Am citit Nostradamus chiar in original. Si cateva analize asupra operei lui. Anumite catrene par sa se potriveasca perfect anumitor momente din istorie.
Problema este ca ele sunt scrise intr-un soi de "cod". Pentru a-l deslusi trebuie sa recurgi la simbolism sau alte tehnici (dupa anumiti specialisti - cerneala invizibila, citit in oglinda, coduri etc).
Spre exemplu, casa regala a Frantei este simbolizata de floarea de crin, anumiti imparati/conducatori sunt denumiti dupa animale etc.
Unii cred ca au gasit in profetiile sale detalii despre al 3-lea razboi mondial si multe alte nebunii.
Parerea mea, dar si a altor savanti si academicieni, este ca abordarea lui Nostradamus semana foarte mult cu cea a lui Jules Verne. Era mult in fata epocii sale si a conturat anumite "profetii" enigmatice extrapoland pe baza datelor istorice pe care le avea.
Si Jules Verne a vorbit despre elicopter si submarin cu mult inaintea vremii lor. La fel si Michelangelo.
Plus ca trebuie sa luam in considerare "geniul" sau si epoca in care traia. La 1559 pe vremea lui Henric al II-lea al Frantei, o multime de nebuni se dadeau vrajitori, cititori in stele, veneau la curte cu diverse elixiruri. Adica lumea credea cam orice gogoasa, mai ales regele si curtea sa. Erau insetati de miracole si supranatural. Probabil, Nostradamus a fost omul potrivit care a stiut sa profite de asta.
Cat despre "coincidentele" din operele sale acestea pot fi comparate stiintific cu pseudostiinta numita numerologie. Adeptii acesteia cred in numere sacre. Dar daca te inchid intr-o pivnita cu o rigla si un calculator poti gasi o gramada de coincidente numerologice cu inaltimea piramidelor, cotul sacru, numarul de aur, numarul lui Dumnezeu, distanta de la pamant la Luna si alte bazaconii.
E doar o posibilitate ca prezicerile lui sa devina realitate.
1)Păcălici. 2)Un fraier şi un păcălici. 3)Pentru că a fraierit pe mulţi. 4)Nu citesc cărţi pline de tâmpenii. 5)Doar a făcut nişte statistici după care a dat-o pe ghiceală. 6)L-a ghicit doar.