Purgatoriul se vrea a fi locul intermediar dintre "iad" si "rai". Din fericirea nu exista dobitoci atat de indobitociti incat sa inceapa a descrie un lucru abstract, complex si pe deasupra si inexistent, asa cum este purgatoriul. Nu-ti pot raspunde la a 2-a intrebare.
Este un loc fictiv, din mitologia romano-catolica, care are ca rol curatirea celor cu putine pacate, iar apoi trimiterea lor in paradis. In mitologia crestin-ortodoxa, daca sufletul are si un singur pacat, tot ajunge in iad, deoarece nu exista acest "purgatoriu".
Despre lucrurile inexistente, doar fictiunea poate vorbi>citeste dante alighieri>purgatory daca vrei detalii
Daca raiul si iadul sunt stari sufletesti, purgatoriul e la fel, doar ca e undeva la mijloc, un loc unde iti speli pacatele (o inventie/strategie ca lumea sa aleaga credinta fara iad), asa ca esti doar tu, fara trup, si probabil retraiesti anumite momente din viata asta dar simti ce i-ai facut pe altii sa simta, astfel caindu-te pentru tot, cainta fiind cheia spre rai.
Scriptura nu menţionează existenţa unui astfel de loc, veşnicia sufletelor desfasurandu-se fie într-o stare de fericire fie de nefericire, neîmplinire.
Versetul Iezechiel 18, 4 nu se referă la nici o moarte a sufletului! Exceptând propaganda eronată a sectei iehoviste, nici un verset al Scripturii nu se referă la vreo moarte a sufletului! Ceea ce ignoră cu desăvârşire această sectă este procentul copleşitor al exprimării "figurate", simbolice, polisemantice, întâlnite în Biblie!
Dacă ne uităm la context, vedem că israeliţii murmurau împotriva lui Dumnezeu, citând un verset care zicea: "Părinţii au mâncat struguri acri şi copiilor li s-au strepezit dinţii" (vers. 2) - ei se plângeau de faptul că pedeapsa pentru ceea ce a făcut tatăl, cade asupra urmaşilor săi!
DAR, versetul 4 vine ca un răspunsul al lui Dumnezeu la această problemă de mai sus: "Cel ce a păcătuit, acela va muri" (în sensul că va fi ÎNVINOVĂŢIT, PEDEPSIT sau se va COMPROMITE din cauza păcatelor sale).
Scriptura spune: "Deoarece Eu judec toate sufletele - părinţi şi copii - regula Mea este aceasta: fiecare om va „muri" pentru păcatele sale (va răspunde sau se va compromite pentru faptele sale proprii ("nu ale altora").
SUFLETELE îşi vor continua existenţa în veșnicia, pentru că "Dumnezeu a pus în inima lor (a oamenilor) şi VEŞNICIA!" Ecclesiast 3, 11:
Luca16, 22: Şi a murit săracul şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit şi bogatul şi a fost înmormântat.
Luca16, 23: Şi în iad, ridicându-şi ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui.
"Şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat." Ecclesiast 12, 7
„Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El A PUS ÎN INIMA LOR (a tuturor) şi VEŞNICIA, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit."- Ecc. 3, 11
"Fiecăruia (SUFLETELOR DE "DINCOLO") dintre ei li s-a dat o haină albă şi li s-a spus să se mai odihnească puţină vreme, până când se va împlini numărul tovarăşilor lor de slujbă şi fraţilor lor care aveau să fie omorâţi ca şi ei" Apocalipsa 6, 9-11, etc...
Asta este raspunsul, a nu se interpreta ca cred asta:
Este locul de curatire a pacatosilor, unde fiecare sta in el in functie decat a pacaruit si dupa se duce in Rai.
Funda?
Ce-ti imaginezi tu, aia exista. Pentru ca purgatoriul e doar imaginatie umana, la fel ca si raiul si iadul.
Purgatoriul este descris detaliat in Dante Aligheri. Divina Comedia, parca.E partea a doua. Daca nu o citesti nu o sa intelegi.
Oricum eu raspund punctual in a spune ca in religia Catolica este asa optiune. Adica lumea e creata in Bine si Rau.In religia mea Ortodoxa singura Apostolica. Catolicii au inventat logica tridimensionala.Ca fetele! Ele nu zic deseori da sau nu. Exista, au gandit si ele cu minte de femeie, nu intru totul gresita : POATE.
Purgatoriul a lasat sa se creada ca daca am fost nehotarati in alegerea binelui sau raului, mai avem o sansa la Paradis.Acolo sunt acele fiinte rele sau bune care sa-ti dezvaluie adevarata fata. Daca esti bun sau buna, nu trebuie sa te temi, caci si cele mai rele fiinte se vor inchina in fata bunatatii.Dar presupun ca se vor face si acolo relee care sa asigure comunicatiaarie de acoperire). Cand ajungi acolo :intreaba-ma cum sa raspunzi la chestionar.
Dante Alighieri*
Divina Commedia*
Dupa credinta catolicilor persoanele carora Dumnezeu nu stie unde sa-i puna (daca in Rai sau in Iad) ii pune cateva sute de ani in purgatoriu.
Purgatoriul nu exista. sufletul moare.
Ezechiel 18:4, 20 eclesiastul 9:5, 6 si iacov 5:20.
din iacov, observa te rog ca este vorba despre moartea sufletului. prin urmare daca sufeltul maore, nu exista nici iad nici rai, nici purgatoriu.
„Potrivit doctrinei Bisericii [Romano-Catolice], este locul sau starea din lumea cealaltă. . ., unde sufletele celor care mor într-o stare de favoare, dar care nu sunt libere de toate imperfecţiunile, îşi ispăşesc păcatele neiertate, dar care pot fi iertate, sau suferă o pedeapsă temporară pentru păcate care pot fi iertate sau pentru păcate de moarte care au fost deja iertate şi, în felul acesta, sunt purificate înainte de a intra în cer" (New Catholic Encyclopedia)
Biblia nu susţine existenţa unui asemenea loc.
In Biblie nu se spune nimic despre asa ceva, e o invatatura gresita a catolicilor.
Desigur un loc inexistent nu poate sa aiba o descriere reala ci doar imaginara.
In cea mai celebra opera a autorului italian Dante Alighieri, purgatoriul este asociat ca un loc intermediar dintre infern si paradis, mai exact cu un munte, pe culmile caruia se caiesc sufletele mortilor de pacate.
"Purgatoriu (provine din latină: purgatorium) este, în credința romano-catolică, un loc de curățare prin foc a sufletelor păcătoase, înainte de a avea acces în paradis." o i-au de la danyelsan33 care are perfecta dreptate.
Daca vrei mai multe informatii cauta pe wikipedia.
Nu exista nici un purgatoriu precum nici Iad nici Rai!
si nu stiu cum este acolo nu am fost niciodata!
Purgatoriul este o chesti inventata de catolici care nu exista in care se zice ca se duc toti oamenii dupa moarte psntru puriificare
Purgatoriu (provine din latină: purgatorium) este, în credința romano-catolică, un loc de curățare prin foc a sufletelor păcătoase, înainte de a avea acces în paradis.Loc unde sufletele celor morți cu păcate mai ușoare s-ar purifica prin suferințe înainte de a intra în paradis. Adica un fel de loc unde poposesti inainte de a intra in rai. Iti recunosti pacatele, te eliberezi de ele. Dar eu personal nu prea cred in el. E o chestie din religia catolica. Biserica ortodoxa nu accepta acesta idee. Poate am si eu aceasta parere despre el pentru ca sunt ortodox. Nu e foarte populara ideea in tara noastra.