E mult de vorbit aici. Daca luam sensul strict literal ajungem sa spunem ca: "religia crestina e pentru fraieri, usor de manipulat si de condus".
Nu e chiar asa. Fiecare verset care e scos din context (din contextul intregii Biblii) ajunge in contradictie cu un altul(greseala de capati a sectelor - citesc Biblia de sute de ori si niciodata nu realizeaza asta!)
Insusi Dumnezeu este Iubire, iar a iubii nu inseamna a lasa de izbeliste. Adica, a sfatui, a incerca sa indrepti sau chiar a certa (daca e cazul) pe aproapele, din iubire, fara mandrie sau egoism, cu rabdare si blandete (certarea nu inseamna neaprat scandal, ci mustrare, mai exact) nu este ceva condamnabil.
Totusi, dupa cum versetele ne arata, aceasta este o regula de aur pentru cei ce cauta desavarsirea. Nu e o conditie absoluta in mantuire. Trebuie luata in considerare si trebuie incercata de toti - asta e o conditie -, dar nu poate fii atinsa de toti si, mai ales, nu de toti, la fel.
A iubii doar pe cei ce te iubesc nu are nici o treaba cu fariseismul. E pur si simplu normal, firesc. E "uman" si firesc sa iubesti pe cel ce te iubeste. E o dreptate omeneasca - buna, de altfel. Dar dreptatea dumnezeiasca este mai mare. Tocmai asta e o calitate divina care ne apropie de desavarsirea Tatalui - dreptatea dumnezeiasca.
Eu am 10 prune. Tu 5, eu 5 e dreptate omeneasca. Tu 7 eu 3 e dreptate dumnezeiasca.
Deci, o mare isprava si o mare virtute este iertarea si binecuvantarea celor care ne raspund cu contrariul: hule, blesteme, violenta, rautate, dusmanie, prigoana, etc.
Draga Emas, fariseism este atunci cand afirmi tare si raspicat ca tu raspunzi cu bine, raului, dar prin fapte arati contrariul
Ala e fariseism. Nu e asa? :-s (referitor la ce a spus Bliss). Iar, Bliss - tot fariseism este atunci cand afirmi ca urmezi Adevarul, dar fugi de El, cand "Adevarul" acela e diferit de cel fabricat de tine.
Nu e asa...Bliss?
Iertare fratilor. Asa mi s-au parut acestea ce le-am scris.
Doamne-ajuta!
Mihail~
Acest citat conține miezul filosofiei creștine. Sunt legi spirituale care ne fac viața mai bună, iar finalul contine o parte din scopul vieții de a cauta să devii desăvârșit precum Tatăl. Ceea ce înseamnă să ne dezvoltăm toate abilitățile cu care am fost înzestrați.
De ce nu intrebi un duhovnic? Este o intrebare destul de..., nu cred ca un raspuns in 2-3 randuri este suficient! Totusi, parerea mea este ca indiferent cat de mult iti doresti sa te consideri un om bun prin fapele tale nu vei reusii sa multumesti pe toata lumea. Asadar, totul este relativ, oamenii te vor percepe dupa propria lor viziune, nu ai ce faci. Chestia cu binecuvantarea si iubirea dusa la extrem mi se pare mult prea mult! Eu personal, incerc sa ma tin departe de astfel de situatii!
Inseamna ca noi trebuie sa fim buni, blanzi si iertatori, sa ne asemanam cu Domnul Isus.El a fost exemplul nostru de viata.
Intelegem ca noi daca iubim numai pe cei ce ne iubesc ne asemanam cu fariseii! Si atunci daca iubim doar pe cei ce ne iubesc si facem bine doar celor ce ne fac bine ce rasplata mai asteptam?
Vai cum ma simt cand trebuie sa explic si cele mai stupide glume:
"adica eu, ca sa ma mantuiesc, trebuie sa intorc si celalat obraz?
sau sa ma rog pentru dusmanul meu?"
Raspuns: Tu nu. Tu vodka.
In propozitia "tu vodka", predicatul se subintelege. Tu nu trebuie sa faci nimic legat de rugaciune, intorsul obrazului, etc., ci ceea ce e legat de vodka
Got it?
Sper ca da...
Iubeste-ti aproapele Tau ca pe tine insu-ti. Si iubestei mai mult pe cei care iti fac rau, si iarta-i, decat pe cei care iti fac bine. Si sa nu urasti pe nici unul (ori ca e bogat,sarac, bun, rau, etc.) Sper ca ai anteles