anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce a determinat introducerea icoanelor în creștinism?

Răspuns Câştigător
Răspuns utilizator avertizat
23 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Si in iudaism era o practica https://www.researchgate.net/......a_ortodoxa

si la greci era o practica, imagini reprezand zeii au fost mai mereu in multe religi

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nevoia de a baza credința pe imagini. Evreii au un zeu abstract, nu are chip, ceilalți aveau nevoie să vadă ceva.

| Celcestietot a răspuns:

Prostia umana, propaganda, fanatismul mizerabil chiar.

| Simpatic a răspuns (pentru Celcestietot):

Pai nu erai si tu crestin inversunat? ce s-a intamplat cu tine ai cazut precum Iuda? happy

| Celcestietot a răspuns (pentru Simpatic):

Nu, doar ca nu sunt de acord cu icoanele si nici nu isi au locul in preajma adevaratului Dumnezeu happy.

Răspuns utilizator avertizat
| Celcestietot a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Cel al lui Lot.

Răspuns utilizator avertizat
| Celcestietot a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

laughing al lui Lot, este părerea mea. Poate să fie și al lui Avraam și este, dar depinde de cum vezi lucrurile.

| milan9 a răspuns:

Toate cultele (lăsând la o parte învăţăturile greşite) au în mod ascuns (disimulat) cultul icoanelor (a imaginilor folosite ca "simbol").

Fiecare cult creştin exploatează excesiv functia de REPREZENTARE pe care o are IMAGINEA!

Astfel, „imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli?

Cu atât mai mult în Biserica lasata de Fiul lui Dumnezeu, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală (dupa modelul altor obiecte de cult recomandate in Vechiul Testament)...

| SG1995 a răspuns:

Eu mi-am pus invers întrebarea: De ce "Dumnezeu" sau Yahweh e un zeu abstract? Fiecare cultură are o imagine a divinități, de ce evreii n-au folosit imagini "divine", și am început să scormonesc, există simbolistică religioasă, dar nu există pictură religioasă, oare? Conform VT la intrarea în altar în camera în care se numea "Sfanta Sfiintelor" se aflat chivotul cu cartea legi, iar templu era locul în care Yahweh se considera că se arăta (ulterior s-a certificat că vrei când tămăiau camera, foloseau un mix de tămâie și plante cu miros plăcute, unele posibil halucilogene, dar să refractăm asta) se pare că la intrarea în altar existau două mozaice care reprezentau doi îngeri, deci în cultura ebraică timpurie imaginile erau uzate, iar cu mult înainte de aparația iudaismului monoteist, evrei aveau și ei proprii lor zei, care formau un panteon, confrom unui document Yahweh care asta e considerat zeul suprem pe vremea politeismului sau chiar a monolatriei, era consider nu zeu absolut ci zeul războiului, interesant nu, Biblia folosește extrem de multe ori expresia "Yahweh Shabbaot" - Domnul Oștiriilor, e conform unui manuscris descoperit la Marea Moartă Ashera zeita feniceană cunoscută și sub numele Astarte era zeița fertilități și agriculturi, și se pare că în cultura pre-iudaică, era soția lui Yaweh, s-au găsit statuete de-ale lui Ashera deci e posibil ca și Yaweh să fii fost reprezentat. Ce s-a întâmplat? Când au devenit evreii econoclaști? Ei bine undeva în timpul celei de-a doua captivități în Babilon, Yahweh sau mai exact cultul lui Yahweh capătă greutate, faptul că erau sclavi înseamnă că zeul războiului care îi proteja e mănios, asta era credința majorități, dar o minoritate denumită generic yahwhistă îl consideră pe Yaweh cel mai important zeu, și îl delimitează altor zei la fel Amhipotem al patrulea a impus în egipt cultul lui Atum Ra drept cult uni, la fel un grup de evreii devotați doar lui Yahweh profitând de frica generală, au impus un cult devotat strict lui Yaweh, apar profetii care sunt de partea lor, cu timpul mentalitea se schimbă, scrieriile sunt din nou editate, inițial ceilalți zei sunt doar creaturi inferioare lui Yaweh "Cine este mari Doamne ca tine între toți dumnezeii", pe îi scoate din existență "zeii sunt doar chip cioplit", și pe lângă faptul că cultul lui Yahweh capătă amploare, Yahweh e considerat zeu suprem, și din dorința ca cultul lui Yaweh să devină și rămână unic, trebuia să fie literalmente diferit de cultul celorlalți zei, astfel că Yaweh devin cum îl numește autorul Luca în Faptele Apostolilor "Dumnezeu necunoscut" adică un zeu fără chip, abstractizarea zeului a fost cea mai inteligentă mișcare, faptul că nu se folosea o imagine a lui, însemna că era clar superior altor zei, și nu putea fi confundat acestora. Chestia asta a fost mișcarea de căptăi care a fondat iudaismul monoteist precum îl știm astăzi. Și da, răspunsul desi pare în afara topicului, are o mare legătură:
Originea creștinismului este în iudaism, iar creștini deja în secolele doi și trei voiau să despartă definitiv de cultul iudaic, iar folosirea imaginilor era clar ceva distinctiv de iudaism, dar asta nu e principalul motiv, principalul motiv era rata mare analfabetism, iar să educi masele într-o religie nouă, e cam greu atunci când nu pot scrie și citi, de asta au început ca bisericile să fie pictate cu scene din Bibliei. Inițial nu exista un cult al icoanelor, totuși icoanele ca reprezentări vizuale ale religiei erau importantă, mai ales având vedere că contextul cultural nu era iudaic, europeni veniți din păgânism se adaptau greu la un cult religios abstract. Când a devenit cultul icoanelor important? Ironic, când dar când a început iconoclasmul, în biserică s-au început două curente una pro, și alta contra reprezentărilor vizuale, poți citi literatura religioasă din secolele IV - V ca să ai un context cât mai bun, în cele din urmă din dezbaterea asta și războaiele care au fost purtate, inconoclasmul a ieșit în pierdere, cel puțin până în perioada reformei, deoarece odată cu reforma lui Luther iconoclasmul prin iar avânt.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Erezia de la porunca a 2-a.

| CostinAlamariu a răspuns:

De ce pornesti de la presupunerea ca au fost introduse candva si nu au fost tot timpul in crestinism?

Evreii vechiului testament aveau conceptul de imagini sfinte. De exemplu heruvimii de pe Chivotul Legii. Si nu doar asta. In templul vechiului testament puteai gasi de asemenea imagini cu profeti si alte imagini sfinte. Daca nu ma crezi atat internetul cat si carti academice iti stau la dispozitie happy

Chiar Sfantul Luca Evanghelistul insusi a fost pictor de icoane si a pictat o icoana cu Maica Domnului cu pruncul Iisus.

In catacombele romane puteai gasi imagini si simboluri crestine facute mai naiv dupa posibilitatile in acele circumstante.

Dar ne putem gandi si dpdv teologic. Ce e Iisus daca nu o icoana a Tatalui?
"Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu: Arată-ne pe Tatăl?" (Ioan 14:9)

Cuvantul icoana vine din greaca si inseamna "imagine". Iisus a fost imaginea perfecta a Tatalui deoarece El s-a nascut inainte de toti vecii de la Tatal.
Nu e nimic gresit la ideea de imagine. Mi se pare absurd sa putem avea poze cu cei dragi ai nostri dar sa nu putem avea o imagine cu Domnul Iisus care ar trebui sa fie cea mai draga persoana din viata noastra.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Neascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu. Inca din timpul lui Pavel au intrat anticriști in randul creștinilor. Ei și-au făcut lucrarea prin diferite practici pentru a face ca creștinii sa cada de la credință. Si au avut succes! 2000 de ani de atunci si inca nu își dau cu seama ca se închina la idoli. Oare se vor trezi pana la revenirea Domnului?

| Panamax a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Linsul icoanelor reprezinta un sistem de vaccinare al populatiei. Daca nu ti-ai facut plinul de bacterii si virusi cu icoana pupi mana preotului si lingi lingurita cu vin ca sa fii sigura.
Si uite asa babele care merg constant la biserica nu au nicio problema cu covidul, au imunitatea la maxim.Frica sa aveti astia cu sectele ca daca luati virusul ati incurcat-o.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Panamax):

Din biserica mea au murit 4 frați, din care 3 dintr-o familie.

| Algo098 a răspuns (pentru Panamax):

Linsul icoanelor = vaccinare prin imbolnavire si cine scapa e considerat imunizat si vaccinat happy

| Algo098 a răspuns (pentru Panamax):

Cine moare in urma vaccinarii prin linsul icoanelor e considerat mort viu nemuritor si cu viata vesnica.

| romeo78 a răspuns:

Din cauza analfabetismului, lipsa de înțelegere a limbii latine în care se predica în primele biserici creștine. Dar, și din dorința de a face cunoscut un Apostol al lui Dumnezeu, faptele sale.
Pentru că religia creștină pură a dispărut după ce Împăratul Constantin a declarat-o oficială!
Multe din obiceiurile păgâne au fost transformate în obiceiuri creștine.
Ortodoxia a rămas singura religie monoteistă cu reprezentare iconografică, dar și prin statui.
Restul religiilor, de obicei au reprezentare prin statui sau deloc în cazul musulmanilor!

| Algo098 a răspuns:

O imagine valorează cât o mie de cuvinte, este ceva ce poate genera și trezi emoții.
Probabilitatea ca destinatarul povestii sa fie fie atras mai mult de poveste creste de cateva ori în cazul în care sunt atasate si cateva imagini. Acelasi lucru se intampla si in marketing cand experții selecteaza cu atenție imaginile și culorile pentru a atrage consumatorii să cumpere anumite produse.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Este o practică păgână. Să fie și ceva fizic la care să te închini, nu se putea doar în duh și adevăr... rolling eyes

| Dana2103 a răspuns:

Icoanele au fost facute sa vanda. Dar icoanele ca si statuile au fost facute cu scopul de a face mai vizibila religia in mintea oamenilor

| Onisim10 a răspuns:

Asta este o intrebare buna, caruia i se poate atribui un raspuns bun, nu trebuie icoane in biserica, eu sunt de alta religie, si nu inteleg de ce au pus astia icoane in biserici.