti.
Nu stiu daca asta este un beneficiu... si daca trebuie atribuit religiei.
Ai dreptate. Nu ai nevoie de o religie, dar argumentul meu era ca a fi membru al unei religii iti poate aduce beneficii (masurabile). Putine dar le aduce. Bineinteles, poate a trai mai putin dar liber de o doctrina face ca sa merite mai mult acea viata, si sunt 100% de acord cu tine, dar cateodata sunt beneficii a fi alaturat unei religii.
Doar ca in practica cam acesta e singurul avantaj care il vad (fara a fi ironic). Sunt atei ce sunt vegani (ce beneficiaza 90% din "dieta adventista"), dar cei ce sunt adventisti au o sansa mare sa devina aproape vegetarieni chiar daca in mod tipic oamenii n-ar fi asa (uita-te la "obligativitatea ca si crestin" sa mananci "porcul de Craciun", respectiv ca la diferite sarbatori sa mananci "mici si bere").
Este atribuibil (unei) religiei? Da, sigur ca da. Statistic ca adventist poti trai mai mult. Si oamenii din jurul acelei religii, folosesc teologie ca sa argumenteze acest mod de viata (de genul: "trupul este templul lui Dumnezeu"). Motivatia este buna? Nu cred. Dar aduce beneficii. Sunt atei care mananca nesanatos, fumeaza, beau (sunt si crestini care o fac) dar a renunta la fumat si baut nu este facut deoarece ai presiune din cauza comunitatii (religioase) din care esti. Daca o faci e pentru tine, dar nu de rusine ca sa nu fii aratat cu degetul in biserica ta.
" Nu ma intereseaza avantajele religiosului."
Religia este pentru religiosi parca, sau vreti si voi ateii avantaje?
Eu sunt obiectiv, nu partinitor. Toate persoanele dintr-o societate ma intereseaza, nu doar cateva. Trebuie sa fie dreptate si egalitate.
"Toate persoanele dintr-o societate ma intereseaza, nu doar cateva."
Te intereseaza si soarta crestinilor?
Normal! Hai ca-ti mai repet odata ce am zis "Eu sunt obiectiv, nu partinitor. Toate persoanele dintr-o societate ma intereseaza, nu doar cateva. Trebuie sa fie dreptate si egalitate.
Nu te grabi, citeste incet si cu atentie... si de cate ori este nevoie.
Ti-am mai citit si alte postari in decursul timpului.
Nu te grabi nici tu.
Poate ti se pare ca esti obiectiv.
Se intampla chiar si ateilor mai experimentati.
Închinarea adusă adevăratului Dumnezeu ne oferă ceva mai bun decât o viaţă ce gravitează în jurul propriei persoane. Din cauza modului în care am fost creaţi de Dumnezeu, cei ce îşi urmăresc doar propriile interese nu pot găsi niciodată fericirea.
Adevărata închinare este spre binele nostru deoarece ne oferă un scop în viaţă. Cât de mult depinde fericirea de sentimentul că facem ceva cu adevărat valoros? Majoritatea oamenilor au un scop în viaţă, legat de familie, de prieteni, de afaceri sau de plăceri. Totuşi, din cauza nesiguranţei vieţii, deseori aceste lucruri nu le aduc fericire (Eclesiastul 9:11). Închinarea adevărată în schimb, ne ajută să găsim un scop mai nobil, care ne aduce mereu fericire, chiar şi când avem parte de dezamăgiri în alte aspecte ale vieţii.
Presupune să îl cunoaştem pe Dumnezeu şi să îi slujim cu fidelitate. Cei care o practică se apropie foarte mult de Dumnezeu (Eclesiastul 12:13; Ioan 4:23; Iacov 4:8). În plus, citind Cuvântul lui Dumnezeu, putem înţelege cu ce scop am fost creaţi pe pământ, de ce permite Dumnezeu suferinţa şi cum îi va pune capăt şi, probabil, lucrul cel mai impresionant, cum putem îndeplini un rol important în scopul lui Dumnezeu (1 Corinteni 3:9). Înţelegerea acestor lucruri poate da un nou sens vieţii voastre!
Cei ce practică închinarea adevărată cultivă o personalitate care contribuie la relaţii mai bune cu alţii...
Însa nu toate religiile se incadreaza la închinarea adevărată.
PorumbRodica1965 întreabă: