Adevaratii crestini nu celebreaza aceste sarbatori.Ei respecta ceea ce spune Biblia, nu traditiile si obiceiurile.
Sanzienele, Dragobetele, Martisorul nu sunt obiceiuri crestine. Si de la cine au preluat Rusaliile?
Asemanarea dintre Iisus si Horus, Krishna si Mithra e o pacaleala, la fel ca si cea cu Cartea Mortilor. Fii si tu mai selectiv si atent cand iei ceva de pe internet, altfel risti sa pari mai credul decat sunt unii crestini.
Ce frumos ai închis tu subiectele. Nu sunt adevărate ca nu le-ai găsit tu pe net? Stai parcat, dandanel.
"Nu sunt adevărate ca nu le-ai găsit tu pe net?"
Pe net sunt, de asta le-ai si cules tu atat de usor, problema e ca sunt DOAR pe net, si asta nu le face adevarate. Nu exista dovezi materiale sau literare pentru asemanarile respective, toate sunt fabricatii moderne.
Ba sunt crestine 100%, asa cum este si luna martie (Mars- zeul razboiului sau joi- friday- nume al unei zeitati scandinave).
A coincis doar eventual data de cinstire, si asta doar pentru a suprapune NOILE EVENIMENTE CRESTINE peste vechea data pentru A FACE SA DISPARA CU TOTUL vechile semnificatii.
Altfel, ar fi supravietuit paganismul...
Biserica NU este responsabila pentru toate obiceiurile din folclorul popular...
Poporul si-a continuat arta populara grefand-o pe o mostenire culturala mai veche. Una ce uneori precede crestinismul...
Normal, biserica e responsabilă doar de jecmanirea fraierilor
"Dragobetele", "Martisorul", "Babele" sunt într-adevăr NECREŞTINE şi NECREŞTINE au rămas, pentru că nu le-a înfiat nimeni! - ÎN NICI UN CAZ BISERICA!
Denumirile au fost "înfiate" doar de CULTURA populară (pe care nu o poate cenzura cu forţa nimeni - vezi astăzi la ce aberaţii trimite uneori "cultura"...)
Vino duminică cu mine la Biserică să vezi că părintele n-o să-ţi vorbească în veac despre "babe" sau despre "mărţişor"...
A propos, dar voi cum spuneţi lunilor care CHIAR SE REFERĂ LA ZEI PĂGÂNI: ianuarie, martie, etc? sau zilelor din saptamană, pe care englezii le numesc după zeii păgâni scandinavi?
Botezul, Euharistia, Pastele nu au NICI O TANGENTA cu vechile mosteniri culturale precrestine. De unde ai scos asta?
Este clara lipsa ta de cultura. Mai are rost să vorbesc despre crăciun sau despre paste si legătura cu sumerienii?
Pastele crestinilor reprezinta cu totul altceva decat pastele evreilor. Credeam ca te opresti la evrei cu asemanarile. Ce legatura au aici sumerienii in toata istoria aceasta? Niciuna.
l-ai cam lasat fara argumente pe Milan
În cazul "sânzienelor" şi "rusaliilor" singura tangenta este dată de o denumire populară, denumire care după cum se şi vede, etimologic nu se referă la nici un element păgân (lat.rosalia – "sărbătoarea rozelor", a florilor, a trandafirilor).
Denumirile acestea (sânziene şi rusalii) sunt doar nişte sinonime de "umplutură" pentru că sărbătorile de bază la care se referă nu au nici o treabă cu termenul - care nu e decât o denumire culturală…
Sărbătorile creştine au denumiri INDEPENDENTE: "Coborârea Duhului Sfânt", "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul", "Naşterea Domnului" ("Crăciunul"-fiind chiar o denumire culturală veche şi confuză care nici nu apare prin cărţile de cult!)
"Rosalia" e un nimic pe lângă zilele săptămânii care în engleză sunt ZEITĂŢI SCANDINAVE, iar în latină şi română sunt zeităţi din PANTEONUL ROMAN!
ŞI LUNILE ANULUI LA FEL…
Ia zi-mi, tu cum le pronunţi?… Deci eşti păgân…
Botezul e de sorginte iudaică, a apărut pentru prima dată în cadru sectei eseniene și preluată de iudeo-creștini.
Sărbătoriile iudeo-creștine sunt suprapuse peste cele roman/păgâne ca religia iudeo-creștină să prindă la public.
Parala dintre Yeșhua și zei păgâni e relativ modernă. De exemplu singurul lucru pe care îl au în comun Yeșhua și Krishna este faptul că mama a fost virgină, restul povești diferă. La fel și în cazul lui Horus și Mithra.
https://en.wikipedia.org/wiki/Horus
https://en.wikipedia.org/wiki/Krishna
https://en.wikipedia.org/wiki/Mithra
În realitate Yeșhua este o compilație între Simon din Perrea și Iuda din Galileea.
https://en.wikipedia.org/wiki/Simon_of_Peraea
https://en.wikipedia.org/wiki/Judas_of_Galilee
In primul rand Botezul (cel Biblic, adica la maturitate) isi are originea in iudaismul, de dinainte de Hristos, adica acea parte comuna intre crestinism si iudaism, adica nu e paganism aici. Euharistia, pai nu stiu in ce religie mai gasesti aceasta practica, dar sigur nu in una precrestina, aceasta a aparut numai odata cu Cina Cea De Taina si este de fapt singura sarbatoare pe care insusi Isus ne-a poruncit sa o tinem, celelalte au fost hotarate de oameni (nu ca ar fi un lucru rau asta). Apoi Pastele, nu e nimic pagan la sarbatorirea invierii lui Isus, dar ai dreptate obiceiurile cu oua si iepuri si altele provin din religia babiloniana, mai exact din inchinarea la un anumit zeu numit Tamuz (cam la fel si cu Craciunul, doar ca obiceiurile, in acest caz provin din Europa de
Vest, religiile germanice si britanice), totusi un crestin adevarat nu ar trebui sa practice aceste obiceiuri. Iar Rusaliile, pai astea sunt din Crestinism 100%. Celelalte sarbatori pe care le-ai mai pus acolo nu au absolut nici o legatura cu Biblia si cu Dumnezeu, asa ca e clar ca sunt pagane.
Despre asemanarile cu acei zei nu pot sa ma pronunt pentru ca nu stiu exact care e faza cu majoritatea, despre Horus stiu putin, dar sunt foarte multe semne de intrebare cu privire la existenta acelor asemanari, unii istorici spun ca au fost adaugate la legenda, undeva dupa Hristos, dar nu stiu nimic exact.
godless1859 întreabă:
DeProfundis99 întreabă: