| Ciobanu_Stefan_1986_7K3c a întrebat:

Care sunt gradele preotesti? (De la diacon pana la arhiereu)

Răspuns Câştigător
| oprescudorin11 a răspuns:

Daca ai intrebat serios, sunt urmatoarele:
1. diacon, daca ai facut facultatea de Teologie si nu esti casatorit(pot fi diaconi si daca ai facut doar seminarul)
2.Preot (dupa hirotonisire -hiritonire ) daca esti casatorit si ai primit o biserica (cu spaga din pacate -dar nu asta era discutia)
3 protopop (daca primesti administrarea a mai multor biserici din zona).
4.Aici urmeaza ARHIEREUL, gradul cel mai inalt, o intelepciune deosebita, trerbuie sa fie calugar, corect in toate legile, har etc.)
Arhiereul poate fi EPISCOP, Arhiepiscop, Mitropolit, Patriarh.
Cum am zis, arhiereul se aleghe numai dintre Calugari, care au si ei o gramada de alte ranguri. Deci sa intelegi ca sunt 2 ramuri. Mai exista cantaretii, si ei cu rangurile lor sau calugaritele, de asemenea.
Intre calugari exista si Staret,(seful unei Manastiri etc. )
Doar Arhiereii(de la Episcop in sus) pot hirotonisi un preot, doar ei au dreptul sa avanseze in grad.
Daca te intereseaza iti mai pot spune.

| Ciobanu_Stefan_1986_7K3c explică (pentru oprescudorin11):

Dar gradele calugarilor, cantaretilor?

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Ciobanu_Stefan_1986_7K3c):

Gradele calugarilor sunt: rasofor, stavrofor şi schimonah, apoi ieromonah, dupa care urmeaza posibilitatea de a fi numit Episcop si asa mai departe.Gasesti si explicatiile prin 'cum se ajunge, ce canoane trebuie sa faci pentru fiecare treapta, ce merite sa ai. :http://ro.orthodoxwiki.org/Treptele_c%C4%83lug%C4%83riei

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Ciobanu_Stefan_1986_7K3c):

Totusi precizez ca Arhimandritul, episcopul etc. pot fi numiti doar in votul sinodal, adica adunarea ierarhilor.(un fel de Parlament). Arhimandritul nu este Ierarh.Doar poate deveni.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Ciobanu_Stefan_1986_7K3c):

La cantareti nu a existat vreodata un grad, cel putin in BOR. Cantaretii au fost voluntari nepregatiti dar talentati sau cantareti de opera, care prestau acest serviciu, din pacate pe un fel de spaga.
Intrucat, dupa ajungerea in 'democratie', fiscul are niste legi, Biserica s-a vazut nevoita sa asimileze cantaretii seriosi si permanenti cu grade bisericesti, ca sa-i poata trece pe 'statul de plata'.
Spre exemplu, cel de la Patriarhie, care este deosebit in opinia mea, Mihai BUCU, este protopsalt! Adica echivalentul unui protopop! Sef si indrumator pe mai multe biserici. De aici s-a facut ierarhia si a cantaretilor.Mai mult nu stiu in privinta lor. Dar cei deosebiti fac o scoala de muzica bisericeasca, care difera de scolile profane si prin notatia. Asta fiind alta discutie.

12 răspunsuri:
| suffarstar a răspuns:

Hot-bazat-mafeot-bulibasa-rege-Daniel

| Inferno a răspuns (pentru suffarstar):

laughing

| suffarstar a răspuns (pentru Inferno):

Cred ca l-am uitat pe Gigi Becali, sigur are si el ceva rang sau distinctie pe acolo. laughing

| NOname a răspuns (pentru suffarstar):

rolling on the floor

| 熊Panda熊 a răspuns:

Diacon-preot-arhiereu.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru 熊Panda熊):

Preotul nu poate deveni arhiereu, caci nu este calugar.

| 熊Panda熊 a răspuns (pentru oprescudorin11):

In primele secole crestine episcopii puteau fii casatoriti, insa canoanele s-au schimbat pentru ca episcopii sunt foarte ocupati si nu au timp prea mult pentru familie, astfel ca acum episcopii se aleg doar dintre calugari.
Dar preotia este un grad bisericesc.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru 熊Panda熊):

Preotul este grad bisericesc. Numai ca tu le amesteci categoriile. Calugarii sunt o ramura cu gradele lor stricte, preotii, cei care se intalnesc cu mirenii sunt alta categorie.
Nu amesteci caporalii cu coloneii si pe astia cu generalii, ca sa zic asa.
Apoi este discutabil ca in primele secole biserica sa fi permis casatoria la calugari. Biserica s-a organizat intr-adevar mai tarziu, in rest a mers paralel cu cea evreiasca din care a provenit. Apoi s-a constitit separat cea Ortodoxa, apoi a derivat cea catolica, pe imperiul de apus, apoi iar s-a facut o separare de protestanti si in final au aparut si secte.La ultimile este permisa casatoria.De fapt ei nici nu au calugari in sensul ortodox sau catolic.
La preoti este obligatorie chiar casatoria, altfel cum sa ai curajul sa-ti trimiti nevasta sa se spovedeasca la un individ care nu stie ce e o femeie sau ce necazuri are?