Ca totul se repeta. Și noi toti trecem prin aceleași experiențe. De aceea poate unii sfătuiesc pe altii fiindca au trecut prin același gen de experienta la vârsta respectivă. Ce e nou pentru tine, pentru mine e vechi poate. Sau o altă interpretare ar fi că au existat si alte civilizații si lucrurile au mai fost că totul exista dintotdeauna, timpul nu conteaza, nu există.
Din Ecleziastul se poate intelege orice: de la cel mai crancen nihilism la cel mai fundamentalist crestinism.
Deci da, iata o opera literara probabil absurdista si sigur postmoderna scrisa in Antichitate.
Precum muzica klezmer, Ecleziastul pur si simplu iti amplifica starea de spirit pe care-o ai in momentul respectiv.
Am voie să-ți dau o interpretare pleoastronautică?
Probabil au mai existat civilizații pe Terra cu mult înaintea civilizației noastre (cu multe milioane de ani înainte). Nu suntem noi prima "experiență". Și probabil nu vom fi nici ultima.
Pot să îți dau un sfat? Nu mai interpreta versetele biblice. Singurul fapt că niște fraze au nevoie de "interpretare" ar trebui sa fie un indicator destul de clar despre cat de in serios ar trebui luată Biblia.
Interpretarile pot varia. Daca vrei interpretarea exacta, atunci intreaba-l pe cel care a scris textul respectiv.
Acum lucrurile noi vin punând ceva șui, făcând un lucru total inutil, dar la care sigur s-au gândit alții mii.
Acum e mai ușor să ne amintim de vremurile vechi deoarece există internetul. Deci nu mai e valabil, ce e accesibil se va reaminti.
Si martoaga a mancat jar si s-a transformat intr-un armasar mandru...
Si printesa a sarutat broscoiul iar acesta s-a transformat intr-un print...
Ce interpretare îi dați voi acestor versete?
... serios?
Este vorba despre imposibilitatea omului de a ieși de sub imperiul păcatului. Singurul lucru cu adevărat nou, spun Sfinții Părinți, a fost Întruparea lui Dumnezeu Cuvântul.
Chiar dacă în efectele sale, gândirea umană apare ca diferită, în esență ea este aceeași. Poate că este bine aici să menționăm că toți suntem (ar fi trebuit să fim) una, chiar dacă acum nu mai simțim (foarte bine) această unitate pentru că suntem îmbucățiți de păcat. Vezi: https://www.chilieathonita.ro/2021/06/08/cati-oameni-a-creat-dumnezeu/. Dincolo de asta, poți să citești pe această temă Sf. Dionisie Areopagitul și Sf. Sofronie de la Essex. (atenție! sunt cam dificili, însă merită efortul. Începe cu primul dacă ai făcut/faci filosofie; dacă nu, cu al 2-lea)
LisaJulie întreabă: