Minciuna,ipocrizia,lacomia nu sunt altceva decat instrumentele manipularii unei anumite secte...
Dintre cele mai importante elemente, pot fi enumerate:
- scrierile teologilor din primele secole ale Bisericii întemeiate de Hristos, cei mai în măsură să ne transmită înţelegerea corectă a textului Noului Testament;
- hotarârile sinoadelor ecumenice la care au participat de fiecare data sute de episcopi de al inceputul crestinismului pentru a confirma incă o data învăţăturile pe care le-au primit de la apostoli;
Continuare...
Iată doar câteva citate biblice despre Predanie (sensul actual al "Sf. Tradiţii"):
1). -II Tesaloniceni 2, 15:,, Deci, dar, fratilor, staţi neclintiţi şi tineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvint, fie prin epistola noastra." (şi alte învăţături, suplimentare faţă de cele trimise prin epistolă, prin scrisoare)
2). -Ioan 20, 30: "Deci si alte multe minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta." ( Sf. Traditie, Predanie)
3). -I Corinteni 11, 2:,, Fraţilor vă laud că în toate va aduceţi aminte de mine şi ţineţi predaniile aşa cum vi le-am dat"
4). -Faptele Apostolilor 2, 42,, Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni."
5). -II Petru 3, 2:,, Ca să vă aduceţi aminte de cuvintele cele mai înainte grăite de sfinţii prooroci şi de porunca Domnului şi Mântuitorului dată prin apostolii voştri."
6). -Filipeni 4, 9:,, Cele ce aţi învăţat si ati primit si ati auzit şi ati văzut la mine, acestea să le faceţi, şi Dumnezeul păcii va fi cu voi."
7). -II Tesaloniceni 3, 6:,, Fraţilor, va poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriţi de orice frate care umblă fără de rânduială şi nu după predania pe care aţi primit-o de la noi."
8). -II Timotei 1, 13:,, Ţine dreptarul cuvintelor sănătoase pe care le-ai auzit de la mine, cu credinţă şi cu iubirea ce este în Hristos Iisus."
9). -Ioan 21, 25:,, Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus şi care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin."
10). -II Timotei 2, 2:,, Şi cele ce ai auzit de la mine, cu mulţi martori de faţă, acestea le încredinţează la oameni credincioşi, care vor fi destoinici să înveţe şi pe alţii."etc...
Iar ca informatii generale,
Sf. Tradiţie neschimbată (Predania orală) a făcut a generat Scriptura şi nu invers. Dacă "Tradiţia neschimbată" nu oferă încredere atunci nici Biblia nu ar trebui să le ofere încredere "cârcotaşilor".
Pentru că până la apariția scrisă a Evangheliei lui Matei, Vestea cea Bună a fost propovăduită din aproape în aproape prin tradiţia orală, termenul biblic păstrat pentru acel mod oral fiind "PREDANIE"="TRADITIE".
Tradiţia este ansamblul scrierilor episcopilor din PRIMELE SECOLE creştine care prezintă în mod neschimbat viaţa Bisericii de atunci şi până în prezent.
Un singur cuvânt s-a schimbat odată (doar de cei din apus) iar asta a si condus imediat la apariţia Marii Schisme (un cuvant din Crez care s-a schimbat doar la catolici).
In rest, Sf. Traditie (Predanie) a ramas cu caracterul ei de neschimbabilitate...
Ce-i scris cu peniţa nu tai cu bărdiţa, în rest - joaca copilărească de-a telefonul stricat
Dar de cand traditia este sfanta?
Intrebarea pe care ar trebui sa o pui este:trebuie sa respectam traditia sau BIBLIA?
Biblia consemnează următoarele cuvinte dezaprobatoare rostite de Isus împotriva conducătorilor religioşi din zilele sale: „Renunţând la porunca lui Dumnezeu, voi ţineţi ferm la tradiţia oamenilor. . . Astfel faceţi fără valoare Cuvântul lui Dumnezeu prin tradiţia voastră" (Marcu 7:6–13, NW). În mod asemănător, apostolul Pavel a rezistat presiunilor de a introduce în învăţăturile sale atât filozofia greacă, cât şi tradiţiile eronate. „Luaţi seama, a avertizat el, ca nimeni să nu vă fure cu filozofia şi cu o amăgire deşartă, după tradiţia oamenilor" (Coloseni 2:8; 1 Corinteni 1:22, 23; 2:1–13). Existau unele tradiţii, sau învăţături, cu privire la care Pavel i-a îndemnat pe creştini să le respecte, însă acestea se bazau pe Scripturi şi erau în deplină armonie cu ele (2 Tesaloniceni 2:13–15). „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos", a scris Pavel, „pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit [pe deplin competent, NW] şi cu totul pregătit pentru orice lucrare bună". — 2 Timotei 3:16, 17.
Pavel a prezis o deviere de la Scripturi. El l-a avertizat pe Timotei: „Va fi un timp când oamenii nu vor suferi învăţătura sănătoasă,. . . şi îşi vor întoarce urechea de la adevăr". El l-a îndemnat pe Timotei: „Dar tu fii treaz în toate" (2 Timotei 4:3–5). Dar cum? O modalitate constă în faptul de a avea un „caracter mai nobil". Un lexicon grecesc defineşte această expresie biblică drept „disponibilitatea de a afla şi de a evalua ceva în mod obiectiv". Luca a folosit această expresie pentru a-i descrie pe ascultătorii lui Pavel din Bereea secolului I. Învăţăturile lui Pavel erau noi pentru ei. Lăudându-i, Luca a scris: „Aceştia [bereenii] aveau un caracter mai nobil decât cei din Tesalonic. Au primit cuvântul cu toată bunăvoinţa şi cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea este aşa". Faptul că aveau un caracter mai nobil nu însemna că bereenii erau sceptici şi că nu erau dispuşi să creadă nimic. Dimpotrivă, ca urmare a cercetării lor sincere, „mulţi dintre ei. . . au crezut". — Faptele 17:11, 12.
Asadar cerceteaza Biblia ca sa nu indusa o viata intreaga in eroare de traditia mostenita.Deoarece de dragul acestei "mosteniri" Dumnezeu nu te aproba