| costis a întrebat:

Catre ce tinde spiritualitatea ateista? Care e viitorul ei?

Răspuns Câştigător
| 1DeadMemories a răspuns:

Nu-mi place sa dau explicatii pompoase happy
La primul motiv te contrazic, am 2 copii.
La al doilea motiv, din spusele tale "societățile atee (secularizare) au probleme mult mai grave si mai multe decit societățile religioase"...hmmm,d-aia Danemarca, Finlanda, Suedia(85%),Norvegia,Japonia,tari cu peste 70% din populatie atee o duc asa rau. Romania se afla la partea opusa, cu cei mai putini atei.Probabil in urmatorii ani procentul va fi in crestere.

8 răspunsuri:
| Jardelin a răspuns:

Eu cred ca ateismul se va diminua foarte mult in viitor, din mai multe motive. Primul, pentru ca ei nu se prea înmultesc, biologic vorbind. De aceea exista aceasta lupta feroce pentru atragerea de adepți, pentru ca ei nu au spor natural pozitiv. Ca fapt divers mai adaug ca rata sinuciderilor este cu mult mai mare in rindurile ateilor decit in rindurile religioșilor.

Al doilea motiv este pentru ca se va ajunge ușor ușor la concluzia ca societățile atee (secularizate) au probleme mult mai grave si mai multe decit societățile religioase. Uite ce se întîmpla in Franța, unul din statele cele mai secularizate din Europa cu cele mai draconice legi anti-religie! Este o societate dezbinata, cu accese extremiste, dominata de teroare si teama. Oamenii de acolo, dar chiar si de pe la noi, dau vina pe islamul cel violent si intolerant, dar nu se vad pe ei înșiși cit sint de intoleranti si de înverșunați împotriva celor care au o credința. O țara golită de spiritualitate religioasă cum e Franța se umple cu iraționalitate, intoleranta si înverșunare. Păcat!

Chiar dacă in istorie au existat războaie cu substrat religios, știi care este paradoxul? Omenirea a supraviețuit, s-a dezvoltat și încă foarte bine, pina astăzi. Dar astăzi, astazi o societate cu cit este mai atee cu atit începe sa se confrunte cu probleme sociale mai periculoase.

Desigur, ateii or sa sara in capul meu si o sa fiu contrazis pentru ce am scris mai sus, insa "faptele din teren" vorbesc. In România, țara destul de diversificata etnic si religios, exista liniște si toleranta. Si in Polonia, si in Brazilia... Știi care este numitorul comun al acestor tari? Sint tari cu o populații cu grade mari de religiozitate. Iar credința in Dumnezeu ii face pe oameni mai toleranți si mai îngăduitori unii cu altii.

| Alcyon a răspuns (pentru 1DeadMemories):

Daca ai un nivel ridicat de trai, asta nu inseamna ca esti mai fericit. In mod paradoxal, multe tari civilizate au o rata a sinuciderii mai mare decat cea prezenta in tarile sarace.

| 1DeadMemories a răspuns (pentru Alcyon):

Corect si asta ...revenind la Romania, vrei sa-mi spui ca saracii care n-au ce pune pe masa, stau in cocioabe neincalzite cu 4-5 copii sunt fericiti? Da, majoritatea sunt fericiti ca-l au pe dumnezeu alaturi, sticla de bautura si conexiune la net, restul nu mai conteaza.

| bleakk a răspuns (pentru Jardelin):

Dar intelegi ca CHIAR DACA "credința in Dumnezeu ii face pe oameni mai toleranți si mai îngăduitori unii cu altii" NU DOVEDESTE IN NICIUN FEL EXISTENTA, ESTE?

| Jardelin a răspuns (pentru bleakk):

Da.

| 1DeadMemories a răspuns (pentru Jardelin):

Nu-mi place sa dau explicatii pompoase happy
La primul motiv te contrazic, am 2 copii.
La al doilea motiv, din spusele tale "societățile atee (secularizare) au probleme mult mai grave si mai multe decit societățile religioase"...hmmm,d-aia Danemarca, Finlanda, Suedia(85%),Norvegia,Japonia,tari cu peste 70% din populatie atee o duc asa rau. Romania se afla la partea opusa, cu cei mai putini atei.Probabil in urmatorii ani procentul va fi in crestere.

| KhludCiprian a răspuns:

Te referi daca exista spiritualitate ateista?

Daca tu consideri budistii ca fiind ateisti, poti sa iei un exemplu de acolo.

Daca nu, iti recomand cartea Walking Up de Sam Harris.

Pe scurt, pentru ca nu cred ca ai sa vrei sa citesti ceva ce e "de la Necuratu' ", meditatia cat are un rol terapeutic sau doar de auto-consolare, poate fi inteles, din fericire stim ca atunci cat te rogi la ceva fictiv, acest lucru nu confirma decat ca zeitatea suprema nu ii pasa de ceea ce crezi, dar in mod practic: nu exista.

| costis explică (pentru KhludCiprian):

Shlud, nu am intrebat daca zeitatea suprema exista sau nu. Afirmatia ca nu exista o faceti de vreo 10 ori pe zi numai aici pe TPU. Nu te-ai saturat sa toti repeti asta?



budistii nu se identifica cu ateii. comunistii nu au fost budisti. baietii astia de pe TPU, care se intrec in mizerii aruncate pe trecutul lor, nu sunt budisti.

| KhludCiprian a răspuns (pentru costis):

Krostis, ai intrebat de "spiritualitatea ateista", si iti ziceam ca daca vorbesti cu budistii ei au sa iti zica la fel.

Nu m-am zaturat kro sa iti zic asta. Totusi, ai cunoscut budisti, sau repeti ca budistii nu-s atei, ca nu-ti convine tie ca ei sunt si spirituali dar nu cred in nici o zeitate (cel putin unii din ei)?

Sau tu te plangi de "mizerii" ce-s adevarate, dar arunci propriile mizerii in schimb?