| Exal a întrebat:

Ce e cu creștinii ăștia care interpretează Biblia în mii de feluri? Unii zic ca când murim (cacofonie sorry) intrăm în rai sau iad. Alții spun că atunci când murim; murim; iar la următoarea venire a lui Iisus doar oamenii pocăiți vor reînvia si vor trăi veșnic iar păcătoșii for fi lăsați morți. Ba chiar vib si cu versete ce argumentează ambele variante.
Alții zic ca iadul e chin veșnic; alții zic ca în loc de iad; îți moare sufletul.

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

Cine ar putea sa-ti raspunda mai bine decat BIBLIA?

"Şi Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai." Luca 23, 43;

"Şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat." Ecclesiast 12, 7

„Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El A PUS ÎN INIMA LOR (a tuturor) şi VEŞNICIA, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit."- Ecc. 3, 11

"Şi a murit săracul (Lazar) şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam." - Luca16, 22;

"Sunt strâns din două părţi: aş dori să mă mut şi să fiu cu Hristos, deoarece asta ar fi cu mult mai bine. Dar pentru voi este mai necesar să rămân în trup" (Filipeni 1, 23-24)., etc...
Dacă existenţa lui Pavel alături de Hrisos în viaţa de dincolo, ar fi mult mai bună rezultă de aici că este o existenţă CONŞTIENTĂ în care sufletul nu dispare nicidecum.

"Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul şi după aceea nu vă mai pot face nimic. Am să vă spun de cine să vă temeţi: temeţi-vă de Acela care după ce a ucis, are puterea să arunce în gheenă; da, vă spun, de Acesta să vă temeţi" Luca 12, 4

"Si precum este randuit oamenilor, o data sa moara, iar dupa aceea sa fie judecata (pentru suflet)" (Evrei 9, 27).

"Toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut pe când trăia în trup (se are in vedere aici doar sufletul)" (II Corinteni 5, 10

"Ci eu, deşi departe CU TRUPUL, însă de faţă CU DUHUL, am şi judecat, ca şi cum aş fi de faţă, pe cel ce a făcut una ca aceasta:" I Corinteni 5, 3

" Să daţi pe unul ca acesta satanei, spre pieirea TRUPULUI, ca DUHUL să se mântuiască în ziua Domnului Iisus." I Corinteni 5, 5

" Şi este împărţire: şi femeia nemăritată şi fecioara poartă de grijă de cele ale Domnului, ca să fie sfântă ŞI CU TRUPUL şi cu DUHUL." - Corinteni 7, 34, etc...

- Facere 2, 7: "Atunci, luând Domnul Dumnezeu ţărână din pământ, a făcut pe om şi a suflat în faţa lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul fiinţă vie."

33 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Biblia NU are nevoie de interpretare, EA se interpreteaza singura.

| RAY a răspuns:

Sunt organizati platite de statul american pentru a controla populatia unor tarii, chestia asta o admit si ei, de asta in china sunt atatia misionari pentru ca crestinismul o data impus se preia controlul in masa a populatie, aceste secte care interpreteaza sunt platiti de americani pentru spalarea creierelor a populatiei

| RAY a răspuns (pentru RAY):

De fapt, activitatea Martorilor are un singur nume: prozelitism religios, fiind interzisa de legile statului român. Activitatea Martorilor poate afecta interesele de stat, deoarece doctrina lor interzice efectuarea serviciului militar (accepta doar serviciul civil nemilitar). De asemenea, este o doctrina dizolvant-unificatoare, pentru ca se pronunta împotriva existentei natiunilor, a statelor nationale si a guvernelor, militând în ultima instanta pentru un guvern mondial. În conceptia Martorilor, toate guvernele si toate natiunile crestine sunt vinovate de raul din lume, perfide si mincinoase, motiv pentru care vor raspunde în fata lui Iehova.

Răspuns utilizator avertizat
| milan9 a răspuns:

După VIAŢA BIOLOGICĂ, într-adevăr SUFLETELE îşi vor continua existenţa în VEŞNICIE, pentru că "Dumnezeu A PUS ÎN INIMA LOR (ale oamenilor) şi VEŞNICIA!" Ecclesiast 3, 11

| danut a răspuns (pentru milan9):

TOT ce spui tu CONTRAZICE Crezul Ortodox, unde este adevarul, la crez sau la ce spui tu?

| milan9 a răspuns (pentru danut):

"astept invierea mortilor si viata veacului... " se refera (in conformitate cu 100% din versetele biblice) la invierea TRUPURILOR pentru reunificarea cu sufletul ("suflarea de viata") si NICIDECUM la suflete- CARE NU VOR MURI NICIODATA.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Biblia confirma in toate versetele sale DUALITATEA fiintei umane: TRUP si SUFLET:

Talharului de pe cruce i s-a spus in clipele sfarsitului sau: "Şi Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai." Luca 23, 43;

"Şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat." Ecclesiast 12, 7

„Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El A PUS ÎN INIMA LOR (a tuturor) şi VEŞNICIA, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit."- Ecc. 3, 11

"Şi a murit săracul (Lazar) şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam." - Luca16, 22;

"Sunt strâns din două părţi: aş dori să mă mut şi să fiu cu Hristos, deoarece asta ar fi cu mult mai bine. Dar pentru voi este mai necesar să rămân în trup" (Filipeni 1, 23-24)., etc...
Dacă existenţa lui Pavel alături de Hrisos în viaţa de dincolo, ar fi mult mai bună rezultă de aici că este o existenţă CONŞTIENTĂ în care sufletul nu dispare nicidecum.

"Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul şi după aceea nu vă mai pot face nimic. Am să vă spun de cine să vă temeţi: temeţi-vă de Acela care după ce a ucis, are puterea să arunce în gheenă; da, vă spun, de Acesta să vă temeţi" Luca 12, 4

"Si precum este randuit oamenilor, o data sa moara, iar dupa aceea sa fie judecata (pentru suflet)" (Evrei 9, 27).

"Toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut pe când trăia în trup (se are in vedere aici doar sufletul)" (II Corinteni 5, 10

"Ci eu, deşi departe CU TRUPUL, însă de faţă CU DUHUL, am şi judecat, ca şi cum aş fi de faţă, pe cel ce a făcut una ca aceasta:" I Corinteni 5, 3

" Să daţi pe unul ca acesta satanei, spre pieirea TRUPULUI, ca DUHUL să se mântuiască în ziua Domnului Iisus." I Corinteni 5, 5

" Şi este împărţire: şi femeia nemăritată şi fecioara poartă de grijă de cele ale Domnului, ca să fie sfântă ŞI CU TRUPUL şi cu DUHUL." - Corinteni 7, 34, etc...

De ce ar face asa ceva, n u poate Dumnezeu ca odata ajunsi in c er sa ne dea si alte trupuri?
DAR ce facem cu JUDECATA, daca trebuie sa ajunga in foc, Dumnezeu ia sufletul care a "bantuit" cerul mii de ani si il aruna dupa aceia in foc DUPA JUDECATA? Asa functioneaza CERUL?

Cu siguranta dispui de o definire gresita a Iadului...

Iadul e zona a existentei (pentru ca sufletul nemuritor nu ti-l omoara nimeni), dar, este si o zona a INDEPARTARII de Dumnezeu- ca MANIFESTARE A UNEI OPTIUNI LIBERE.

Indirect este se pare o dovada a respectarii din partea lui Dumnezeu a libertatii omului. Dragostea lui Dumnezeu fata de om nu-I permite Acestuia sa-i impuna ceva omului. Nu-i poate impune sa-L asculte. Daca nu L-ai vrut in viata asta, de ce sa te oblige sa stai o vesnicie alaturi de El in cer?

Iar pe de alta parte, Dumnezeu in iubirea Lui, nu este dispus sa ucida nici un suflet...

Unde scrie in Biblie ca Dumnezeu a facut pe om NEMURIOTOR?

Draga milan9, fiindca nu este pentru prima oara cand folosesti aceasta lista de texte Biblice pentru a arata ca ceea ce numesti tu suflet este nemuritor voi lua fiecare verset in parte si il vom analiza dpdv al textului original si al sensului dat de Biblie si nu de Biserica Ortodoxa.
Primul text din lista ta este cel din Luca 23, 43 care dupa versiunea ortodoxa a traduceri suna cam asa: " Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai." Analizand textul observam ca apare o virgula care INSINUA ca Hristos aflat pe Cruce ii spune talharului POCAIT ca IMEDIAT cum vor "muri", vor fi IMPREUNA in rai. Acesta ar fi sensul dorit de ortodoxie in intelegerea acestui verset.
Sa analizam in primul rand textul grcesc ORIGINAL din care se face traducerea: 23:43 κaὶ εἶπεν aὐτῷ ὁ ἰησοῦς, ἀμήν λέγω σοι σήμερον μετ᾽ ἐμοῦ ἔσῃ ἐν τῷ πaρaδείσῳ
Dupa cum poate vedea ORICE om, in textul ORIGINAL NU exista acea virgula, o virgula MINCINOASA care schimba intelesul celor spuse de Hristos, DAR sa analizam si EVENIMENTELE care s-au intamplat in acea perioada.
Se sustine ca Hristos IMEDIAT dupa ce a murit s-a suit IMPREUNA cu talharul Pocait in RAI, ESTE evident ca Hristos ducandu-se in cer s-a dus IMEDIAT sa se intalneasca si cu Dumnezeu Tatal caci altfel ce sa faca acolo fara Dumnezeu Tatal, ca doar nu s-o fi ascuns pe acolo printr-un colt de cer fara sa fie vazut.
Sa VEDEM ce spune Biblia in acest sens: Ioan 20,
15. "Femeie", i-a zis Isus, "de ce plângi? Pe cine cauti?" Ea a crezut cã este grãdinarul, si i-a zis: "Domnule, dacã L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus si mã voi duce sã-L iau."
16. Isus i-a zis: "Marie!" Ea s-a întors, si I-a zis în evreieste: "Rabuni! adicã: "Învãtãtorule!"
17. "Nu mã tine", i-a zis Isus, "cãci încã NU M-am SUIT la Tatãl Meu. Ci du-te la fratii Mei, si spune-le cã Mã SUI la Tatãl Meu si Tatãl vostru, la Dumnezeul Meu si Dumnezeul vostru."
18. Maria Magdalina s-a dus, si a vestit ucenicilor cã a vãzut pe Domnul si cã i-a spus aceste lucruri.
19. În seara aceleiasi zile, cea dintâi a sãptãmânii, pe când usile locului unde erau adunati ucenicii erau încuiate, de frica Iudeilor, a venit Isus, a stat în mijlocul lor, si le-a zis: "Pace vouã!"
In versetul 17 din Ioan 20, AFLAM ca Hristos la PATRU (4) zile de la moarte INCA NU se SUISE la TATAL.
Pai ORI s-a suit IMEDIAT dupa moarte ori NICI dupa patru zile inca NU ajunsese in Cer?
OARE CINE MINTE, Dumnezeu SAU Biserica Ortodoxa printr-o FALSA virgula introdusa in Biblie? Eu NU cred ca Dumnezeu minte, te las pe tine sa alegi cine o face. In curand vom analiza urmatorul VERSET din lista postata de tine.

Virgula corect incadrata in text este aceasta: "Şi Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai." Luca 23, 43;

Este necesar sa stii faptul ca, in realitate, adventistii si iehovistii au eliminat virgula ţinând cont de doctrina specifica acestora.
Daca ne uităm la restul cărţii lui Luca şi la celelalte trei Evanghelii vedem faptul ca Iisus foloseşte expresia "adevărat îţi spun" sau "adevărat îţi zic" în MULTE OCAZII DIFERITE.

Acelaşi cuvânt în greacă este redat prin a spune sau a zice. Căutăm cuvântul "adevărat" sau "adevarat zic tie". Vom găsi şase versete în Evanghelia după Luca şi 71 versete în cele patru Evanghelii, în concordanţă sunt redate şi cuvintele de dinainte şi după cuvântul "adevărat" în fiecare text.
PESTE TOT EXISTA SI VIRGULA, cu excepţia textului din Luca 23, 43. Acesta este SINGURUL VERSET (tendentios falsificat) în care punctuaţia este diferită, o dovadă evidentă a modificării textului de către traducătorii organizaţiei iehoviste, pentru a se potrivi doctrinei sectei. Se apare ca nici gruparea adventista nu e departe de cea iehovista… sad

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

"s-a dus imediat sa se intalneasca si cu Dumnezeu Tatal" Serios?
Si… cam pe ce versete biblice isi bazeaza adventistii aceasta teorie de genul "Ivan Turbinca"?

Mantuitorul nu a venit in lume pentru a se intalni cu Tatal, ci pentru a ridica neamul omenesc din cadere (inclusive sufletele constiente din Sheol- Iad):
"…că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui şi nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. "Fapte 2, 31

Textul ORIGINAL NU ARE VIRGULA, chiar trebuie sa il postez inca o data: 23:43 κaὶ εἶπεν aὐτῷ ὁ ἰησοῦς, ἀμήν λέγω σοι σήμερον μετ᾽ ἐμοῦ ἔσῃ ἐν τῷ πaρaδείσῳ
Si ce tot vorbesti si pana la coada nu are importanta, nu e vorba de traducere ci de ce spune textul in esenta, HRISTOS NU AVEA cum sa se duca in cer DUPA CRUCIFICARE atata timp cat cand DUPA PATRU zile EL spune ca INCA NU AM FOST in cer. Chiar nu intelegi romaneste? Adventisti NU AU O BIBLIE a lor asa ca nu au unde pune o virgula dar problema e ca IL FACETI MINCINOS pe Dumnezeu, chiar nu va e rusine?

Pai hotarastete, SUFLETUL dupa moarte se duce IN CER sau bantuie prin cimitire, NU AI SPUS TU ca Hristos IA spus talharului ca VOR FI AZI IN CER? Si daca s-au dus in CER cum spune Hristos dupa 4, PATRU zila ca INCA NU M-am dus la TATAL in cer? Chiar nu sti ce spui? Nu ma face sa cred ca sunteti cu probleme la cap ca atunci ma opresc.

Te opresti? Opreste-te. E momentul.
"M-am dus la TATAL" nu se refera la o simpla intalnire ci LA INCHEIEREA MISIUNII- revenirea in slava Tatalui, cea de dinainte de kenoza, de smerirea prin Intrupare. Da, aceasta "intalnire" a urmat dupa coborarea la Iad si ridicarea lui Adam, dupa Inviere si deschiderea posibilitatii mantuirii...

Oau, pe astea de unde le-ai scos?
Isus Hristos NU si-a INCHEIAT inca misiunea, deci nu l-a intalnit INCA pe Tatal?
Ioan 14, 2. În casa Tatãlui Meu sunt multe locasuri. Dacã n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Mã duc sã vã pregãtesc un loc.
Evrei 4, 14. Astfel, fiindcã avem un Mare Preot însemnat, care a strãbãtut cerurile - pe Isus, Fiul lui Dumnezeu - sã rãmânem tari în mãrturisirea noastrã.
5, 1. În adevãr, orice mare preot, luat din mijlocul oamenilor, este pus pentru oameni în lucrurile privitoare la Dumnezeu, ca sã aducã daruri si jertfe pentru pãcate.
Domnul Isus Hristos NU ISI INCHEIE MISIUNEA cu oamenii de pe Pamant decat dupa MAREA JUDECATA, sa intelegem ca de 2000 doua mii de ani Hristosa inca nu L-A intalnit pe Tatal? Ce spui tu acolo. In ce credeti voi mai crestini ce au Crezul in mana?

Misiunea in lume..., lumea in care a venit pentru a se jertfi pentru noi. Misiunea pentru care S-a "Intrupare". Esti foarte istet daca vii sa-mi spui de Marea Judecata. happy Evident ca Dumnezeu Fiul nu Si-a terminat si nu-Si va termina vreodata permanenta "interactiune" cu umanitatea pe care a creat-o.

Nu tu ai scris asta:? "M-am dus la TATAL" nu se refera la o simpla intalnire ci LA INCHEIEREA MISIUNII"
Hotastete, ori e alba ori e neagra sau o tot rasucim pana cade pe calapod? Reciteste Crezul.

| Holiday a răspuns:

Biblia e o fabulatie. Scrisa de mai multe persoane, fiecare cu ideile lui, la care s-au adaugat diverse parti, sau s-au scos diverse fragmente in functie de dorinta promotorilor ei. In plus e "tradusa" in fel si chip, in general in asa fel incat sa corespunda cat de cat cu ideile diverselor grupari/persoane care au tradus-o.

Lasand la o parte faptul ca e pura fantezie, e si contradictorie. Depinde fiecare ce vrea sa ia din ea.

| Exal explică (pentru Holiday):

Cam logic știind că nu Iisus a scris-o si nici o divinitate nu a avut legătură cu ea.

| DeyCj a răspuns:

Eu aș spune mai degrabă o mână de oameni ce s-au apucat să interpreteze Biblia după bunul lor plac cu scopul de a aduna enoriași și câștiga foloase de orice fel.
De asta creștinii interpretează Biblia pentru ca o mână de oameni s-o ducă bine iar restul să le fie sclavi.

| DeyCj a răspuns (pentru DeyCj):

PS
E bine și „că când(căcând) murim..." că dă un sens amuzant întrebării laughing

| mentholinks a răspuns:

Nu e vina crestinilor ci e vina Bibliei fiindca lasa loc de interpretari. De exemplu amandoua situatiile expuse de tine sunt biblice, depinde doar ce versete alegi.

| xerxes1 a răspuns:

Crestinismul este doar un test de inteligenta.

| AC4S4 a răspuns:

Citeste Biblia si convinge-te singur, nu ii lasa pe altii sa o citeasca pentru tine si apoi sa-ti spuna interpretarea lor.
Intr-adevar, unele interpretari mi se par prea trase de coada. Se vorbeste in Biblie mai mult despre Iad decat despre Rai, nu poti sa spui ca exista doar Raiul, iar Iadul il lasam in pace. Doar ca Raiul este descris in Biblie ca un loc, Iadul nu. De aceea unii cred ca este o stare, doar Dumnezeu stie. Sfintii Parinti sugereaza sa nu ne tot intrebam ce este si cum este Iadul, ci sa ne straduim sa scapam de el, orice ar fi.

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

Sfintii Parinti sugereaza sa nu ne tot intrebam ce este si cum este Iadul, ci sa ne straduim sa scapam de el, orice ar

Sfintii Parinti fiind?

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Sfântul Ioan Gură de Aur, de exemplu.

| Holiday a răspuns (pentru AC4S4):

"Sfintii Parinti sugereaza sa nu ne tot intrebam ce este si cum este Iadul..."

Evident ca vin cu astfel de sugestii pentru ca orice incercare logica de a intelege iadul e sortita esecului si in consecinta toata fabulatia isi pierde credibilitatea chiar si pentru cei care mai cred in povestile astea.

| Exal explică (pentru Holiday):

Un preot ieșit la pensie spune că iadul nu există, e doar o formă de manipulare iar ca Dumnezeu nu e așa rău pe cât credem noi; si se folosesc de el pentru propriile scopuri

| Mircea08 a răspuns:

Si tu crezi ce spun oamenii sau ce scrie in Evanghelie? Daca vrei sa stii adevarul studiaza Biblia, dar incepe cu ceea ce Iisus ti-a lasat si anume Evanghelie