anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce conține "Sfânta Tradiție"? Este undeva consemnată în integralitate?
Obiceiurile înroșirii ouălor de Paște, al împodobirii bradului de Crăciun sau cel al costumelor și măștilor (ursul, capra, moșul, etc.) fac parte din Tradiția ortodoxă?

Vă rog să răspundeți doar dacă sunteți în cunoștință de cauză, studiind problema. Mulțumesc anticipat!

20 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Nu Sfanta Traditie nu se refera la obiceiurile adoptate de la pagani, ci se refera la scrierile Parintilor Bisericii si la deciziile Conciliilor Ecumenice (sau: catolice/pan-ortodoxe), a caror traditie este continuata prin modul la care Biserica preda si interpreteaza invataturile crestine.

| anonim_4396 explică (pentru doctorandus):

Deci Tradiția nu îndeamnă la obiceiuri ca vopsirea ouălor? Atunci de ce acestea sunt primite în biserică pentru a fi "sfințite"?

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Este obicei traditional, dar nu cred ca BOR are o dogma despre asta.

| anonim_4396 explică (pentru doctorandus):

Deci Tradiția este considerată un fel de "dicționar" al Sfintei Scripturi?

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Sfanta Traditie inseamna ca Biserica interpreteaza Biblia cum stie ea, nu cum stiu neoprotestantii.

| SG1995 a răspuns:

"Obiceiurile înroșirii ouălor de Paște, al împodobirii bradului de Crăciun sau cel al costumelor și măștilor (ursul, capra, moșul, etc.) fac parte din Tradiția ortodoxă?"
Nupe, tradiția religioasă și tradiția culturală sunt doua lucruri diferite.
"Sfânta Tradiție" este considerată izvorul extra-biblic al doctrinei creștine. Pe scurt, "Sfânta Tradiție" este suma tuturor învățăturilor religioase transmise oral printr-o relație de tip "maestru-ucenic". Practicele enumerate de din n-au legătură cu "Sfânta Tradiție".
Pe scurt, Biblia e o care subiectivă și poate fi interpretată în mii de felul, de-a Sola Scriptura e considerată insuficiență deoarece Biblia nu se explică pe sine, astfel apare tradiția, o sumă de invaturi orale care explică au rol de a menține o anumită interpretare doctrinală.

| mentholinks a răspuns:

"Sfanta Traditie" e orice numai sfanta nu e. Majoritatea practicilor sunt pagane. Clericul a zis ca e sfanta doar ca sa aiba oamenii ocupatie. Singura Traditie sfanta e cea practicata la ordinul lui Dumnezeu in VT care nu se mai practica in ziua de azi.

| CostinAlamariu a răspuns:

Ok, vad ca niciunul din raspunsuri nu e in cunostinta totala de cauza.

Impodobirea bradului si vopsirea oualor nu fac parte din Sfanta Traditie.
Astea sunt obiceiuri culturale inofensive. Biserica nu are nicio problema cu cultura unei anumite țari cat timp nu e in contradictoriu cu doctrina creștină.

Dar ce e Sfanta Traditie. Sf. Traditie este tot ce a fost lasat prin viu grai de apostoli ucenicilor lor si tot asa. Nu o data apostolii si chiar si Iisus au zis ca sunt multe lucruri de zis si daca s-ar scrie toate n-ar fi de ajuns toate cartile din lume. Inca din Biblie, deci, aflam ca invatatura crestina e mult mai bogata si insemnata decat ce scrie in Biblie.
Practic Biblia e un rezumat al Traditiei, dar si Biblia face parte ea insasi din Traditie. Cum crezi ca s-a stiut ce carti sunt canonice si ce carti nu sunt canonice? Prin Sf. Traditie.

Sfanta Traditie nu este neaparat consemnata undeva, dar au existat dati cand o parte a fost consemnata la nevoie. De exemplu la cele 7 concilii ecumenice.

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

Nu mi se par inofensive, atât timp cât au păgânismul impregnat în ele...

| pacatosulBogdan a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu e paganism sa vopsesti sau sa inchondeiezi ouale de Sfintele Pasti si nici sa impodobesti bradul de Craciun sau sa-ti faci urari, fiindca toate acestea au legatura cu sarbatorile crestine si nu le contrazic. Tezaurul revelatiei divine si viata Bisericii in Duhul Sfant, care este Traditia, din care o parte absolut esentiala si necesara a fost consemnata in Scripturi, nu poate fi redusa decat rau-voitor sau simplist la niste obiceiuri populare, care nu contrazic credinta crestina, nu ne impun vreun idol sau zeu, ci inveselesc inima si ne bucura de Sfintele Sarbatori. Caci Hristos le-a spus Sfintelor Mironosite, dupa invierea Sa, "Bucurati-va!", si Sfantul Apostol Pavel ne indeamna: "Bucurati-va pururea!". Crestinismul este o religie a bucuriei, dar nu a exaltarii, fiindca Hristos a inviat! Hristos ne-a adus mantuirea! Nimic nu e mai important decat ca Hristos ne-a adus viata vesnica, prin credinta in El, si ca nu mai suntem biruiti de iad si de intuneric. "Unde este moarte boldul tau? Unde este iadule biruinta ta?!"
Paganism este sa nu stii sau sa nu vrei sa-ti faci semnul Sfintei Cruci in fata icoanei PreaSfintei Nascatoare de Dumnezeu si a Pruncului Iisus. Acest refuz contrazice tot adevarul revelat prin traditie si scripturi, si plaseaza in afara crestinismului.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Scuza-ma, dar sa zici ca paganismul e impregnat in creatia lui Dumnezeu mi se pare o bleasfemie la adresa lui Dumnezeu. Obiceiurile astea enumerate de tine gen oua de paste sau impodobitul bradului nu au nicio legatura cu paganismul. Au fost facute din totdeauna de crestini si au o simbolistica puternica crestina.

O sa-ti zic si tie ce zic la toti speriatii de paganism. Paganii au baut apa, asta inseamna ca noi nu mai trebuie sa bem apa?

| fllu07 a răspuns:

Pentru păcatosulBogdan care m-a blocat:

Ai si temei biblic pentru ouă vopsite sau brad împodobit? Pentru serbarea zilei de 25 decembrie ca fiind ziua de naștere lui Isus Cristos? Chiar as fi curios unde scrie asta în Biblie? Si unde scrie si ca Maria la născut pe Dumnezeu?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu cred ca sunt reminiscente pagane cele cu mastile.
Dar Sfanta Traditie e ceva exclusiv din Biserica Ortodoxa.
Adica tot ce a ramas prin viu grai de la apostoli,(care l-au cunoscut pe Hristos)dar nu este mentionat in Sfanta Scriptura.
Iar cu ouăle si bradul ce as putea raspunde?
Se aduc ouă la biserica de pasti si se sfintesc, deci e traditie.
Cu bradul, daca imi dai voie, o sa mă mai gandesc.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Asta zic... Poate (sau sigur) există și informații prețioase în scrierile Tradiției...dar prin faptul că se împletesc cu toate aceste obiceiuri păgâne, Tradiția nu își pierde credibilitatea?
Tu ești ortodox?

| SG1995 a răspuns (pentru anonim_4396):

De fapt nu chiar, și catolicii au "Sfânta Tradiție".

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da,ortodox.
Daca aceste obiceiuri nu afecteaza dogmele(poate e un termen prea complicat) e posibil sa fie inofensive.
Colindele sunt despre Hristos.
Dar acolo cu capra si ursul au cam sarit calul.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Acum apare o întrebare: Cum îți poți da seama ce este de inspirație divină și ce nu din Tradiție?

| fllu07 a răspuns (pentru anonim_4396):

Despre colinda cu steaua sus răsare. ce sa zic: Biblia ne învață că steaua respectivă a aparut pe cer prin puterea Diavolului.

Magii care l-au vizitat pe Isus la fel, trimisi de Irod sub influența Diavolului, si oricum Dumnezeu a condamnat si condamnă magia si astrologia de orice fel. În plus când l-au vizitat era mare deja, avea aproximativ 2 ani. Nu mai era în iesle în Betleem.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ai folosit cuvintele inspiratie divina?
Adica Duhul Sfant?
Aici totul e clar.
Traditia s-a format de pe vremea Sfintilor Parinti si ei aveau Duhul Sfant.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Confunzi lucrurile. Una e Sfânta Traditie cu unele datini și tradiții strămoșești. Pentru lamuriri: https://www.crestinortodox.ro/......80545.html