| DeeaAndreea2000 a întrebat:

Ce credeti?:
-ca oameni se trag din maimute
-ca oameni au fost create de Dumnezeu ca si celelalte animale

Răspuns Câştigător
| DanuTzCarbon a răspuns:

Omul a fost cununarea creatiei. Noi suntem fiinte... nu stiu cu spirit ca sa zic asa. Noi daca murim, avem doar o alta cale, pe cand un animal daca moar, moare si atat. Se biodegradeaza si gata. Animalele nu au calitatea de a iubi, dar noi o avem de unde rezulta ca nu avem cum sa ne tragem din maimute (ele nu sunt iubitoare). Ce vedem la un animal, ca simtim ca ne place ne iubeste este o confuzie cu atasamentul. Animalul are simt de atasament.

Ti-am dat si argumentare... Ce chestie laughing e bine sa fii cateodata atent la orele de religie happy

40 răspunsuri:
| AleDia a răspuns:

Oamenii au fost creati de Dumnezeu

| Paulla a răspuns:

Oamenii NU se trag din maimuţe, ci dintr-un strămoş comun al acesteia.

| PreaSfintitu a răspuns:

Cum spunea si Paulla

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Paulla):

Si stramosul comun ce a fost?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ca oameni se trag din maimute, darwin a afirmat ca avem un comun comun cu al cimpanzeilor care dupa testele adn asa si este, mamiutele de atunci erau primate nu erau maimutele de azi au mai evoluat si ele multe speci au disparut dar omul este maimuta sau primata spune-i cum vrei

| Wehrmacht a răspuns:

Paulla are dreptate.Nu direct din maimuta.Dar cand esti enervat ca unii nu pot pricepe varianta mai grea uiti detaliile si fara sa vrei spui maimute.Dar sa fim seriosi.Pana is maimuta seamana mult cu omul.Am vazut maimutele alea care reuseau sa faca un foc...sti ce? Am vazut oameni care nici aia nu pot sa faca!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, asa e.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Wehrmacht):

Stramosul ala comun ce era?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ceva dovezi sunt oferite doar discuti si atat http://www.descopera.ro/......tia-omului
Mecanismul evolutiei animalelor, desi inteles de putini oameni, este de fapt foarte simplu si logic. Teoria evolutiei defineste evolutia in mod exact ca schimbarea caracteristicilor genetice ale unei populatii in timp. Pentru schimbari radicale care duc la aparitia de noi specii (macroevoutie) este nevie de milioane de ani; schimbari mai putin radicale au fost observate insa (microevolutie). Un fluture ce traieste in Anglia avea doua varietati: deschisa la culoare si inchisa la culoare. Cei din urma reprezetau 2% din totalul populatiei in 1848. In 1898 insa, ei reprzentau 95% din populatia din zonele industriale. Aceasta este un exemplu de evolutie (schimbare in caracteristici genetice) datorata selectiei naturale: poluarea industriala duce la innegrirea pomilor si suprafetelor pe care se aseaza fluturii. Cei inchisi la culoare sunt observati mai greu de pasari, deci supravietuiesc mai bine pana la varsta reproductiva.

Deoarece ADN-ul nu se pastreaza in timp pentru a fi analizat, ne putem baza pe caracteristicile fizice observabile din fosile, existand o legatura directa intre gene (AND) si caracteristicile fizice ale unei specii. Evolutia nu insemna progres. Populatiile se adapteaza la conditiile mediului; o adaptare care este aduce succes in anumite conditii poate duce la disparitia speciei cand conditiile se schimba.

TOP

Variatia Genetica


Pentru evolutie este nevoie de variatie genetica. Variatia genetica este exprimata prin alele; alelele reprezinta versiuni diferite ale aceleiasi gene. Spre exemplu, la oameni exista patru alele determinand patru grupe de sange: A, B, AB si O. In exemplul de mai sus, daca nu ar fi existat cateva molii inchise la culoare la inceputul industrializarii, populatia nu ar fi evoluat de la culoare deschisa la culoare inchisa. Variatia genetica are la baza un proces numit mutatie genetica (o schimbare a genelor). O mutatie este practic o greseala facuta in momentul copierii ADN-ului. Majoritatea mutatiilor nu produc o schimbare pozitiva sau negativa (mutatii neutre). Un numar infim sunt pozitive; restul au rezultat negativ. Mutatiile neutre sunt in general pierdute. Cele negative sunt, pe deasupra, eliminate de selectia naturala. Cele pozitive sunt avantajate de selectia naturala si in general cresc in fregventa. Un exemplu de mutatii pozitive sunt alelele care confera insectelor rezistenata la numite chimicale folosite impotriva lor. Daca aceste chimicale sunt folosite pe scara larga, fregventa aleleor ce confera rezistenta creste foarte mult.

Un individ mostenete doua alele, una de la fiecare parinte. Aceasta produce o "recombinare" a genelor, care creste variatia genetica. De asemenea, variatia genetica creste datorita venirii in populatia a indivizilor apartinand altor populatii. Dupa cum am spus, evolutia reprezinta selectia anumitor alele, avand la baza variatia genetica. Mutatiile duc la o crestere in variatia genetica, pe cand evolutia duce la o descrestere a variatiei genetice. Principalul mecanism prin care evolutia are loc este selectia naturala.

TOP

Selectia Naturala

Teoria evolutiei are la baza selectia naturala, iar aceasta este definita ca succes reproductiv diferentiat. Adica anumiti indivizi vor avea mai multi urmasi decat altii, iar in timp fregventa celor mai prolifici va creste. Mai exact, fergventa alelor ce duc la succesul reproductiv mai bun decat media al indivizilor ce le poseda va creste.Cel mai fregvent, evolutia actionaza prin inlaturarea mutatiilor negative. Indivizii care au aceste mutatii nu supravietuiesc pana la varsta de reproducere. In mod ocazional, o mutatie apare care este favorizata de selectia naturala (ca in exemplul cu moliile).

Selectia naturala selectioneaza din variatia genetica deja existenta in populatie. Variatia genetica este limitata. Spre exemplu, multe broaste testoase sunt omorate de masini. Ar fi bine ca cochilia lor sa fie din metal; totusi, nu exista nici o variatie privind continutul de metal al cochiliei, deci selectia naturala nu poate produce broaste testoase cu cochilie din metal. Un exemplu mai relevant este aparitia caracteristicilor complexe, un aspect controversat inca si folosit deseori pentru a combate teoria evolutiei. Nu exista nici o variatie care sa duca la aparitia aripii complet formate. De aceea, caracteristici complexe (ca aripa) trebuie sa evolueze in stadii intermediare. Proto-aripi probabil au folosit proto-pasarilor in moduri ce nu aveau nici o legatura cu zborul. Penele probabil foloseau la izolare termica si nu au evoluat de la inceput pentru zbor. Un caracter poate evolua pentru un anumit scop, dar poate fi folosit pentru alt scop mai tarziu. Pentru a continua exemplul cu aria, pinguinii au evoluat din pasari zburatoare, insa acum folosesc aripile pentru a inota. Vedem ca aparitia caracteriticilor complexe nu pune teoria evolutiei in dificultate, insa lipsa fosilelor relevante inseamna ca detaliile cu privire la aparitia caracteristicilor complexe sunt inca in discutie.

Teoria evolutiei stabileste clar ca animalele nu se comporta avand in vedere interesul speciei sau al altor indivizi. Un comportament altruistic este dezavantajat de selectia naturala; intr-o populatie cu animale altruiste si egoiste, cele care sunt egoiste sunt avantajate de selectia naturala. Totusi, se observa nenumarate exemple de comportament altruistic in lumea animala. In realitate insa, aceste comportamente sunt doar aparent altruiste. Mangustele scot sunete de avertizare cand vad un animal de prada; la auzul acestor sunete, tot grupul fuge sa se ascunda. Ce interes ar avea mangusta care vede pradatorul sa le avertizeze pe celelalte? Selectia naturala ar trebui sa avantajeze mangusta care se ascunde doar ea.

Realitatea este insa ca mangusta care scoate sunete de avertizare nu o face pentru binele celorlalte; un grup de manguste alergand in toate directiile poate fi derutant pentru pradator si deci avantajos pentru mangusta noastra. Totodata, in grupul de manguste majoritatea pot fi rude apropiate. A ajuta rude apropiate este ca si cum s-ar ajuta pe ea insasi, deoarece au in comun mare parte din materialul genetic. S Haldane a remarcat ca s-ar inneca bucuros daca prin aceasta ar salva doi frati sau opt veri. Fiecare frate are aproximativ jumatate din alelele sale, iar fiecare var aproximativ o optime. Probabil aceasta impersonalitate care pare sa reduca o persoana la o gramada de chimicale face ca teoria evolutiei sa fie respinsa de multi oameni (trebuie sa recunosc ca teoria evolutiei in acest aspect este neatragatoare - din punct de veder filosofic, desi teoria evolutiei in totalitatea sa este mult mai atragatoare). Revenind la manguste, trebuie remarcat ca ce am spus inainte nu inseamna ca mangusta stie ce face si de ce. Insemna doar ca mangustele care se comporta asa datorita caracteristicilor lor genetice (aparute in mod accidental datorita mutatiilor) sunt mai bine adaptate si selectia naturala le favorizeaza.

TOP

Selectia Sexuala

Selectia sexuala este de fapt parte a selectiei naturale. A supravietui nu este de ajuns. Indivizii trebuie sa aiba urmasi. Masculii multor pasari au pene mari si viu colorate care in mod sigur atrag pradatorii. Din punct de vedere al supravietuirii, acesta este un dezavantaj. Din punct de vedere sexual insa, este un avantaj. Masculii care nu au pene viu colorate evita pradatorii mai bine, insa nu reusesc sa atraga femele si deci in final nu au urmasi. In acest caz, se ajunge la un echilibru intre selectia naturala din punct de vedre al supravietuirii si selectia sexuala. In anumite cazuri s-a dovedit ca penele mai "frumoase" preferate de femele sunt de fapt un indicator al sanatatii masculului. De asemenea, masculii se lupta deseori intre ei pentru a se putea reproduce. Caracteristici ca coarnele cerbului apar tot datorita selectiei sexuale.

Fregventa alelelor se poate schimba si din intamplare. Spre exemplu, daca o populatie scade drastic in numar, fregventa alelelor in indivizii ramasi poate fi diferita de cea originala. Mai important, in cazul in care un numar mic de indivizi colonizeaza un mediu nou, exista sanse bune ca fregventa alelelor in acest mic grup sa fie diferita de cea din populatie in general (spre exemplu, daca tragem patru carti dintr-un pachet, este putin probabil ca toate cele patru tipuri -romb, pica, inima rosie si trefla- sa fie reprezentate in cele partru carti trase la intamplare). Astfel, noua populatie ce apare in noul teritoriu este diferita de cea ramasa in habitatul original.

TOP

Cum Apar Noi Specii

Can ne gandim la teoria evolutiei, ne gandim la aparitia speciilor noi. Acest proces se numeste speciatie (dintr-o specie-mama rezulta doua sau mai multe specii-fiice). Oameni de stiinta recunosc doua moduri de speciatie: alopatrica si simpatrica. Speciatia alopatrica are loc cand o specie este impartita in doua subdivizii separate geografic (spre exemplu de munti sau un rau). Cele doua populatii evolueaza separat, si in timp iau nastere doua specii diferite. Speciatia simpatrica inseamna ca doua populatii devin izolate din punct de vedere reproductiv fara a fi izolate geografic. Speciatia alopatrica este principalul mod in care apar noi specii.

TOP

Disparitia Speciilor

Motivele pentru care speciile dispar sunt numeroase. Habitatul se poate schimba. Alte organisme de care specia depinde pot disparea sau pot evolua mecanisme de aparare. De asemenea, este posibil ca o specie sa dispara datorita competitiei cu alta specie. Aceasta din urma este in general o specie-invadator. O posibilitate interesanta este aceea in care o populatie devine izolata si evolueaza intr-o noua specie, pentru ca apoi sa invadeze teritoriul ocupat de specia-mama si sa o inlocuiasca. Exista si extinctii in masa, in care o catastrofa duce la disparitia unui numar mare de specii intr-un timp relativ scurt. Cea mai bine cunoscuta extinctie este disparitia dinozaurilor acum 65 milioane de ani, in urma impactului unui meteorit cu Pamantul. Extinctiile in masa sunt urmate de speciatie rapida, in care noi specii evolueaza rapid si umplu nisele ecologice lasate libere. Teoria evolutiei explica usor aceasta speciatie rapida de dupa catastrofe naturale majore.


| DeeaAndreea2000 explică:

Un lucru zic : la religie ne zice ca ne-a creat Dumnezeu, dar la istorie zice ca maimutele preistorice au evoluat si asa a aparut omul
Sunt clasa a 5a si oricum nu stiu ce sa cred

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Provoc un crestin care poate dovedi ca omul este creatia unuei finte supratanturale dovada prin ceva real stinta ofera dovezi prin adn desigur ca multi pentru multi cuv asta adn e anigma nu-i nimic http://ro.wikipedia.org/wiki/ADN, adnul se transmite de la mama la fica unele erori genetice daca sunt conservate se transmit mai departe

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru DeeaAndreea2000):

Sunt fosile atatea ca animalele au evoluat, exista dovada adn da ce dovada ca suntem lut exista?

| Wehrmacht a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca vrei detalii bune si corecte mai bine cauta pe google.

| DanuTzCarbon a răspuns:

Eu am zi dintre om si animal. acolo cred ca este o exceptie sau un alt sentiment... nu stiu cum sa explic. Treaba asta m-a pus pe ganduri... poate il intreb pe profesorul de religie sa vad. Te anunt daca aflu ceva.

| PreaSfintitu a răspuns (pentru DanuTzCarbon):

Spui prostii si profu tau de religie la fel

| game1992 a răspuns:

Mai copii daca omul sar trage din maimuta, de ce nu se trag si azi?
de 2000 de ani n-am vazut maimuta sa se faca om sau n-am auzit.

| Coconutz a răspuns:

Pentru nea raymusic care ma ignora.

Singurul meu argument impotriva evolutiei omului este ca noi stricam tiparul.
Suntem singura specie care nu se comporta ca restul vietuitoarelor.
Prin asta ma refer la violenta fara motiv, poluare zilnica, distrugerea de habitat.
Daca evolutia asta ar fi egala pentru toti de ce noi suntem exact ce ii distruge mediul in care ea se desfasoara.
Noi suntem glontele ce trece prin capul evolutiei tale.
Si spune-mi alt lucru. Presupunand ca tot evolutia, si abiogeneza este adevarata.
Raspunde la aceasta singura intrebare la care nici cei mai desavarsiti fizicieni in mecanica cuantica nu pot raspunde.
Cum poate un lucru atat de mic si inconstient precum un atom, sa dea nastere unui sentiment, o experienta. Si ma refer la atomii care formeaza neuronii si la randul lor creieru intreg.
Fizicieni nu pot defini ce ne face pe noi "observatori". Si daca nu intelegi iti explic.
Un atom este in superpozitie pana momentul in care il observi. Asta inseamna ca el este imprastiat peste tot.
http://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc
http://www.youtube.com/watch?v=IOYyCHGWJq4

Vezi tu. Mica ta evolutie e inexistenta daca teoria cuantica este adevarata. Este doar o iluzie adunata de creier pentru a da sens realitatii.

| Dandanache a răspuns (pentru game1992):

Été, desteptule, ce ne-ai facut. N-ai avut tu ochi 2000 de ani sa vezi maimute in devenire. Bine ca ai avut ochi sa-l vezi pe Dumnezeu la lucru, in atelierul Creatiei. Da, ia zi, un munte formandu-se prin incretire ai vazut? L-ai vazut, sau ai auzit pe cineva sa vada asta in ultimii 2000 de ani? Puneti mereu aceeeasi intrebare prosteasca, doar ca sa dovediti ca habar nu aveti ce inseamna evolutia.

| DanuTzCarbon a răspuns (pentru PreaSfintitu):

Ce argument aduci la faptul ca eu am spus "prostii"? Profesorul meu de religie edte de la biserica "Sfantul Andrei" din Suceava si are habar din 20 de ani de munca.

| PreaSfintitu a răspuns (pentru DanuTzCarbon):

"Animalele nu au calitatea de a iubi"

http://www.youtube.com/watch?v=HbixyHq1SKM

http://www.youtube.com/watch?v=ciH4-Xh4Lbc
Si cainele isi iubeste stapanul

| DanuTzCarbon a răspuns (pentru PreaSfintitu):

Eu imi sustin in continuare parerea mea... tu ai o opinie si ti-o respect.

Ca sa nu pornim certuri si din astea ramane asa ok?

| PreaSfintitu a răspuns (pentru DanuTzCarbon):

Esti copil...

| DanuTzCarbon a răspuns (pentru PreaSfintitu):

Din cate ai observat este asa laughing sunt in clasa a 7 a dar nu vreau sa ma cert ok? Oricine poate sa vina altu cu o parere mai stralucita... Asta e o chestie care am invatat-o al ed. civica. Daca 2 oameni dintr-un grup, organizatie, etc. (TPU) au opinii diferite se poate ajunge la conflicte si nu vreau asta...
Te las cu bine.

| DeeaAndreea2000 explică (pentru PreaSfintitu):

Asta stiu si eu da

| shadovv a răspuns (pentru anonim_4396):

Te provoc pe tine sa mi dai explicatii stiintifice in vederea aparitiei omului. Tot ce o sa mi spui va fi teorie! Nu! Eu te provoc sa mi dai dovada si nu teoria. Nici religia, nici evolutionisumul nu explica stiintific aparitia omului! Sa nu mai vorbim a realitatii! Specific aici ca evolutionismul (sau celelalte teorii nonbiblice) are doar o tenta de sitiinta. Doar prezentarea si vocabularul teoriei evolutioniste este reprezentativ stiintific.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru shadovv):

Fa-ti un test adn sa vezi ce stramosi ai avut

| shadovv a răspuns (pentru anonim_4396):

Chiar m ai pus pe ganduri... laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru shadovv):

Da cei de ras? isi poti afla arborelele geneologic

| DeeaAndreea2000 explică (pentru anonim_4396):

1. arborele geneaogik nu inseamna deloc sa vad ca-s creat de Dumnezeu sau daca ma trag din maimute, inseamna cine au fost rudele mele. daca nu-ti dai seama laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru DeeaAndreea2000):

Rudele tale da dar poti vedea si rudele inderpartate inteligento