anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

"Cat despre ziua aceea sau ceasul acela, nu stie nimeni, nici ingerii din ceruri, nici fiul, ci numai tatal. "

1 - Din moment ce isus este dumnezeu si sunt acelasi personaj, de ce nu stie? Singurul motiv pentru care nu ar stii asa ceva ar fi ca sunt personaje diferite.

5 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Din asta ar rezulta, că Iisus era /este un Dumnezeu mai mic, decât Dumnezeu Tatăl.

| sabin89 a răspuns:

Foarte intortocheate explicatiile voastre, milan9 si martzian, si in special a lui milan9. Vreti neaparat sa bagati filosofia si in religie. Mai oameni buni, am citit si eu evangheliile. Iisus nu spune nicaieri ca el este Dumnezeu. Si v-ati gasit voi sa spuneti. El spune deslusit, pe intelesul tuturor (chiar si al copiilor) ca este Fiul lui Dumnezeu. Care e problema? Ce e greu de inteles de aici? Spune clar ca "a fost trimis". De cine? Tot de el? Mai fratilor, daca acceptati religia, macar acceptati-o cu mintea limpede. Judecati o propozitie, un text. Pe voi va deruteaza cuvintele spuse de Iisus: Eu si Tatal una suntem. In primul rand observati ca zice una, si nu unul. Si apoi, asta e o expresie, vrand sa insemne unitate, una ca scop. Si noi folosim expresia. Si la Partid se spune: Sa fim una. Adica fara dezbinari, sa urmarim acelasi scop.

| RAY a răspuns:

Sasi explic gaia,sa spunem ca eu ma insor si inainte de a ma insura spun nimeni din clubul asta nu stie ca o sa ma insor nici soarcamea nici macar eu ca sunt beat mi greu sami amintesc cu cine ma insor, ai inteles religia e foarte rationala, logica, bazata pe dovezii doar ateii care au inventat electricitatea, tehnologia monderna care a salvat multa lume prin descoperiri mari impotriva bolilor ei nu vad asta

ps scuze de greseli gramaticale

| milan9 a răspuns:

Deşi Mântuitorul Hristos a rămas tot timpul Dumnezeu, exprimarea de care ai amintit are legătură cu asumarea cât mai fidelă a naturii umane, pe care El şi-a împropriat-o pentru mântuirea oamneilor.

Dumnezeu Fiul este egal cu Tatăl, nicidecum inferior sau supus Tatălui.

Prin Întruparea Sa, Mântuitorul Hristos, păstrându-şi divinitatea, şi asumându-şi şi firea umană, El şi-a asumat şi „slăbiciunea" acestei firi în relaţia cu oamenii dar şi cu Tatăl.

Jertfa Sa după Întrupare, El a adus-o în relaţie cu Tatăl, ca jertfă a naturii umane (deşi era Dumnezeu), şi atunci, în mod absolut logic, termenii care exprimă o aparentă inferioritate în relaţie cu Dumnezeu Tatăl, se referă de fapt la „partea umanităţii" (pe care El şi-a asumat-o în mod liber în relaţie cu Tatăl, din cauza Întrupării, deşi Fiul este egal cu Tatăl).

În "rolul" temporar de om (în acelaşi timp rămânând şi Dumnezeu), El S-a jertfit şi S-a smerit, în faţa tuturor, a oamenilor, dar şi în raport cu Tatăl, pentru a duce până la capăt „rolul" asumării întregii umanităţi asupra Lui.

Dumnezeu Fiul, egal şi deofiinţă (! termen în mod special scris legat) cu Tatăl, şi-a asumat supunerea faţă de Tatăl doar pentru că în mod liber, El şi-a asumat şi rolul de „mijlocitor", intermediar, pentru oameni.

| martzian a răspuns:

Filipeni 2:7 ne spune, despre Isus că "S-a dezbrăcat pe Sine însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor."

Ce înseamnă asta? Că Isus își neagă natura și obârșia divină? Nicidecum. Ci ni se spune clar faptul că, pe pământ, El a s-a întrupat ca OM, golindu-se (kenoō - gr. - cuvântul pentru s-a dezbrăcat) de natura Sa, renunțând de bună voie la puterea pe care o are ca Dumnezeu. De ce? Este vorba de contrastul dintre omul la momentul căderii în păcat (Adam, Eva) și omul la momentul reversului acestei acțiuni. Prima dată omul a vrut să fie, în mod voluntar, ca Dumnezeu, stricând relația cu Acesta, iar în a doua situație, Hristos - Omul a decis, de bună voie, să renunțe la natura sa pentru a se supune, repunând omul pe poziția corectă în raport cu divinitatea.

Știu, e complicat, pe tema asta pot scrie o carte, dar nu am spațiu, timp și energie de mai mult la ora asta.

Sunt multe altele aspectele în care Omul Isus a renunțat la atributele sale de Dumnezeu. Tocmai de aceea avem în El modelul funcțional.