| IvanMihai a întrebat:

Ce ne face să suferim conform budismului

Depunem mult efort pentru a obţine fericirea dar nu putem obţine decât o fericire temporară din cauza mediului care este în continuă schimbare. Totul se schimbă, se află în mişcare. Lucrurile compuse se descompun şi deci sunt trecătoare! Doar viaţa este continuă, căutându-şi tot timpul noi forme de manifestare.
Fericirea vine din interior, sursa fericirii este gândirea constructivă!
Ce ne face să suferim? Este atitudinea pe care o avem faţă de noi înşine, stima, atenţia pe care le avem faţă de persoana noastră, acordând în acelaşi timp mai puţină valoare celorlalţi. Aceasta este la originea tuturor conflictelor, războaielor între naţiuni, certurilor de familie. Fără acest egoism, nici una dintre aceste probleme nu ar exista. Budismul Theravada merge cu un pas mai departe considerând egoul individual sau personalitatea o iluzie! Legea schimbării se aplică deopotrivă şi la ceea ce oamenii numesc "suflet". Nu există ceva într-o persoană care să nu se transforme. Sentimentele, percepţiile şi stările metale sunt impermanente şi nesatisfăcătore.
În unele cazuri suferinţa este cauzată de dorinţă şi deci suferinţa se poate elimina dacă se elimină dorinţa; asta înseamnă renunţare, încetarea ataşării (detașare).
De unde vin toate relele: ignoranţă şi iluzie - neştiind natura realităţii şi luând-o greşit; din ataşament de sine, lăcomie, egoism!
Potrivit unor învățați budiști, cunoașterea sau înțelepciunea (prajñā) este singura care poate realiza desăvârșirea omului și realizarea Nirvanei, fără a se ajuta de tehnicile yoghine.

Ce părere aveţi?

16 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Buddha avea dreptate eu il respect mult, dorinta de a avea cat mai multe inseamna suferinta, cum viata e doar un drum spre moarte atat uni aduna pentru 10 vieti apoi mor cu ce au ales? omul e cea mai proasta, tampita creatura de pe pamant, un leu vaneaza pentru o masa omul pentru 10 vieti deci traieste mai putin si ca o broasca testoasa el ar aduna de aici vine suferinta,nervi,suparari,suferinta,dorinta trebuie evitata pentru ca ea provoaca multe neplaceri vieti,nu vezi ca traim intro generatie lacomi, materialisti dupa banii, totul e sa ai cate putin din toate si doar ce isi estre necesar, uni au dulapuri plaine cu haine dar nu le poarta uni nu au o haina, ce folos sa ai vila daca ai nevoie de un singur pat? suntem muritori, sunt asa mari sanse sa mori maine intre 1-100% gandeste-te la asta

| suffarstar a răspuns:

Cele patru adevaruri budiste,cam asta cred ca ai expus acolo. Ego-ul exista,este o structura mentala, dar care dispare atunci cand noi devenim constienti de ea. Personal nu stiu daca tehnicile yoga sunt inutile, fiecare se desavarseste in modul sau personal.
Budismul ca si filosofie, desi am citit doar in treacat cate ceva, mi se pare o evidenta sursa de intelepciune.

| drutzix a răspuns:

Conform budismului suferinta este datorata dorintei. Doar prin eliminarea ei se poate atinge Nirvana.
Greseli despre budism:
"In budism nu exista iad" - Gresit, in aceasta religie exista conceptia de iad care nu este o pedeapsa permanenta dar sufletul este tinut in Naraka pentru milenii.
"Budismul nu are fanatici" - Gresit. Doar ca sunt mai putin documentate asta nu inseamna ca violentele nu exista. http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhism_and_violence
"Budismul este ateistic" - Budismul este politeist, sau in cel mai bun caz deist dar in niciun caz nu este ateistic.
Budismul a fost idealizat in vest si nu corespunde cu realitatea religiei.

| Alcyon a răspuns (pentru drutzix):

Violentele exista, fiindca fiecare alege sa interpreteze anumite lucruri in functie de unele interese de moment. Aici e problema.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru mine este de ajuns sa gasesc un inger. Un inger care te poate inalta. Un inger care nu iti va da drumul. Un inger care va face ca timpul sa fie doar un instrument de masura a distantei dintre nastere si renastere. Asta este fericirea. Daca o am ma doare undeva de toate invataturile budiste sau oricare ar fi ele.

| a3e6u9 a răspuns:

E adevărat ce zici, dar nu cred că vei ilumina pe careva pe aici.

Mie mi se pare interesant că unele elemente din buddhism au devenit populare în țările dezvoltate, cum ar fi meditația și "mindfulness". Mai sunt și niște cărți de "self-help" care au elemente buddhiste.

| Zamolxe777 a răspuns:

Iar moda cu budismul.Ce faci prietene cand iti moare cineva drag? Ce faci daca te-ai fi nascut in Africa si ai fi murit de foame? Ce faci daca ai cancer? Ce faci daca o ruda de a ta are cancer? Ce faci atunci cand cineva drag merge pe munte si e omorat de o avalansa. Budismul nu va trata niciodata aspectele astea.Dar stii ce? Ce faci cand ajungi in fata mortii si toata viata ta a trecut ca o secunda si nu stii ce sa faci in continuare? Ce faci cand realizezi prea tarziu ca vei muri si singurul lucru ce te va astepta va fi cam nimic, deoarece memoriile, constiinta etc sunt produse ale creierului uman? Si stii ce este egoul? Egoul nu e o iluzie, el exista.El este tu, face parte din tine! Sentimentele sunt nesatisfacatoare? Religia asta devine mai stupida decat credeam!

| doctorandus a răspuns (pentru Zamolxe777):

Faptul ca budismul nu-ti promite nemurirea nu e un argument ca ar fi fals, pentru ca este posibil ca-n realitate sa nu mai urmeze nimic dupa moarte. Ma rog, el a redus budismul la cateva slogane rudimentare.

| Zamolxe777 a răspuns (pentru doctorandus):

Pai n-am zis ca daca budismul nu promite nemurirea ar fi fals, mai citeste o data!

| suffarstar a răspuns (pentru Zamolxe777):

De obicei spiritualitatea nu trateaza aspecte materiale. Budismul nu e o religie, desi unii teologi au impresia ca este.

| Zamolxe777 a răspuns (pentru suffarstar):

Sa zici ca budismul nu este o religie e ca si cum ai zice ca cerul nu e albastru.
http://dexonline.ro/definitie/religie ia uite ce zice dexul despre ce inseamna o religie.Si budismul nu este o religie ateista.Asta este un oximoron.Moda asta cu budismul e din ce in ce mai stupida...Nietzsche zicea ca dumnezeu a murit(nu se referea ca el nu exista). Acum ca a murit oamenii au nevoie de alt dumnezeu, buddha, despre care nici nu stim ca a existat vreodata!

| suffarstar a răspuns (pentru Zamolxe777):

Stiu ce spune dexul. Dar la origini budismul nu a fost o religie(cu sens de dogma,institutie),tocmai Buddha a fost impotriva atasamentelor de orice fel. La fel cum Iisus a fost impotriva religiei,la fel si Buddha. Faptul ca oamenii l-au zeificat sau au format din adevarurile explicate de Gautama o dogma, e alta treaba. Asa au facut si cu crestinismul si cu majoritatea religiilor deoarece omul e obsedat de ideea de zeu si de a se prosterne in fata acestuia. Tu spui ca nu stim daca a existat Buddha, asa si? Chiar superficial esti? Doctrina trezirii imediate putea fi scrisa si de un betiv retardat, care-i problema, atata timp cat adevarurile au relevanta si sunt logice? Budismul e o obsesie pentru cei superficiali si slabi la minte.


"Un om înţelept trebuie să părăsească starea plină de întuneric, şi să urmeze calea luminii. Nefiind ataşat niciunui loc de pe lumea aceasta, el trebuie ca în retragerea sa să caute fericire acolo unde nu pare a fi nicio fericire. Lăsând toate plăcerile superficiale în urmă, şi nenumind nimic "al meu", omul înţelept trebuie să elimine (din el însuşi) toate tulburările minţii.

Să nu crezi nimic din ce ai citit sau ai auzit, chiar dacă am spus-o chiar eu, dacă nu este în acord cu propria ta gândire şi cu propriul tău bun simţ.

Îndoieşte-te de toate. Găseşte-ţi propria lumină."

| IvanMihai explică (pentru Zamolxe777):

"Egoul nu e o iluzie, el exista.El este tu, face parte din tine!"
Iluzie sau nu - ideea este să dizolvi egoul!

"Sentimentele sunt nesatisfacatoare?"
- Eşti de acord că sentimentele sunt impermanente?
- Budismul spune ceva de genul "Toate emoţiile produc durere şi suferinţă şi nu există emoţie care să fie plăcere pură!" - probabil că nu vei fi de acord nici cu asta :-)

| TomTom22 a răspuns:

Ai dat ditamai copy/paste ca sa afirmi ca suferinta=ignoranta.
Bine ca nu esti buddhist zen.

| IvanMihai explică (pentru TomTom22):

A fost o perioadă când mă consideram budist,
asta a trecut, acum nu am nici o religie
şi nu sunt un om religios!

"Bine ca nu esti buddhist zen."
Nu prea înţeleg! De ce anume este bine că nu sunt buddhist zen?

| RAY a răspuns (pentru IvanMihai):

Pentru mine budismul e o filozofie buna nu o religie