Asta e logic fallacy, pentru ca nu avem de unde stii ce vrea Dumnezeu sa stie sau nu. Plus ca e omniprezent deci nu are cum sa nu stie, cel mult poate sa ignore.
Dumnezeu e interesat de creaturile Sale ca sa aleaga dintre oameni pe cei care au o inima intreaga pentru El. El stie ca poate da peste oameni care nu au o inima intreaga pentru El.
Daca ar fi omniprezent nu ar putea sa ignore. Dumnezeu nu e omniprezent. Dumnezeu nu e atotstiutor. Omniprezent si atotstiutor nu caracterizeaza o persoana atotputernica.
Prin definitie o persoana nu e ceva imprastiat peste tot. Nu trebuie sa fie atotstiutor si imprastiat peste tot ca sa fie atotputernic. Dumnezeu atotputernic inseamna ca isi poate duce la indeplinire in timp orice vrea sa-si propuna. Dumnezeu va reusi si a reusit sa faca oameni care IL iubesc chiar daca au libertate de alegere.
Si atunci, de unde stii tu ca dzeu nu stie ce nu vrea sa stie?
Dumnezeu nu e o persoana lol. Nu poti compara un zeu cu o persoana, logic ca o persoana nu poate fi peste tot. Dar el e. Poate ca ma ciondanesc cu unii pentru interpretarea a cutare lucru din Bible, dar si eu stiu ca e omniprezent si omnipotent, si calitatile astea nu le pierde doar pentru ca nu ii baga pe unii in seama lol.
Dumnezeu a creat automatisme biologice si cu libertate de alegere. ADN-ul e ca un program scris si care determina celula sa se comporte dupa programul scris fara ca autorul programului, Dumnezeu, sa fie nevoit sa stie tot ce se intampla cu acea celula ca acea celula sa functioneze. Imagineaza-ti necredinciosul ca ceva alcatuit din astfel de celule.
Steregoi, mama, despre ce vorbim noi aici?
Dumnezeu stie tot. Nu are vointa de a nu sti ceva. Nu poate avea o astfel de vointa la fel cum nu poate avea vointa de a face rau
Ce am zis eu se deduce din Biblie si asa se explica ororile care se intampla. Dumnezeu e fericitul Dumnezeu care poate sa uite daca vrea sau poate sa ignore ce vrea sa ignore.
Cine nu e scris in cartea vietii e ignorat cu toate realizarile din viata lui.
Dumnezeu nu ignora si nu "vrea sa nu stie ceva". Dumnezeu nu poate decat sa stie tot.
Poate daca mi-ai spune mai coerent la ce te referi, probabil cu exemple, as putea sa-ti lamuresc mai bine confuzia
Nu e nici o confuzie.
Mie asa mi se pare ca e confuzie. Spuneai ca Dumnezeu "ignora si prefera sa uite" cand de fapt Dumnezeu nu poate ignora sau uita deci e evident o confuzie aici
Dz e atotstiutor, iubitor, atotputernic si invizibil. Cu puterea si iubirea lui nemarginite lasa oamenii sa moara in razboaie, accidente, sa moara de boli si de foame, apoi fix pentru credinta in povestile mincinoase si absurde le da credulilor o viata infinita plina de bucurii, asa incat putem spune fara riscul de a gresi ca cei naivi si creduli sunt nemuritori, doar ca nu-i mai vede nimeni dupa ce au murit si devin tot atat de reali ca si spiridusul Dz in care au crezut o viata.
Nu-l poti deposeda de acel duh rau.
Ce ai tu impotriva cu alegerile Lui Dumnezeu? Poate ciobul sa judece olarul?
E vorba de altceva. Eu zic ca Dz nu exista si ca a fost inventat pentru a prosti oamenii care cred orice fara dovezi, apoi daca chiar ar exista, nu am nimic cu alegerile lui, dar daca iubirea si puterea lui inseamna sa nu faca ce imi este mie util, inseamna ca nu am nevoie de el. Ce face un om cand are sa zicem un obiect care nu e bun la nimic? Il arunca la gunoi. Deci fiecare poate sa creada ce vrea. Eu la capitolul credinta stau mai prost. Doar ce se verifica e OK pentru mine, iar ce nu se verifica nu are valoare pentru mine.
Omul nu a inventat universul. Dumnezeu e mai mare decat universul. Nu poti sa spui valabil ca Dumnezeu e inventat de om.
Din moment ce Dz e invizibil din toate punctele de vedere, si fizic si faptic, iar scrierile despre el nu se potrivesc cu realitatea, e clar ca e inventat (presupunand bineinteles ca nu stim istorie si nu stim cum a aparut povestea cu Dz).
Scrierile despre el se potrivesc cu realitatea
Eu vad ca nu se potrivesc bine. Se zice ca e atotputernic si bun si cu toate astea a lasat sa moara in razboaie eroii nostri care au luptat sa ne apere pe noi si tara in care traim, lasa sa moara oamenii in spitale, in accidente, deci descrierea lui Dz ca e bun, iubitor si atotputernic arata ca el nu exista.
Iubitor inseamna si drept. Ciobul nu poate judeca olarul.
Daca e sa luam in calcul povestea cu Iisus care "a platit pentru pacatele altora", nici drept nu e.
Povestea cu evolutia.
Daca nu vrea sa stie cand moare un necredincios atunci nu stie.
De asta știe înăinte să se nască ateul ăla.
VLadAlexandru05 întreabă: