Profetul prognozează ceea ce poate să se întâmple în viitor. Unii profeți aduc generalități care au șanse mari să se petreacă (de ex. eu „profetez" că va urma un cutremur în România), alții intră și în detalii (natural, mulți se înșală, iar puțini mai și nimeresc cursul lucrurilor). Ăștia sunt profeții cunoscuți, mediatizați. Unii dintre aceștia manipulează, spunând că profețiile vin de la zei, spirite, rune spațiale sau mai știu eu ce, alții doar afirmă și nu încearcă să adauge nuanțe pentru a promova o anumită doctrină. Există și profeții din spatele scenei, care au multe date și fac prognoze aproape exacte. Orice sistem poate avea comportament viitor cunoscut dacă i se cunosc exact toate caracteristicile. De exemplu, dacă pe calculator îmi implementez un sistem și îi simulez comportamentul, calculatorul poate calcula (atât cât îi permite procesorul de repede) comportamentul în fiecare moment de timp. Deci, dacă ai date, ai și puterea profeției sub forma științei.
Abereaza si spune ca stie ce urmeaza sa se intample, fara sa ia in considerare efectul fluturelui.
Se pare ca si Barbosul facea profetii El le facea, si tot el le indeplinea
Faza cu sarpele care mananca tarana, e o profetie cica
Inca ma intreb de ce oamenii ii ofera un gen masculin unei zitati si nu un gen feminin.
Nu am auzit de ea. Nu stau sa ascult toate porcariile pe care unii le scot pe gura, cica profetii. Nu exista asa ceva. Nu are cum sa prezica cineva un lucru care nu s-a intamplat.
Daca cineva prezice ca maine o sa dea o masina peste mine, o sa ma asigur ca nu ies din casa. Na, sa vedem atunci ce profetie mai e si aia.
Si eu ma intreb. Ei zic ca e spirit, si spiritele nu au sex.
E prezis de Barbos?
Spirit? Eu credeam ca e o entitate fara de inceput, si fara de sfarsit, care se omniprezent si stie tot.
Doar cand am scris asta am incercat sa nu rad avand in vedere cat de absurd suna.
Asa zic crestinii. Eu lucrez cu materialul clientului.
Adapteaza-te si cu clientul specific cu care vorbesti. Ca degeaba imi vorbesti mie pe limba crestinilor, ca o sa am nevoie de dictionar.
Ce se va intampla? Sau ce se intampla in acel moment sau ce s-a intamplat deja?
Spune ce se va întâmpla. În ziua de azi nu prea mai există prooroci, deci să nu te încrezi în profețiile Babei Vanga sau ceva. Se mai proorocește câteodată la spovedanie, dacă e duhovnicul bun, dar se proorocește mai acoperit, îți zice preotul ce e mai bine să faci, nu ce o să se întâmple.
Deci daca zic ca o sa ma duc peste un minut sa mananc, e profetie?
Nu. Tu nu ești profet
Ideea teoretică, din păcate utopică a profetului este conform lui Max Weber aceea de a induce raționalitatea în masele de oameni, după cum însuși afirmă: "Profetismul sparge ritualismul", astfel eliminându-se ideea ritualică și iudaică a Sabatului, și bazându-se mai mult pe concretizarea prezentului, căruia îi trebuie conferit statutul de autentic și unic, parcursul cauzal din viitor al acestuia fiind nedescifrabil. Astfel, putem spune că la bază profetismul reprezintă necesitatea salvării, imperativ înțeleasă ca o formă de rebeliune împotriva cutumelor, ca o formă de efect de frondă împotriva clasei conducătoare privită întotdeauna ca fiind opresivă. Dacă ne uităm cum a înflorit creștinismul ne vom da seama de rebeliunea care s-a impus în mințile oamenilor care făceau afront comun cu acesta, Imperiul Roman fiind un pilon stabil al conservării ideii creștine, și mai mult decât atât un cadru fertil pentru evoluția acestuia, romanii fiind foarte permisivi în ceea ce privește diversitatea religioasă, însă fiind considerați niște colonialiști atât de iudei, cât și de creștini, s-a arătat ca o nevoie indubitabilă și incrementală apariția profetului care promite viața veșnică prin autosacrificiu.
Așadar, pentru a nu extrapola mai mult decât e cazul încurajez lecturarea cărții "Etica protestantă și spiritul capitalismului" de Max Weber, în care se explică de ce profetismul poate reprezenta partea stabilă a unei societăți raționale și dezvrăjite, în care se surprinde de fapt desacralizarea și dezavuarea inconștientă a cultelor religioase precum ortodoxism și catolicism, și de ce acestea fac notă discordantă de fapt cu ideea profetică prin faptul că încă își păstrează într-un mod irațional latura ascetică și ritualică, și mai mult decât atât, pentru a aprofunda subiectul atât de vast, îți recomand cartea: "Formele elementare ale vieții religioase" de Emile Durkheim în care se acoperă o pleiadă de aspecte concrete ale multitudinii de popoare existente pe întreg globul pământesc.
Un profet este un om trimis de Dumnezeu să transmită ceva unui popor
Si de ce zeul iudeo-crestin-musulman a profetit? Asa zic crestinii. Prima profetie zic ca a fost blestemarea sarpelui
Rizztheseballs6969 întreabă: