Este adevarat ca nu se stie cu exactitate care este pronuntia si traduceraea tetragramei, dar daca nu o stim asat inseamna sa nu mai folosim deloc numele lui Dumnezeu, ca nu ii stim pronuntia corecta?
In rugaciunea tatal nostru spune ca sa fie sfintit numele tau, daca trebuie sfintit asata inseamna a trebuie si folosit.
1 - "In ebraica numele ar fi "Yahweh", insa nu se stie exact daca este chiar asa"
2 - Numele "Iahve" (greşit pronunţat "Iehova") apare de mai multe ori, dar doar in Vechiul Testament
Vezi ca tu acum incepi sa dai singur cu stangul in dreptul.
Sa inteleg CA COnform tie, numele "Jesus" e corect dar numele "Hesus" nu e corect?
"greşit pronunţat "Iehova""... de ce e gresit? Ai o baza solida pentru aceasta afirmatie? Ce faci tu acum e Hesus vs Jesus.
Dar daca eu vreau sa-i zic Bob? Sau Steve? Care e numele real al zeului tau? Nu de alta dar daca tu zici ca Iehova, Yahweh sau alte chestii de genul acesta nu reprezinta numele real, eu cel putin sunt curios sa stiu care e.
"Sa nu iei numele domnului in desert"... care nume? Daca zic Bob, ii iau numele zeului tau in desert? Dar daca zic Yahweh? Dar Jehovah? Zi-mi numele real al zeului tau si prezinta o baza solida.
Si pentru a nu exista vreo sansa de a se crea vreo confuzie (intentionata), e bine de stiut ca "numele" atribuite lui Dumnezeu (in Vechiul Testament fiind vreo 5000 de feluri diferite!) sunt doar FORMALITATI, expresii descriptive, compromisuri umane...
La ce se referă cu adevărat expresia "sfinţească-se numele tău"?
Expresia "sfinţească-se numele tău " nu este altceva decât o SINÉCDOCĂ, o exprimare METAFORICĂ, care îi ia pe nepregătite pe cei care au dormit la orele de literatură!…
"SINÉCDOCĂ, sinecdoce, s. f. Figură de stil care constă în lărgirea sau restrângerea sensului unui cuvânt prin folosirea PĂRŢII ÎN LOCUL ÎNTREGULUI şi a întregului în locul părţii, a particularului în locul generalului, a generalului în locul particularului, a materiei din care este făcut un lucru în locul lucrului însuşi etc."
Se prezintă aici datoria cinstirii şi respectării lui Dumnezeu în "Întregimea Lui", în toată deplinătatea Sa, şi nu doar pe aspecte separate gen: slava, puterea, "numele", înţelepciunea, iubirea, cinstea, onoarea, bunatatea, demnitatea, atotputernicia, etc…
Si uite asa, s-au incaierat iar sectantii...
Deci, al cui zeu o are mai mare pana la urma?
E de preferat sa-mi raspunzi mie nu altei persoane.
Ba mai mult de atat, vad ca ai scris atat de mult legat de un subiect mic. Raspunde si la celelalte puncte pe care ti le-am pus nu doar la unul mic si aproape nesemnificativ.
Iti mai repet o data comentariul deoarece vad ca tu esti incapabil sa raspunzi din prima la tot ce ti se cere :
------------------------------
1 - "In ebraica numele ar fi "Yahweh", insa nu se stie exact daca este chiar asa"
2 - Numele "Iahve" (greşit pronunţat "Iehova") apare de mai multe ori, dar doar in Vechiul Testament
Vezi ca tu acum incepi sa dai singur cu stangul in dreptul.
Sa inteleg CA COnform tie, numele "Jesus" e corect dar numele "Hesus" nu e corect?
"greşit pronunţat "Iehova""... de ce e gresit? Ai o baza solida pentru aceasta afirmatie? Ce faci tu acum e Hesus vs Jesus.
Dar daca eu vreau sa-i zic Bob? Sau Steve? Care e numele real al zeului tau? Nu de alta dar daca tu zici ca Iehova, Yahweh sau alte chestii de genul acesta nu reprezinta numele real, eu cel putin sunt curios sa stiu care e.
"Sa nu iei numele domnului in desert"... care nume? Daca zic Bob, ii iau numele zeului tau in desert? Dar daca zic Yahweh? Dar Jehovah? Zi-mi numele real al zeului tau si prezinta o baza
Raspunsurile nu erau o replica pentru tine, altceva era vizat, dar acum observ ca sunt valabile si pentru ceea ce ai scris tu...
Dumnezeu este Unul, dar El nu are un simplu nume format din trei consoane plăpânde în care să încapă Întreaga Majestate Divină, din veşnicie, Întregul Univers, Veşnicia Întreagă, Creatorul Universului!
Este culmea impertinenţei umane aceea de a-L închide pe Dumneuzeu în "trei consoane"!
"Numele" este doar o sugestie. Drept dovadă, unele nume sunt simple abrevieri cu rol descriptive: Dumnezeu este "Cel ce este"- "Cel ce există prin Sine Însuşi".
ABSOLUT TOATE cele 5000 de nume atribuite Divinităţii nu sunt alteceva decât metafore care privesc o NUANŢĂ SAU ALTA, vreun atribut divin, vreo putere a lui Dumnezeu!
Sunt astfel sute de atribute divine, de "calităţi" ale lui Dumnezeu, şi tot astfel există expresii care să se refere departajat la toate acestea!
Dar nu există un singur nume care să le includă pe toate, să Îl închidă pe Dumnezeu, cum spuneam, în 3 sau 4 consoane.
Tot nu ai raspuns la ce ti-am cerut. Mai incearca o data.
Hai sa le luam pe rand ca vad ca e prea complicat pentru tine :
De fapt, hai sa incercam altceva, mai simplu :
"Dumnezeu este Unul"... de ce cuvantul folosit de tine (dumnezeu) este corect dar cuvantul folosit de martori (iehova) este gresit?
Diferenta este data de faptul ca in doctrina iehovista exista pretentia nejustificata a exclusivitatii numelui, ceea ce a devenit la ei strategie de delimitare fata de ceilalti (pe baza unei pronuntii inventata ad-hoc, probabil la vreun joc de table), strategie folosita in acelasi timp si ca manipulare bazata pe lipsa de cunoastere a celor inselati de secta.
Este culmea lipsei de ratiune ca Dumneuzeu sa fie inchis in mod exclusiv în "trei consoane".
Dumnezeu este Unul, dar El nu are un simplu nume format din trei consoane plăpânde în care să încapă Întreaga Majestate Divină, din veşnicie, Întregul Univers, Veşnicia Întreagă, Creatorul Universului!
"Numele" este doar o sugestie. Drept dovadă, unele nume sunt simple abrevieri cu rol descriptive: Dumnezeu este "Cel ce este"- "Cel ce există prin Sine Însuşi".
ABSOLUT TOATE cele 5000 de nume atribuite Divinităţii nu sunt alteceva decât metafore care privesc o NUANŢĂ SAU ALTA, vreun atribut divin, vreo putere a lui Dumnezeu!
"Este culmea lipsei de ratiune ca Dumneuzeu sa fie inchis in mod exclusiv în "trei consoane"."... justifica-ti afirmatia.
De ce numele real al acelui zeu nu poate sa fie Iehova?
Am avut discutii interminabile cu acest subiect cu multi martori.
Pe vremea aceea imi spuneau ca biletele pentru cele 144.000 de locuri erau deja luate doar de martori.
Această pronunţie ("Iehova") este o variantă falsă de pronunţie în limba engleză (de vocalizare), inventată la voia întâmplării prin îmbinarea abuzivă dintre consoanele unui nume (Y-H-W-H, a căror pronunţie autentică a fost definitiv pierdută) şi vocalele altui nume (Adonai). O compoziţie deci, cel puţin ciudata...
"o variantă falsă de pronunţie"... cum e corect, Jesus sau Hesus?
Jesus vs Hesus, Iahve vs Iehova. Intelegi unde bat?
Fondatorul vostru, Russell, a fost crestin presbiterian. S-a DESPRINS de presbiterieni si, dupa ani de perigrinari printre ale secte, si-a intemeiat propria secta.
Ca sa ai parte de informatii cat mai exacte despre ei si activitatea lor, fara prejudecati, intra pe situl www.jw.org la sectiunea,, despre noi,,.
RAY întreabă: