Faptul ca vine unul, ii promite marea si pamintul si luna si stelele, i-o trage si apoi se face ca ploua, iar ea e prea slaba psihic sa treaca peste un astfel de soc si considera ca manastirea ar fi o solutie. Stiu un caz (verisoara a nevesti-mii) de fata la ~23 de ani, frumusica, absolventa de Farmacie, cu job cu un salariu la care altii doar viseaza, plecata la manastire dupa ce a imbirligat-o cumva sa faca timpenia asta un ratat idiot de asistent social cu salariul minim care mai facuse chestia asta cu vreo 2-3 tipe (nu a profitat de ele, ci le-a cunoscut pe la biserica si le-a bagat in cap timpenii de-astea cu manastirea de s-au calugarit bietele fete). In cazul ei, era si dintr-o familie destul de religioasa, nu cred ca cineva cu totul cu picioarele pe pamint ar face un astfel de pas, mai ales la o virsta mica. Pe cei trecuti de 40-50 de ani care isi pierd familia/scopul in viata si gasesc alinare in viata la manastire ii inteleg, dar pe astia tineri, sub nici o forma.
Ce credeti ca ar determina o tanara la cinsprezece ani, aflata la inceput de drum in viata sa-si parasesca familia si prietenii si sa mearga la o manastire, si sa locuiasca acolo pentru tot restul vietii?== lipsa de sănătate mintală / ( la cap ).
Era nevoie sa repeti intrebarea? serois! era indeajuns raspunsul!
si daca crezi ca am greseli de exprimare esti asa de bun ca ma corectezi, ca pot edita? Multumesc!
Ar fi culmea s-o determine lipsa de sanatate mintala la picior.
Doar problemele din familie ar putea determina o tanara de 15 ani sa se retraga acolo. Si spun asta in conditiile in care, minora fiind ar fi avut nevoie de acordul parintilor.
Faptul ca si-a parasit familia, iar ei probabil nu au cautat-o niciodata( cred), imi da cu virgula.
Nu neaparat probleme de familie.Si cred ca familia a cautat-o.
Indoctrinarea religioasa, ce altceva?
"Cine iubeste oamenii mai mult decat pe mine, nu e vrednic de mine", nu? Si mai e si impartitul lumii in dumnezeu si diavol, astfel toti oamenii care pacatuiesc sunt posedati, la un moment dat nu mai poti trai printre "posedati" [ca la manastire n-ar fi ]
In urma cu ceva timp am avut o discutie cu o maicuta de la manastire din apropiere.Era de la 15 ani in acel loc, in momentul ala avand 45.Stia mai mult despre viata de afara cat as fi stiu eu despre religie.Si totusi atatea ani...rugaciuni, munca si multe altele.
Pai oamenii se plang calugarilor si calugaritelor, asa ca ei sunt un fel de radio şanţ, stiu doar partile rele ale lumii, sau a zis ceva de bine?
Ce sti tu despre viata la manastire? Vorbesti fara cunostinta de cauza. Apoi cine a zis ca cei care pacatuiesc sunt posedati, cred ca confunzi cuvatul posedat cu altceva. Vezi voi cei necredinciosi deformati ortodoxia dupa cum va convine, habar nu aveti ce inseamna sa fi ortodox.
Stia cam de toate. Avea habar de noile tehnlogi, vorbea foarte frumos, era politicoasa( la putini am intalnit acel bun simt)
Oricum mi-a facut impresie buna!
Orecum...intru destul de rar la acesta categorie, si mai rar ma bag la discutie.In orice caz aici vad cel mai mare trafic.Intodeuna va fi acea mica,, confruntare'' intre atei si credinciosi.
Habar nu ai cum e la manastire, eu stiu deoarece am rude acolo, iar pentru un crestin adevarat sa fi posedat inseamna ca o persoana sa fie sub controlul diavolului, adica sa nu mai aiba control de sine persoana aceea si diavolul sa vorbeasca prin ea, asta inseamna ci nu atunci cand pacatuiesti, asta o faci cu voie proprie nu trebuie sa te impinga nimeni
Habar n-ai tu de posedare. Cum pacatuiesti cu voie proprie? Diavolul te ispiteste si te posedeaza ca sa pacatuiesti. Mai ai "control de sine" cand ai chef de pacatuit?
Eu stiu cum e pentru ca liceul l-am facut la un seminar (teologic ortodox), asa ca poti sa-ti stergi rasul fals.
Daca vrei sa o luam asa,ispita nu e un pacat in sine ci o provocare spre desavarsire. Eu cunosc indirect o persoana posedata, iar crestini care cred ca ateii sunt posedatii, aia sunt fanatici cu siguranta. Pot sa te intreb ceva draga Mada: Cu ai devenit atee?
Adevarat, ca nu ai control de sine, daca vorbim de o dependenta cum ar fi de alcool.
Dar cand cedezi ispitei, nu mai esti "stapan pe sine", astfel, pentru crestini esti posedat, temporar, dar esti.
Au fost mai multe lucruri, m-am trezit deodata ca nu mai cred in dumnezeu si ca n-am nevoie de un prieten imaginar, nici lumea n-are nevoie.
Nu sunt in ordine, dar cam astea sunt, ma rog, parte din ele: http://rlv.zcache.com/......vr_512.jpg + am observat ca animalele viseaza, cel in cauza avea un cosmar, se temea de ceva, deci are sentimente, invatasem ca animalele nu au + am citit ceva despre medicamentele placebo, am descoperit autosugestia si am descoperit c-o folosesc des, si altii o folosesc, mai ales cei care cred in vraji si blesteme, apoi am inceput sa caut informatii despre stiinta, random, am vazut ca lumea poate aparea si exista fara un creator. Cu fiecare noua informatii mi se confirma asta. Recent am inceput sa ma uit la Planet Earth si iar, mi se confirma la fiecare episod ca nu exista nici un dumnezeu.
Diavolul te ispiteste si atat, nu te posedeaza, nu te obliga sa faci pacatul, el doar te inseala, tu ai libertatea de a alege daca vrei sa faci sau nu vrei sa faci pacatul. Ispita poate fi mare de tot si sa cedezi, dar intodeauna ai libertatea sa renunti la pacat.Ai intodeauna control de sine, altfel de ce am mai ajunge in iad daca fara voia noastra si obligati am pacatuii, ar fi nedrept, dar noi mergem in iad pentru ca acolo am ales sa mergem prin faptul ca am ales pacatul. Nu stiu ce seminar ai facut dar cred ca nu ai invatat nimic ai inteles totul gresit, nici nu ma mai mir ca esti atee, la cum vezi tu ortodoxia e clar ca nu ai cum sa crezi asa ceva, si eu as fi ateu daca as vedea ortodoxia cum o vezi tu.
Eu cred ca am inteles bine, ateismul meu nu vine din intelegerea gresita a basmelor, ci din folosirea creierului. La cum vad crestinismul. Oky, domnu' inteligent, daca e cum spui tu, de ce ateii sunt considerati posedati? Si nu imi veni ca tu nu, vorbim de majoritatea.
Fara suparare Mada dar vorbim de aceiasi majoritate care habar nu are cine a scris Biblia.
Nu doar ca nu sunt posedati,dar cu ateii diavoul nu are nici o treaba, el este multumit ca nu crezi ca exista, nu te mai ispiteste si nu te mai lupta,deoarece a fi ateu este deja pacat. Nu este nimeni posedat, niici atei nici crestini,cei care zic asta nu stiu ce vorbesc decat cazuri foarte rare si in cazul acela se face exorcism, cred ca ai auzit de asa ceva, doar atunci se pune problema posedarii, cand e nevoie de exorcism. Nu sunt basme si le-ai inteles gresit chiar de la crestini care nu stiu ce spun, dar degeaba iti spun asta, mandria si orgoliul tau prea mare nu te lasa sa recunosti ca ai inteles gresit, ai impresia ca le sti pe toate si nu poti gresii. Asta e ceea ce am observat la cei mai multi atei, se cred super destepti si stiutori a toate cate sunt si cum am zis, o mandrie cat bomba atomica de mare.
Nu chiar, exista preoti care cred asta.
Pe bune de ce vorbesti fara sa stii. In coran numele de Iisus este de mai multe ori scris decat chiar al profetului Mohamed. Musulmanii cred in Iisus,dar nu ca si crestinii,la ei este diferit, nu stiu exact cum, ca nu le stiu pe toate, dar nu vorbesc decat din ce stiu spre deosebire de tine. Ai zis ca e gandirea majoritatii, dar daca aceasta este gresita de ce nu renunti la ea. Asa pot spune si eu ca gandirea majoritatii crestine este asa si eu doar dau mai departe ce aud
, dar eu nu fac asa, eu cunosc ortodoxia din ce am studiat eu ci nu din ce am auzit la altii, ai vazut ca la altii e gresit, de ex cei care au zis ca ateii sunt posedati.
Ce le intorci, ma refeream ca nu cred ca el e "mantuitorul". Ei il vad doar ca pe un profet. Tu vorbesti din ce nu stii din moment ce spui ca vorbesc din ce nu stiu. Si eu stiu din ce am studiat, dar e mai funny ce auzi, astfel se observa gandirea, sau lipsa ei a adeptilor unei religii. Deci, ei nu sunt botezati, nu cred ca Iisus e calea, adevarul si viata, de ce ii mai ispiteste diavolul?
O idoctrinare puternica psre crestinism, si posibile dezamagiri in viata
Draguta, in primul rand, cred ca te determina lipsa unei relatii bune in familie, lipsa unei educatii spirituale din familie, lipsa cunostintei despre Dumnezeu. La manastire daca te duci, nu faci altceva decat ceea ce-ti place ( sa presupunem )tie, si, nu luiDumnezeu, Totusi la 15 ani cat de cat trebuie sa ai discernamant, sa vezi ce v-a urma, daca te separi de familia ta, o viata de manastire, nu este usoara, dar probabil este placuta, sa fii tot timpul ca si in armata, dar nu in armata luiIsus pentru ca El nu s-a separat asa de lume, devenind pustnic, ci a trait in mijlocul oamenilor de orce fel, le-a suportat rautatile, greutatile, dispretuit fiind de multi si batjocorit dar, atat timp cat a trebuit a trait, in mijlocul lor, dar spre deosebire de multi, el a facut voia lui Dumnezeu, stand separat de lume, prin faptul ca nu a facut ceea ce a facut lumea.Adica : a fost drept, corect, supus lui Dumnezeu si familiei din care facea parte, nu a participat la traditiile si obiceiurile iudeilor, nu a participat in organizatii politice, n-afost corupt, a fost un prieten de incredere, a avut mila, si compasiune pentru oameni, a invatat oameni adevarul despre Dumnezeu, nu si-a cautat folosul sau ci pe al oamenilor de orce fel.A facut exact ceea ce i-a cerut dumnezeu de la el, si pe buna dreptate a fost numit : Cel mai mare om care a trait vreodata. Tu daca iti indrepti pasii catre manastire ce ve-i face? Nici nu inveti Adevarul, despre D-zeu si scopul Sau, nici nu faci ce pretinde D-zeu de la tine,. nu ti-a cerut El asa ceva. Acolo ve-i invata teatru, traditie, si obiceiuri impuse de om si nu de D-zeu., si ve-i invata, dar niciodata nu ve-i ajunge la cunostinta lui D-zeu. (daca doresti mai comunicam).
Dorinta de purificare, viata la o manastire poate fi benefica, sa stai departe de toate, un timp....dorinta de al cunoaste pe Dumnezeu si voia Sa.
Te-ai schimbat radical! Esti opusul celui care erai inainte! Nu credeam ca se va produce o asemenea schimbare!
Nici eu, dar nu schimbarea e mai importanta ci ca convigerea sa fie permantenta nu temporara.
Dezamagirile vietii, increderea in oameni care nu mint, nu fura, nu te dezamagesc, si probabil frica de moarte si credinta in Iisus Hristos. oricum nu va fi calugarita imediat ci vor trece cativa ani buni pana cand se va intampla.cand se va maturiza, va alege singura daca va ramane ori nu.
Iubirea fata de Dumnezeu,descoperita de tanara, caci asa se creeaza Sfintii, Sfintii nu se nasc, ci ei isi construiesc o viata de Sfinti.
Iubirea, cautarea linistii si o viata cat mai curata fara de pacat ar determina o tanara catre manastire.
Acestea sunt adevaratele modele ale Bisericii, persoane care nu sunt constranse de catre cineva sa aleaga aceasta cale.