| Teffan a întrebat:

Ce loc ocupa asceza in crestinism? Prin asceza ma refer la practicile de abstinenta extreme de la poftele trupesti, cu scopul de a "invita" divinul in viata ta si de a-l contempla, a te uni cu el mistic.Crestinismul are o astfel de traditie ascetica(ex. Parintii desertului,Antonie cel Mare).
Este asceza necesara pentru mantuire si,daca nu e, atunci de ce unii mistici si calugarii opteaza pentru aceasta practica? Este ca o vocatie?
Apoi, personal asceza mi se pare punctul culminant al tendintei anti-lumesti pe care o regasim in crestinism.Caci a fi crestin inseamna a nu fi lumesc.Tot crestinismul indeamna la ruperea de lume in intelesul ei ispititor si carnal, de aceea intreb:este asceza (extrema) punctul culminant al stilului de viata crestin si cea mai insemnata practica a acestei religii?

Răspuns Câştigător
| CostinAlamariu a răspuns:

Da, asceza ocupa un loc foarte important, dar trebuie sa intelegem la ce ne referim prin asceza. Asceza poate fi pur si simplu post, rugaciune si un anumit progres spiritual (renuntarea la unele patimi, dobandirea de noi virtuti). Asta o poate face toata lumea, indiferent daca e laic sau calugar.
In schimb asceza "extrema" de care vorbesti care e practicata de calugari prin renuntarea la lume, cu post si mai strict, cu rugaciuni si mai lungi este o altfel de asceza.
Nu e nevoie de aceasta asceza "extrema" pentru mantuire. Oamenii care aleg aceasta cale au o dragoste deosebita pentru Dumnezeu si foarte multi dintre ei ajung chiar sa se intalneasca cu Dumnezeu inca din viata asta.
Daca ma intrebi "ok, daca nu e nevoie de asceza monastica ca sa te mantuiesti de ce aleg unii oameni calea asta?"
Pai tocmai de asta. Traitul in lume este o cale de mantuire, dar de asemenea distrage de la Dumnezeu si oamenii laici nu prea pot ajunge la dimensiuni si daruri duhovnicesti deosebite. Da, se pot mantui, dar cam atat. In schimb rugaciunile marilor ascetici sunt mult mai puternice si de obicei ei se roaga pentru intreaga lume si noi spunem ca rugaciunile lor mai țin lumea asta.

"este asceza (extrema) punctul culminant al stilului de viata crestin si cea mai insemnata practica a acestei religii?"

Da si nu.
Da, este intr-adevar o practica care te apropie mult mai mult de Dumnezeu, dar nu este o cale pentru oricine.
In general spunem ca un creștin are doua posibile cai in viata, ambele mantuitoare: casatoria si calugaria.

12 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

"abstinenta extreme de la poftele trupesti"
Păi între poftele trupeşti este şi pofta de mâncare. Ce să faci, să nu mai mănânci?

| Teffan explică (pentru sabin89):

Pana și pofta de mâncare este înfrânată. Asceții mănâncă cât sa nu moară de foame și niciodată delicatese sau alte mâncăruri care sa le "gâdile" ego-ul.

| badpanda a răspuns (pentru Teffan):

Este tot un egou si sa fii un ascet mai bun decat altii.

| badpanda a răspuns (pentru badpanda):

La cati ninja cu burta predica prin biserici ma indoiesc ca se abtin de la ceva.

| sabin89 a răspuns:

Ce răspunsuri seci dau unii: "Interpretare greşită". Ce-i aia? Nu se înţelege nimic. Tu interpretezi greşit filosofia lor; sau ei interpretează greşit adevărul? Ce vrea de fapt să spună? Ca să nu mai zic că ar trebui să spună şi în ce anume constă greşeala interpretării.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Interpretare greșită.

| Teffan explică (pentru sadrian46):

Puteți detalia?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Este asceza necesara pentru mantuire
Nu.
daca nu e, atunci de ce unii mistici si calugarii opteaza pentru aceasta practica?
Practica ascetică în cadrul religiei creștine provine din practici ale unor religii mai vechi, care preced creștinismul.
Ar trebui să abordăm aici o discuție serioasă despre misticim, și căutarea mistică, despre revelație. Lucrurile sunt mai complicate pe măsură ce le aprofundezi. Monahismul, și cel creștin ține de o tradiție în primul rând. Ce se întâmplă acolo la nivelul conștiinței individuale ale monahilor, care este căutarea lor, ce vor să afle. să împlinească în viață este dificil de înțeles înafara practicii în sine, din afară. Eu o să răspund dintr-o perspectivă personală. Am fost un scurt timp într-un program - seshin- de mănăstire japoneză zen budistă, curentul soto zen. O să spui că este altceva. Pentru mine a fost o asceză extremă. Asta îți schimbă modul de a vedea lumea.
Apoi sunt călugări, și sihaștri. Sunt călugării mai aproape de Dumnezeu ca ceilalți creștini? Greu de spus, de clarificat.
Este o dialectică monah- mirean, care se experimentează în contactul mănăstirii cu ceilalți credincioși. Mănăstirea este vizitată, prin contact se trasnmite cunoaștere implicită a trăirii religioase. Sfințenia, sacrul în raport cu profanul nu poate fi cunoscut decât din interior, e altă lume. Să condamni religia pe baza unor aspecte superficiale, triviale cum se face azi, este superfluu, gratuit și ineficient.
Cea mai sugestivă imagine pe această temă, dacă o să o găsesc o să ți-o trimit ( te trec pentru asta pe lista mea neagră).
Pe marginea unui pat de copil este un adolescent îngenucheat, care își face rugăciunea de seară.
Alături de el, căinele prietenul lui personal, îl imită 100%, adoptând aceeași poziție, aceeași atitudine.
Putem noi intui, trăi complexul din sufletul copilului?
Dar pe cel al câinelui?
Este pură imitație, sau este ceva mai profund?
Am găsit-o. Merită să meditezi pe marginea ei.
https://thestarryeye.typepad.com/......g-boy.html
M-am indepărtat de întrebarea ta?
Ai cerut detalii.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

"Dar Duhul spune lămurit ca in vremile din urma, unii se vor lepăda de credinta, ca sa se alipească de duhuri înșelătoare si de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu in insusi cugetul lor. Ei opresc căsătoria si întrebuințarea bucatelor, pe care Dumnezeu le-a făcut ca sa fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred si cunosc adevărul." 1Timotei 4/1-3.
Cred ca Biblia raspunde mult mai bine decât cei de pe TPU.

| SingleForOne a răspuns:

Poți trăi în Rai fără prea multe griji, atât timp cât trăiești după principiile de "nu consuma prea mult, nu consuma lucruri nesănătoase, nu consuma de unul singur când ai oameni/familie/prieteni adevărați lângă tine, nu bați pe cineva pentru o bucată de mâncare, etc".

Dumnezeu se simte mulțumit dacă lucrurile frumoase sunt apreciate, și cele sănătoase sunt consumate. Acești oameni ar fi la nivelul 1 din Rai, să spun așa, și fiecare își are locul său după bunătatea pe care o dobândește din timpul vieții. Însă, acea abstinență de la lucrurile materiale este pentru înălțarea divină, pentru a vorbi cu direct cu Dumnezeu, și El să ne spună ce avem de făcut, și fiecare după nivelul său de devotament, ar înțelege întreaga realitate (universul, lumina, divinitatea, ce înseamnă Dumnezeu, omul, Raiul ceresc, ce rol are fiecare, și cine sunt, și multe alte probleme existențiale), și ar fi trăit cât mai aproape de Dumnezeu, cel creator, și Iisus

| KR0NSTADT a răspuns:

Este o mare tâmpenie. Omul nu trebuie să se comporte ca un retard pentru a obține iluminarea.

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare