Stiinta este definita ca,,, investigarea, observarea, experimentala si explicarea teoretica a fenomenelor,,. Stiinta este o metoda pe care oamenii o pot folosi pentru a capata o intelegere mai profunda a universului. Este o cautare catre intelegere prin observarea şi presupunere. Avansul in stiinta se face doar pe baza logicii. Cu toate acestea, credinta unui crestin in stiinta nu trebuie sa fie niciodata precum credinta in Dumnezeu. Un crestin poate sa aiba credinta in Dumnezeu si respect pentru stiinta, in masura in care ne amintim intotdeauna cine este perfect si cine nu.,, Stiinta fara religie este imperfecta religia fara stiinta este oarba.,, Albert Einstein.
Chiar a progresat? Nu au fost de ajuns doua razboaie mondiale, atentatele teroriste, foametea din Africa, rautatea oamenilor (uita-te doar la stirile de la ora 5, si vei vedea), si atitea alte chestii urite, ca sa intelegi ca de fapt, ca umanitate, da, poate progresam tehnologic, dar ca oameni mergem tot mai in jos?
Foarte just. Cu cat evoluam mai repede cu atat specia noastra se va apropria de extinctie.
Insa religia: cruciade, indulgente, teroare, inchizitia, mecanisme de tortura(care au evoluat mereu pentru pedepsirea pacatosilor) lumea noua, vanatoare de vrajitoare, jihadul si atatea alte chestii urate.
Oricum ar fi vom disparea odata si odata cu sau fara stiinta.
Fiecare a avut partile bune si rele. De ce? Pentru ca in fiecare a fost si este si va fi implicat omul.
Toate cele bune!
Interesant raspuns! Da, asa este! Fie stiinta, fie religie, fiecare a avut de-a face cu omul, care are atit o latura buna, care poate realiza, construi ceva, dar si una rea, care face ca lucrurile sa degenereze. In stiinta, oameni bine intentionati au dus la progresul tehnologic din ziau de azi, insa altii, mai putin bine-intentionati, au facut sa apara si bomba atomica. In religie, credinta innobileaza sufletul si il inalta facindu-l mai bun, mai iubitor, insa rautatea oamenilor au facut ca din religie sa apara Inchizitia si toate relele ce sunt in legatura cu religia. Asta este, suntem oameni, si suntem capabili de lucruri marete, dar si de ridicol.
Stiinta este utila, credinta este necesara. Acu sa raspund la partea a doua:
De unde sti tu ca am fi progresat? De unde ti a venit idea ca din cauza religiei stiinta nu a progresat?
De exemplu crestinismul era activ doar in Europa. Japonia, China, o mare parte din Rusia, India, etc. Aceste tari de ce nu au progresat? Cumva din cauza religiilor lor? Dar despre bastinasii din America? Acestia nu au progresat din cauza religiei lor? Sau sunt mii de factori care influenteaza progresul?
Ideea ca pamantul se afla in mijlocul creatiei nu este o idee crestina ci una aristotelica! E mai apropiata de religia nordica decat de crestinism (Midgard).
Metoda stiintifica a fost teoretizata de Descartes, care credea in Dumnezeu.
Chiar crezi ca oamenii din evul mediu, care erau inculti, habar nu aveau sa scrie si sa citeasca, iar matematica lor se rezuma la simple adunari ar fi inceput sa incerce sa exprime matematic de ce cade un mar, in lipsa credintei?
1 La ce foloseste credinta? Cumva e buna daca esti constipat?
2 Daca e atat de necesara din ce cauza niciunde nu se dau examen in care sa se testeze credinta, ci doar stiinta?
3 Din cauza ca de la cultura si stiinta Greciei antice societatea europeana a cunoscut o decadere care a fost paralela cu crestinismul dar a reinviat odata cu secularizarea si laicizarea statului.
1. Credinta este necesara pentru ca e calea spre existenta.
2. Cum sa nu se dea examen? Il dai chiar in momentul asta. De cand te nasti pana crapi.
3. O decadere? Adica? Toata filozofia si stiinta grecilor a fost preluata de bizantini. Si chiar daca ar fi fost o decadere in Europa (si eu zic ca a fost, dar una politica, nu stiintifico-culturala), cu restul lumii ce faci? Chiar a fost o perioada luminata din punct de vedere cultural in Imperiul Bizantin, China, Orientul Mijlociu si alte regiuni extraeuropene. Deci stiinta de ce nu a progresat in acele parti? Cumva aceste popoare nu au capacitatea de a progresa? Pai asta te face rasist si europofil.
E mult sa spui ca stiinta a stagnat 1500 de ani, si asta din cauza religiei. Chiar daca a intrat in conflict cu unele descoperiri stiintifice, religia nu a fost nonstiintifica. Biserica Catolica a avut contributii reale in dezvoltarea medicinii, stiintelor tehnice, etc.
Scuza-mi indrazneala de a-ti schimba interogatie dar cred ca intrebarea era, sau mai bine zis comparatia trebuia sa fie:"...Stiinta sau Religia?" pentru ca vezi tu, omul este programat psihic ca atunci cand nu are raspunsuri, cand se afla la o rascruce in viata lui sa apeleze la cineva mai mare ca el, sa caute raspunsurile acolo un umanul nu-l mai poate ajuta. Astfel in sinea lui se simte bine si meditand astfel va sti ce sa faca interpretand ca un semn al lui Dumnezeu.
Eu sunt ateu, si dintre stiinta si religie aleg stiinta ca fiind mai benifica(nu foarte, vezi orientul mijlociu, dar acolo se afla brat la brat cu Religia)
Nu am nimic cu credinta, in schimb, fiecare poate sa creada in ce vrea el sau ea atat timp cat nu vor sa ii converteasca si pe ceilalti.
La intrebarea a doua este simplu; timp de 1500 de ani crede si nu cerceta si dupa perioada renasterii si in iluminism stiinta deja a capatat o anumita amploare. Iar curentul acesta a evoluat destul de repede ne mai fiind suprimata de religie.
Toate cele bune!
Daca nu exista religia omenirea avea cel putin 1000 de ani avans fata de acum! Teologii sunt niste criminali, au ars pe rug, spanzurat niste oameni foarte inteligenti care aveau curajul sa se opuna religiei!
Mare om cel care a spus : "Omul nu va fi liber până când ultimul rege va fi spânzurat cu intestinele ultimului preot."
Religia promovează acceptabilitatea la nivel social al credinţelor schizofrenice, refuzul intenţionat al informaţiilor ştiinţifice şi încrederea în idei care par plăcute dar care sunt demonstrate ca fiind false şi absurde. Religia promovează negarea realităţii şi scufundarea adevărului într-o mocirlă teologică construită pe deformarea limbajului prin modificarea sensului cuvintelor. Dumnezeu, cel in care cred eu, creatorul universului, este unic si nu il cheama nici Alah, nici Confucius, nici Isus si nici nu e facut din 3 parti.Este unic si are o vechime de miliarde de ani in comparatie cu biblia care are 3000 max.Eu cred ca exista un Dumnezeu, unic, pe care nu il cheama nici isus, nici sfanta treime si nici alah etc.Acest dumnezeu nu este reprezentat de religii si se poate comunica cu el doar in intimitatea ta.Nu sunt ateu.Ateii nu cred in nimic.in plus daca ai citit biblia, te provoc sa imi spui cine a zisumnezeu nu incape in templu sau moscheie facute de om. eligia a convins, realmente, oamenii ca exista un om invizibil, traind in cer, care vede tot ce faci, in fiecare minut al fiecarei zile. Iar omul invizibil are si o lista speciala cu 10 lucruri pe care nu vrea ca tu sa le faci.
Si daca faci unul din aceste zece lucruri, el are un loc special, plin de foc si fum, un loc al torturii si spaimei unde te va trimite sa traiesti si sa suferi, sa arzi, sa te sufoci, sa tipi si sa plangi vesnic pana la sfarsitul timpurilor… Dar el te iubeste! Religia inghite miliarde de dolari, nu plateste taxe si mereu are nevoie de inca putin.Stiinta este adevarata si este demonstrata, insa cum sa crezi in ea daca din clasa intai te ridica profa de religie sa faci rugaciunea cu turma pana in clasa a 12, refuzam sa mai ma ridic si ii explicam ca daca vreau sa ma rog ma rog pentru mine singur, insa ea a inceput ca nu crezi in Iisus in Dumnezeu, roaga-te tot am refuzat si am primit drept cadou media 5 la religie si un drum la director.Mi se pare penibil cand vad copii cum se ridica in picioare la un simplu semnal a unei profesoare ca un grup de robotzii cu telecomanda, la primul click te ridici, la al doilea click incepi rugaciunea si iti mai zice si ca nu se aude mai tare, si la al treilea click pe telecomanda daca nu ti s-au terminat bateriile te asezi in banca.Asta ii religia un control al omeniei.Numai bine!
Pai se spune ca rationamentul a fost dat de la Dumnezeu si ca nu toti vor evolua pe calea religiei,deoarece nu au toti ''sufletul pur''.Iar sttinta, este dezvoltata de noi, e calea noastra, nu conteaza cum suntem, trebuie sa o urmam si imediat o sa evoluam.Dar nu toti putem participa la evolutie.Cred ca iti dai seama ca astazi lumea nu mai era asa daca nu existau geniile(Einstein de exemplu).
Sper ca ti-am dat o idee
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: